Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές – Οι επικίνδυνοι πειρασμοί για τους τετράποδους φίλους μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΩΑΝΝΑ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥλΟΥ
Msc, Kτηνίατρος ΑΠΘ
Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική
και Χειρουργική Κλινική Ζώων Συντροφιάς ΑΠΘ

Τα Χριστουγεννα πλησιαζουν και όλοι βρισκόμαστε σε ένα εορταστικό κλίμα στολίζοντας το σπίτι μας και ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Ίσως είναι και η περίοδος του χρόνου που γινόμαστε περισσότερο επιεικείς και θέλουμε να «κακομάθουμε» τους τετράποδους φίλους μας. Αξίζει όμως να προσέξουμε ποιες από τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο σκύλο και στη γάτα μας. Είναι γνωστός σε όλους μας ο γενικός κανόνας ότι «ο σκύλος μας δεν πρέπει να τρώει σοκολάτα», ωστόσο υπάρχουν κάποιες λιγότερο γνωστές τροφές που δεν θα περνούσαν ποτέ από το μυαλό ως επικίνδυνες και τοξικές για τους φίλους μας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν τις 10 πιο κοινές:

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Περιέχει θειοβρωμίνη και λίγη ποσότητα καφεϊνης που μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, μυϊκό τρόμο, γαστρεντερικές διαταρεχές και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ(και σταφύλια αντίστοιχα): Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΙΟΥΣ: Προκαλούν αδυναμία, σπασμούς, υπερθερμία σε 12 ώρες από την κατανάλωση.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Προκαλούν ερεθισμό του στομάχου και καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να εμφανιστεί αναιμία.

ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ιδιαίτερα η ξυλιτόλη υπάρχει ως συστατικό σε πολλά αρτοποιήματα (πχ κεικ) αλλά και σε καραμέλες-τσίχλες και είναι άκρως τοξική για τα ζώα. Προκαλεί οξεία υπογλυκαιμία,επιληπτικές κρίσεις, οξεια ηπατική ανεπάρκεια ακόμη και θάνατο

ΑΛΚΟΟΛ: Είναι ακόμη πιο τοξικό για τα ζώα σε σχέση με τον άνθρωπο και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Προκαλεί εμετό, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή και επιληπτικές κρίσεις.

ΤΥΡΙ ΡΟΚΦΟΡ: Πολλοί το επιλέγουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όμως το συγκεκριμένο τυρί περιέχει μια ουσία την roquefortine C στην οποία είναι ευαίσθητοι οι μικροί μας φίλοι.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Περιέχει μια ουσιά την περσίνη η οποιά είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνη στα ζώα ωμη

ΩΜΗ ΖΥΜΗ ΜΕ ΜΑΓΙΑ: πολύ ΠΡΟΣΟΧΗ! Η μαγιά βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει αλλά αν καταναλωθεί ωμή από το ζώο η ζύμη θα διογκωθεί μέσα στο στόμαχο προκαλώντας αφόρητο πόνο.

ΑΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ: Τα ημιτελώς ψημένα ή βρασμένα κρέατα αποτελούν κίνδυνο για μετάδοση σαλμονέλλας, λιστέριας καθώς και παρασίτων τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Κρατάμε λοιπόν στα ντουλάπια μας όλα τα επικίνδυνα τρόφιμα και είμαστε έτοιμοι να χάρουμε τις γιορτινές μέρες με τους αγαπημένους μας τετραποδους φίλους! Καλά Χριστούγεννα και Καλη Χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ