Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα χωρίς τύψεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Πλησιάζει η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα! Όλοι ανυπομονούμε τη στιγμή που θα βρεθούμε με τους συγγενείς και τους φίλους γύρω από το γιορτινό τραπέζι και θα γευτούμε τα παραδοσιακά εδέσματα των γιορτών. Μήπως όμως αυτές οι λιχουδιές θέσουν σε κίνδυνο τη διατροφή μας;

Η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι το μέτρο! Μπορούμε να γευτούμε κάθε λιχουδιά που είναι στο τραπέζι απλά με μέτρο!
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περάσετε τις γιορτές χωρίς στερήσεις:

  • Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε γεύματα επειδή θα παρευρεθείτε στο γιορτινό τραπέζι. Αρχίστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό!
  • Μην αντικαταστατέ τα φρούτα για τα γλυκά! Δεν θα πρέπει να παραλείπετε να φρούτα για να γευτείτε ένα γλυκό! Μπορείτε να δημιουργήσετε γευστικές φρουτοσαλάτες ή να καταναλώσετε ξηρά φρούτα που αποτελούν ένα υγιεινό σνακ. Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπίδια. Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ, επίσης, περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπιδίων
  • Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και αφαιρέστε την πέτσα του
  • Συνοδέψτε πάντα τα γεύματα από σαλάτες λαχανικών χωρίς λιπαρές σως και ντρέσινγκ
  • Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
  • Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι. Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Μια συμβουλή η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ποιότητα του πιάτου είναι να γεμίσετε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (καλό θα είναι να τα επιλέξετε χωρίς κρέμες, τυριά και λάδι).
  • Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.
  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα ακόμη και την περίοδο των εορτών (π.χ. 30 λεπτά περπάτημα 5 φορές/εβδομάδα)

Απολαύστε και χαρείτε τις γιορτές με τους ανθρώπους που αγαπάτε με την συνοδεία από γευστικά και υγιεινά παραδοσιακά εδέσματα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ