Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η τοπική κοινωνία είναι ενεργή στα προβλήματα και το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΟΤΤΑΣ, απαντάει στις ερωτήσεις της Άποψης.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σταθερή υποβάθμιση των Βασιλικών, με το κλείσιμο του ΙΚΑ, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας, το επικείμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ και την απειλή για την απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου ενώ είναι αβέβαιη ακόμη και η λειτουργία του τμήματος Ασφαλείας. Τι έχετε να πείτε γα αυτή την κατάσταση; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια;
Καταρχάς οι υπηρεσίες και δομές που κάνετε λόγο είναι διαφορετικές μεταξύ τους και στο διοικητικό κομμάτι αλλά και στο χρονικό που έγινε η παύση μιας υπηρεσίας όπως επίσης και στο κοινό που απευθύνονται, πχ το ΙΚΑ απευθυνόταν σε μια συγκεκριμένη εργασιακή ομάδα ενώ το αστυνομικό τμήμα αγγίζει όλους τους πολίτες εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας. Πρέπει να εξετάσουμε την κάθε μία δομή ξεχωριστά που δεν είναι της παρούσης. Παρ όλα αυτά σίγουρα η απομάκρυνση υπηρεσιών από ένα τόπο δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως υποβαθμισμένη μία περιοχή θεωρείται όταν δεν έχει σχολεία, ιατρεία, συγκοινωνίες, αν έχει εγκληματικότητα, αν φθίνει συνεχώς ο πληθυσμός της και ειδικά των νέων, αν δε διαθέτει δομές φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικά ευπαθών ομάδων, αν έχει στα όρια της μία χωματερή ή μία μονάδα καύσης απορριμάτων, αν έχει δίπλα της βιομηχανική ζώνη, αν δεν έχει καθαρό φυσικό περιβάλλον, αν δε διαθέτει χώρους άθλησης και πολιτιστικό κέντρο, αν δε διαθέτει δημοτικούς χώρους πάρκινγκ, αν δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας κλπ.
Επομένως μία περιοχή για να είναι αναβαθμισμενη η υποβαθμισμένη δεν αρκούν μόνο κάποιες υπηρεσίες δημόσιες, ιδιωτικές να λειτουργούν αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Και πάω ακριβώς στο σημείο το οποίο υπηρετούμε όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης. Αν μια αυτοδιοίκηση μεριμνά και νοιάζεται και υλοποιεί έργα υποδομής και αειφόρου ανάπτυξης σε ένα τόπο, τότε πιθανόν όχι μόνο δε θα φεύγουν υπηρεσίες αλλά θα επιθυμούν να έρθουν και άλλες. Θεωρώ δηλαδή πως η αυτοδιοίκηση φέρουμε ευθύνη και στο κομμάτι αυτό παρέχοντας τα εχέγγυα λειτουργίας στις υπηρεσίες αυτές ώστε να είναι βιώσιμες και λειτουργικές σε έναν τόπο.
Βέβαια υπάρχει και μεγάλη ευθύνη και απόφαση της κεντρικής διοίκησης του κράτους η αναστολή λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών προβάλλοντας ενίοτε για διάφορους λόγους δημοσιονομικης πολιτικής, εξορθολογισμου, ανεπάρκειας στελεχειακού δυναμικού κ.α. Εξάλου με τον νόμο της επικουρικότητας και εγγύτητας οι Δήμοτικες και κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις με στόχο την προστασία την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Ο Καποδίστριας στην αρχή και στη συνέχεια ο Καλλικράτης, με την κατάργηση του Δήμου και την συγχώνευση με τον Δήμο Θέρμης λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά για τα Βασιλικά;
Ο Καλλικράτης ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Καποδίστρια επεδίωκε περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικα (γεωγραφικά, μορφολογία, ιστορικά, πολιτισμικά, πληθυσμιακά) να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία με την άλλη, δημιουργώντας ένα δυναμικό, αναπτυξιακό, βιώσιμο σύνολο από κάθε άποψη. Ειδικότερα στον Δήμο Θέρμης, με τον Καλικρατη συννενώθηκαν περιοχές ανόμοιες μεταξύ τους, όπως περιοχές με ορεινό όγκο, πεδίο, αγροτικές περιοχές, αστικές, κλπ. Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν με κατάλληλο σχεδιασμό και με μια συμπληρωματικότητα που θα προσέφερε η μία περιοχη στην άλλη να αποτελέσουν πόλο έλξης αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμου.
Όμως δυστυχώς ο Καλλικράτης δεν κατάφερε να λειτουργήσει ορθά όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά και σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα να έχουμε άνιση κατανομή των πόρων και συγκέντρωση έργων και κονδυλίων κατά μεγάλο ποσοστό στα κέντρα των Δήμων και όχι στην Περιφέρεια. Ένα παράδειγμα με γυμνό μάτι που αφορά τον Δήμο μας ειναι μια βόλτα στην πλατεία της πρωτεύουσας του Δήμου και στις πλατείες των υπολοίπων Κοινοτήτων φαίνεται καθαρά η διαφορά. Θα μπορούσε και ένα δημοτικό δημοψήφισμα με ερωτηματολόγιο να μας δώσει την άποψη των συνδημοτών για αυτό το θέμα.

Η αποπάκρυνση των υπηρεσιών από τα Βασιλικά πόσο επηρέασε την τοπική οικονομία; Την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων;
Τα Βασιλικά έχουν ως πυλώνα της τοπικής οικονομίας τον πρωτογενή τομέα, όμως σίγουρα όταν συμβαίνει απομάκρυνση υπηρεσιών επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας; Πώς αντιδρά σε όλα αυτά, τι ενέργειες έκανε ή προγραμματίζει να κάνει;
Η τοπική κοινωνία είναι ενεργή στα προβλήματα του τόπου και το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και πρόσφατα με άμεση κινητοποίηση στο θέμα του ΕΛΤΑ όπου σε συννενόηση και επαφή με τον Δήμο πετύχαμε την παραμονή του καταστήματος. Επίσης είμαστε σε εγρήγορση για όλες τις δομές του τόπου οπότε δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια αν προκύψει κάτι αρνητικό για την τοπική κοινωνία.

Ποια λάθη πιστεύετε ότι έγιναν στο παρελθόν;
Οτι λάθη κι αν έγιναν μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον όπως επίσης και να διδασκόμαστε από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Πάντως κατά την γνώμη μου ένα σημαντικό λάθος του παρελθόντος είναι η έλλειψη διεκδίκησης και ειλικρινούς διαβούλευσης με τον κόσμο πράγμα το οποίο αλλάζει άρδην.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Έχετε προτάσεις και ποιες.
Εννοείται ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και ήδη γίνεται. Ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα, ενίσχυση των Κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες. Εμείς ως Κοινοτική Αρχή διαβουλευόμενοι με την κοινωνία καταρτίσαμε συγκεκριμένο σχέδιο τεχνικού προγράμματος και το καταθέσαμε (δημιουργία κόμβων, δημιουργία Γέφυρας, ανάπλαση πλατειών, δημιουργία κέντρου πολιτισμού νέων και ηλικιωμένων, δημιουργία πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρομήσεων κλπ).
Είμαστε αισιόδοξοι πως αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει και θα γίνει να ωφεληθούν οι περιφεριακες Κοινότητες του Δήμου για να επέλθει μια δίκαιη κατανομή πόρων και έργων. Εξάλλου το έχει δηλώσει και ο πολιτικός προϊστάμενος του Δήμου πως αυτή τη φορά πρέπει να λειτουργήσουμε με γνώμονα ομόροπης ανάπτυξης σε όλο τον Δήμο ανεξαιρέτως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ