
Υπεύθυνος Επιχείρησης
Pain Beni – ευλογημένο ψωμί
Από παλαιοτάτων χρόνων, το ψωμί αποτελεί το Α και το Ω στη διατροφή μας. Στην ουσία είναι το αγαθό που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Χωρίς αυτό κανένα τραπέζι δεν θεωρείται ολοκληρωμένο, είναι ωφέλιμο και απαραίτητο για ολόκληρη την οικογένεια ή μια παρέα φίλων που θα μαζευτεί για να μοιραστούν στιγμές, συναισθήματα ή κάτι από την καθημερινότητά τους.
Tο ψωμί αποκτά όλο και πιο πολλά σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Πολλοί καταναλωτές λόγω ευκολίας ή έλλειψης χρόνου αγοράζουν ψωμί από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχοντας άγνοια για τις συνθήκες παραγωγής του. Ουσιαστικά είναι ψωμί χωρίς ταυτότητα, κατεψυγμένη ζύμη, προψημένο, με συντηρητικά βελτιωτικά και πρόσθετα. Πολλά αρτοποιία εξακολουθούν να εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής του ψωμιού, ανάμεσα σε αυτούς είμαστε και εμείς. Επειδή για εμάς είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε με τους πελάτες μας πάνω από όλα την εμπειρία του παραδοσιακού ψωμιού, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το μυστικό για την επιτυχία μας. Επιλέγουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες από την ελληνική γη και εφαρμόζουμε ολονύκτια μέθοδο παρασκευής με φυσικό προζύμι.
ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΌΜΩΣ ΤΟ ΠΡΟΖΎΜΙ;
Το ψωμί είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται κυρίως με αλεύρι και νερό. Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα προζύμι για ψωμί ανήκουν στις εξής οικογένειες:
- Saccharomyces
- Lactic acid bacteria
- Acetic acid bacteria
Το προζύμι είναι το συστατικό που κάνει το ψωμί αυθεντικό, το μεταμορφώνει, του δίνει βάθος, χαρακτήρα και την όξινη γεύση που αντηχεί αιώνες παράδοσης. Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι η μαγιά, το προτιμάμε γιατί θέλουμε τα ψωμιά μας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, αλλά και όσο πιο πλούσια γεύση γίνεται.
Γιατί επιμένουμε να επιλέγουμε ψωμί με προζύμι;
Είναι πιο νόστιμο, έχει πλούσιο άρωμα αλλα πέρα από αυτό:
• Έχει μεγαλύτερη διάρκεια
Τα οξέα που προκύπτουν από τη ζύμωση δυσκολεύουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς με αποτέλεσμα να μην μπαγιατεύει τόσο γρήγορα όσο το συνηθισμένο ψωμί. Δίνει στο ψωμί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
• Είναι ωφέλιμο για την υγεία
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μικροοργανισμούς, θα μπορούσε άτυπα να χαρακτηριστεί ένα φυσικό προβιοτικό τρόφιμο. Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων σε τακτική βάση σχετίζεται με ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες. Το ψωμί με προζύμι δεν αυξάνει τόσο απότομα το σάκχαρό μας σε σχέση με το αντίστοιχο με μαγιά. Μειώνει τα επίπεδα φυτικών οξέων στο ψωμί ολικής αλέσεως. Τα φυτικά οξέα εμποδίζουν την απορρόφηση συστατικών όπως το ασβέστιο.
ΧΩΡΊΣ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΆ ΓΕΎΣΗΣ
Για ένα καλό, πετυχημένο ψωμί χρειάζεται να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: Αφενός πρέπει να έχει γίνει σωστό ζύμωμα και αφετέρου να έχουμε επιτρέψει στη ζύμη να ωριμάσει χωρίς βίαιες, εξωτερικές τεχνικές. Αυτά τα δύο έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τελική δομή του ψωμιού, τόσο στην υφή της κόρας όσο και της ψίχας. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ψωμί μας ζυμώνεται σε ανοιχτού τύπου ζυμωτήρια, κάτι που σημαίνει ότι η ανάμειξη είναι πολύ βραδεία και πλήρως ελεγχόμενη. Καθώς η ζύμη σχηματίζεται με αργή ταχύτητα, τα υλικά αναμειγνύονται καλύτερα και τα αρώματα που βγαίνουν είναι ενδεικτικά ενός καλού ψωμιού. Ακριβώς λόγω της πλήρους ανάμειξης των υλικών, δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κανενός είδος βελτιωτικού γεύσης. Όλα μας τα ψωμιά δεν έχουν πρόσθετα ή άλλα βελτιωτικά.