Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Τα ΚΑΠΗ προτεραιότητά μας και στην επόμενη τετραετία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΓΓΕΛΟΥ edited
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕλΟΥ
Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Δήμου Θέρμης

Τα ΚΑΠΗ είναι ένας θεσμός με σημαντική συμμετοχή στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ακόμη περισσότερο, σε μικρές κοινωνίες όπως τα χωριά, τα ΚΑΠΗ είναι σημείο αναφοράς, αφού, πέρα από χώροι ψυχαγωγίας, είναι κομβικά σημεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο απολογισμός της θητείας σας ως πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στο ρόλο αυτό;

Τα ΚΑΠΗ για μας, ως διοίκηση του Δήμου, ήταν προτεραιότητα πρώτης γραμμής, αφού η κοινωνική πολιτική του δήμου ενισχύθηκε σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους δημότες από την οικονομική κρίση. Έτσι, αντιμετωπίσαμε δυναμικά μια σειρά από θέματα, είτε θεσμικά, όπως η δημιουργία αυτόνομων ΚΑΠΗ στη Σουρωτή και τον Άγιο Αντώνιο, που μέχρι τώρα υπάγονταν στο ΚΑΠΗ Βασιλικών είτα πρακτικά σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των συνθηκών λειτουργίας τους. Θα αναφέρω συνοπτικά την δημιουργία νέου χώρου για την ομάδα γυναικών του ΚΑΠΗ Βασιλικών, την επισκευή της στέγης και της τέντας στο ΚΑΠΗ Ν. Ραιδεστού, την επισκευή των τεντών στα ΚΑΠΗ των Ταγαράδων και της Καρδίας, την αντικατάσταση της κουζίνας στο Κ. Σχολάρι, την προμήθεια νέων κλιματιστικών και τραπεζοκαθισμάτων για τα ΚΑΠΗ Βασιλικών, Αγ, Αντωνίου και Πλαγιαρίου. Επιπλέον, ανακαινίσαμε τους χώρους και επισκευάσαμε τον εξοπλισμό όπου χρειαζόταν ώστε να εξασφαλίσουμε άνεση στη χρήση των χώρων και να βελτθώσουμε την αισθητική τους. Επιπλέον, ενισχύσαμε τον ρόλο των ΚΑΠΗ με μια σειρά από παροχές για τα μέλη τους, όπως την παρουσία γιατρού για συνταγογράφηση, τις φυσικοθεραπείες και μια σειρά από ομιλίες με ιατρικά θέματα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω και μια πρωτοπορία του Δήμου μας, αφού είναι από τους ελάχιστους πανελλαδικά που καθιέρωσε το σύστημα τηλεειδοποίησης (βραχιολάκι) για όσους έχουν ανάγκη και που είναι συνδεδεμένο με την «Βοήθεια στο σπίτι» για άμεση επέμβαση. Ήδη, το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 50 συμπολίτες μας που αισθάνονται έτσι σιγουριά και ασφάλεια όλο το 24ωρο. Και βέβαια, διαηρήσαμε την πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, με τη λειτουργία των χορωδιών και των τμημάτων παραδοσιακών χορών, την ετήσια συνάντηση χορωδιών ΚΑΠΗ στη Θέρμη, την παρουσίαση των χορευτικών στα Βασιλικά και τα προγράμματα για εκδρομές, ιαματικά κουτρά και θαλασσινά μπάνια. Θέλω να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα αφού η μεγάλη συμμετοχή των συνδημοτών μας σε όλες τις δράσεις των ΚΑΠΗ δείχνει ότι ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες της τρίτης ηλικίας.


Μπορείτε να μας πείτε το πρόγραμμά σας για τα ΚΑΠΗ στην επό-
μενη θητεία σας;

Πολιτική επιλογή της Δημοκρατικής Ενότητας και του Δημάρχου κ.
Θόδωρου Παπαδόπουλου είναι η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης. Έτσι όχι απλά θα συνεχίσουμε την λειτουργία των ΚΑΠΗ αλλά θα την αναβαθμίσουμε με νέες παροχές. Σκοπός μας είναι, να δίνουμε άμεσα λύσεις σε θέματα της καθημερινής λειτουργίας, που, έτσι κι αλλιώς πάντα θα υπάρχουν, ώστε οι χώροι να παραμένουν σύγχρονοι και άνετοι. Να προσφέρουμε ένα πλαίσιο παροχών, για να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία κάθε κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει ώστε να ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Και επιπλέον, να δημιουργήσουμε περισσότερα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και μάθησης για όλα τα μέλη των ΚΑΠ. Είναι αρχή μας να τιμούμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στόχος μας να συμβάλλουμε ως δήμος ώστε να συμμετέχουν ισότιμα ως ενεργά μέλη της κοινωνίας παραμένοντας στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριό της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ