Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Συμβουλές για το Πασχαλινό Τραπέζι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Οι μέρες του Πάσχα αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να συναντήσουμε φίλους συγγενείς και να γευτούμε τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα.

brioche white background healthy breackfast
μαγειριτσα
kokoretsi

Τα γαστρεντερικά προβλήματα από την υπερφαγία είναι το χαρα κτηριστικό των γιορτών γι αυτό παρακάτω θα βρείτε διατροφικές συμβουλές ώστε να απολαύσετε τις γιορτές!


• Είναι σημαντικό να μη παραλείπετε γεύματα επειδή θα παρευρέθητε στο γιορτινό τραπέζι. Αρχίστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό!


• Μην αντικαταστάτε τα φρούτα για τα γλυκά! Δεν θα πρέπει να παραλείπετε να φρούτα για να γευτείτε ένα γλυκό ! Μπορείτε να δημιουργήσετε γευστικές φρουτοσαλάτες ή να καταναλώσετε ξηρά φρούτα που αποτελούν ένα υγιεινό σνακ.


• Η μαγειρίτσα αποτελεί έναν τρόπο μετάβασης από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Πράγματι, η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μόνο ασπράδια και όχι ολόκληρο τον κρόκο.


• Συνοδέψτε πάντα τα γεύματα από σαλάτες λαχανικών χωρίς λιπαρα ντρέσινγκ.


• Προτιμήστε το κατσίκι από αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα.


• Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μιας σαλάτα εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.


• Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι. Καλό είναι να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Μια συμβουλή η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ποιότητα του πιάτου είναι να γεμίσετε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (καλό θα είναι να τα επιλέξετε χωρίς κρέμες, τυριά και λάδι).


• Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια
ημερησίως.


Καλό Πάσχα με υγειά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ