Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και οι διατροφικοί πειρασμοί βρίσκονται στο τραπέζι μας! Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Όλοι έχουμε λοιπόν, την εύλογη απορία ποιο είναι το πιο θρεπτικό και ποιο να προτιμήσουμε.

Από τη μια πλευρά, έχουμε τον κουραμπιέ. Ένας μέτριος κουραμπιές περίπου 50 γραμμάρια αποδίδει περίπου 220 θερμίδες και 13 γραμμάρια λίπους. Λόγω της προσθήκης βουτύρου είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε λιπαρά, αλλά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες εξαιτίας του αλευριού και της ζάχαρης που περιέχει. Τα αμύγδαλα που έχει ως συστατικό προσφέρουν στο οργανισμό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα μελομακάρονα. Ένα μέτριο μελομακάρονο περίπου 50 γραμμάρια αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους. Το ελαιόλαδο που περιέχει το καθιστά πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού που περιέχουν προσφέρουν βιταμίνη C στον οργανισμό. Τα καρύδια αποτελούν πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μέλι δίνει στον οργανισμό βιταμίνη E, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το αλεύρι και η ζάχαρη είναι αυτά που ανεβάζουν τις θερμίδες και τους απλούς υδατάνθρακες του συγκεκριμένου γλυκού.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, τα δύο αυτά χριστουγεννιάτικα γλυκά συμπεραίνουμε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι τόσο στην ενεργειακή του αξία όσο στην θρεπτική του αξία. Αυτή η διαφορά οφείλεται στην πηγή λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των κουραμπιέδων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υπερκατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αντιθέτως, το ελαιόλαδο των μελομακάρονων είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) που έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Επίσης, τα μελομακάρονα δίνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό εξαιτίας των υλικών που περιέχουν.

Δε θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο έτσι, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε και τα δύο γλυκίσματα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ