Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Η κοινωνία της αλληλεγγύης υπάρχει και είναι εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ας δούµε και κάτι αισιόδοξο: Η ανακοίνωση του Παιδικoύ Χωριού SOS στο Φίλυρο για τα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει, µε κίνδυνο να µην µπορέσει να προσφέρει στα παιδιά που φιλοξενεί όσα χρειάζονται, είχε εντυπωσιακά αποτελέσµατα.

Η κοινωνία ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσµατικά, αποδεικνύοντας για µια ακόµη φορά ότι τα αντανακλαστικά της λειτουργούν, σε πείσµα των καιρών, µε σπάνια ευαισθησία και υπευθυνότητα. Οργανωµένες οµάδες, εταιρίες και απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, πρόσφεραν ότι µπορούσε ο καθένας, µερικοί ίσως και περισσότερο από αυτό, και κατάφεραν να δώσουν λύση εκεί που το “οργανωµένο κράτος” δεν µπορούσε.

Αλλά και σε κάθε άλλη έκκληση για βοήθεια, είτε πρόκειται για µαζικές καταστροφές είτε για µεµονωµένα περιστατικά, η ανταπόκριση είναι µεγάλη. Είναι φανερό ότι η λογική της αλληλεγγύης έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση και, όσο και αν µιλάµε όλο και περισσότερο για σκληρότητα. αδιαφορία και ατοµικισµό. Yπάρχει σε όλους µια σπίθα ανθρωπιάς κάπου κρυµµένη και χρειάζεται ένα µικρό φύσηµα για να γίνει δυνατή και ζεστή φλόγα. Και, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η αλληλεγγύη λειτουργεί περισσότερο σε περιόδους κρίσης, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους και κάθε προσφορά είναι µια µικρή θυσία.

Αυτή την αλληλεγγύη τώρα, σ’ αυτές τις αλλόκοτες γιορτές που έρχονται, την έχουµε ανάγκη όλοι µας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για να µπορέσουµε να ξεπεράσουµε όσο γίνεται ευκολία και ανώδυνα την µοναξιά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και την ερηµιά των άδειων δρόµων.

Καλές γιορτές και του χρόνου να µαστε όλοι εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ