Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Παιδί & Σκύλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Τ ο να υπάρχει ένας σκύλος στο σπίτι, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το παιδί. Η βοήθεια του παιδιού και η συμμετοχή του στην φροντίδα του σκύλου, το βοηθάει να αναπτύξει συναισθήματα όπως συμπόνια, οίκτο και κατανόηση. Η χαρά, το παιχνίδι συνδυάζονται με τη γνώση του να νοιάζεται για κάποιο άλλο είδος. Το να έχουμε ένα σκύλο στο σπίτι, ιδιαιτέρος σε ένα αστικό περιβάλλον, μαθαίνει στο παιδί την αξία της σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο. Ο δεσμός φιλίας που αναπτύσεται ανάμεσα στο παιδί και τον σκύλο, μπορεί να αλλάξει την ποιότητα της ζωής, να την κάνει ομορφότερη. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και μπορούν να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην φροντίδα και την εκπαίδευση του σκύλου, γίνονται πιο υπεύθυνα απέναντι σε αυτή την άλλη “ζωή” που μεγαλώνει μαζί τους.

Αλλά όλα αυτά έχουν πραγματικά αξία όταν οι ίδιοι οι γονείς εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους την γνώση του πώς να φέρον ται σωστά στο σκύλο και πως να υπάρχουν γύρω του με ασφάλεια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να κοινωνικοποιήσουν σωστά και να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα περισσότερα δαγκώματα παιδιών από σκύλο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν γονείς και παιδιά είχαν μάθει ποιός είναι ο ασφαλής τρόπος να υπάρχουμε και να συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά.

Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης της γνώσης, δημιουγήθηκε η ομάδα Ζω.ΕΣ. Η δημιουργός της ομάδας, η κα. Παπαποστόλου Κατερίνα, εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια σκύλων, εργάστηκε για έτη στην ανάπτυξη ενός προγράμματος γνωριμίας, γνώσης και ενσυναίσθησης, του τί είναι ο σκύλος και ποιαθα έπρεπε να είναι η σωστή συμπεριφορά των παιδιών γύρω από αυτόν.

Σε συνεργασία με την Kynagon Dog Trainers Academy, έχει δημιουργήσει και καταρτήσει ομάδες που διαδίδουν τη γνώση σε όλη την επικράτεια. Μοναδικός στόχος, η ενσυναίσθηση που προάγει την ευτυχισμένη και υγειή σχέση παιδιού-σκύλου.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται με τεράστια επιτυχία σε σχολεία και συλλόγους. Μέσα από το παιχνίδι, τη χαρά και τη φυσική παρουσία σκύλου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δούν, να ακούσουν και να έρθουν σε σωστή επαφή με ένα σκύλο ειδικά εκπαιδευμένο. Γνωρίζουν και μαθαίνουν τι σημαίνει η εγκατάλειψη για ένα σκύλο και τι η κακοποίησή του. Προωθούν τη συνηδητοποιημένη υιοθεσία ενός σκύλου.

Μια σημαντική προσπάθεια, για μια σημαντική σχέση. Ένα παιδί θα μεγαλώσει και θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή στη καρδιά και στη μνήμη του, τις στιγμές που πέρασε μαζί με τον πιο ιδιαίτερο φίλο του και κομμάτι της οικογενειακής του πραγματικότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ