Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Κτηνιατρική φροντίδα των ηλικιωμένων ζώων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΩΑΝΝΑ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥλΟΥ
Msc,Κτηνίατρος ΑΠΘ
Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική
και Χειρουργική Κλινική Ζώων Συντροφιάς ΑΠΘ

Σαν χθες θα θυμάστε τον ερχομό του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου που σας υποδεχόταν με νάζια και χαρά! Τα χρόνια περνάνε χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πολλοί ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται ότι το ζώο τους έχει μπει για τα καλά στην «τρίτη ηλικία». Τα μεγαλόσωμα σκυλιά θεωρούνται “γέροι” μετά την ηλικία των 7-9 ετών, ενώ οι πιο μικρόσωμες ράτσες μπορούν να φτάσουν μέχρι και στα 15 έτη! Η γάτα θεωρείται ηλικιωμένη μετά την ηλικία των 10-12 ετών.

Σε αυτές τις ηλικίες λοιπόν θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα παρακάτω:

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: ένα υπέρβαρο ζώο μπορεί έχει προβλήματα στο καρδιαγγειακό, στο μυοσκελετικό και το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης συχνό επακόλουθο είναι ο σακχαρώδης διαβήτης στις παχύσαρκες γάτες.

ΑΣΚΗΣΗ: μικρές και συχνές καθημερινές βόλτες (βάδισμα κατά προτίμηση) βοηθούν στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και στη διέγερση του πνευματικού επιπέδου του ζώου καθώς πολλά πάσχουν από άνοια αλλά και μειωμένη ακοή και όραση.

ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ: αποφυγή ολισθηρού δαπέδου και σκαλοπατιών. Καλό είναι να διατηρούμε ένα ήσυχο χώρο με μαλακό υπόστρωμα για ύπνο και χαλάρωση.

ΠΡΟλΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: εξαμηνιαίες κτηνιατρικές επισκέψεις (αιματολογικές,βιοχημικές εξετασεις, καρδιολογικός, οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος) αντί των ετήσιων επισκέψεων, ώστε το οποιοδήποτε σημάδι ασθένειας ή άλλων προβλημάτων να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, δεν αμελούμε να στειρώνουμε τα ζώα μας καθώς η στείρωση προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και αποφυγή συχνών παθολογικών καταστάσεων όπως η πυομήτρα, ο καρκίνος του μαστού, των όρχεων και του προστάτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ