Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Καστανεώνας Γλυκομαγεία στο όρος Πάικο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένας επισκέψιμος καστανεώνας σε ένα ατμοσφαιρικό βουνό, προσφέρει ασυνήθιστες βιωματικές εμπειρίες στη φύση, για μικρούς και μεγάλους.

Είχα ακούσει εδώ και κάποια χρόνια για ένα ζευγάρι συνδημοτών μας, το οποίο δραστηριοποιείται στο βουνό Πάικο, αξιοποιώντας τον καστανεώνα τους για οικοτουριστικές δράσεις για σχολεία, οικογένειες και παρέες. Πριν μερικές εβδομάδες, ξεκινήσαμε ένα Κυριακάτικο πρωινό, με προορισμό το χωριό Καστανερή Κιλκίς, για να συμμετάσχουμε στην ημερήσια δράση (Open Day) της «Γλυκομαγείας» στον καστανεώνα, αλλά και στο ευρύτερο Πάικο. Γύρω στις 10.00, υποδέχονταν εμάς και άλλες παρέες, στο χώρο δασικής αναψυχής του Πρ.Ηλία, λίγο πιο πάνω από την Καστανερή, ο Δάνος Δανιηλίδης και η Μάγια Κετικίδου. Ένα χαμογελαστό ζευγάρι, που το 2010 αγόρασε έναν καστανεώνα, στον οποίο από το 2012 έδωσαν επισκέψιμη διάσταση, αλλά και… γαστριμαργική, αφού η Μάγια φτιάχνει μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού με βάση το κάστανο και πίτες με υλικά του βουνού.

ΔΥΝΑΜΙΚΌ ΚΑΛΩΣΌΡΙΣΜΑ ΜΕ ΠΊΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΆΔΕΣ!
Ο Δάνος (εργάστηκε ως ταξιδιωτικός και περιβαλλοντικός δημοσιογράφος σε Αθηναϊκά και Θεσσαλονικιώτικα ΜΜΕ, με πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε εθνικά πάρκα, αγροκτήματα και μικρούς παραγωγούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό), μας καλωσόρισε δίνοντας μας τις πρώτες πληροφορίες για το Πάικο των 400.000 στρεμμάτων δάσους, εκ των οποίων 15.000 στρέμματα καστανιάς, ενώ η Μάγια μας καλωσόρισε με ζεστό τσάι -μαζεμένο από το Πάικο- χειροποίητες δικές της πίτες με υλικά από το βουνό (φέτα και πατάτα από τα Μεγ. Λιβάδια, άγρια χόρτα από το βουνό κ.ά.) και βέβαια μαρμελάδες, όπως τη μαρμελάδα κάστανο, την πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα δαμάσκηνο-μήλο-κάστανο και τη μαρμελάδα πορτοκάλι-κάστανο-σοκολάτα, που παραπέμπει σε μια εναλλακτική μερέντα/νουτέλα. «Και τώρα που πήραμε το πρωινό μας προτείνω να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας», μας είπε λίγο αργότερα ο Δάνος.

ΓΝΩΡΊΖΟΝΤΑΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΆ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΕΏΝΑ
Ξεκινήσαμε την ελαφρώς ανηφορική πεζοπορία προς το λόφο που φιλοξενεί τον καστανεώνα «Γλυκομαγεία», ενώ χαμηλά πίσω μας ξανοίγονταν εντυπωσιακή η θέα του Αξιού ποταμού, της πεδιάδας της Γουμένισσας, μέχρι και η Θεσσαλονίκη στο βάθος διακρίνονταν. Μαζέψαμε βατόμουρα και αγριοτριαντάφυλλα, φωτογραφίσαμε μανιτάρια και αγριοφράουλες, πριν να χωθούμε στο πυκνό καστανόδασος. Εδώ μας περίμεναν δεκάδες καστανιές, όλων των ηλικιών: από… baby καστανιές δύο χρονών, μέχρι δύο υπεραιωνόβιες καστανιές, κοντά… 500χρόνων, σύμφωνα με τον Δάνο. Μάθαμε για την παραγωγή, τη συγκομιδή, το μπόλιασμα της καστανιάς, ενώ τα παιδιά μάζεψαν κάστανα με σακί, τα ζύγισαν με το κανταράκι και έμαθαν για τη χρήση του κάστανου στη μαγειρική. Αγκαλιάσαμε όλοι μαζί την υπεραιωνόβια καστανιά και κλείσαμε τα ματιά μας, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο, με τη γλαφυρή διήγηση του Δάνου να εστιάζει στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που τα γαλλικά και σερβικά στρατεύματα έδρευαν στην περιοχή, πολεμώντας στο Μακεδονικό Μέτωπο (Μάχη Σκρα). Με έκπληξη αντικρίσαμε και αγγίξαμε τα ερείπια του γαλλικού στρατιωτικού νοσοκομείου, τις «πισίνες» των Γάλλων στρατιωτών και τη θέα προς τη Γευγελή, την πρώτη πόλη της ΠΓΔΜ. Θαυμάσαμε και δύο «γλυπτά της φύσης», δύο εντυπωσιακά κουφάρια δέντρων, απομεινάρια ενός κεραυνού.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αποχαιρετήσουμε τον καστανεώνα, επιστρέφοντας στον Πρ.Ηλία για λίγη ξεκούραση και… ανεφοδιασμό από τον… γενναιόδωρο μπουφέ της Μάγιας.

ΣΤΟ «ΜΠΑΛΚΌΝΙ ΤΟΥ ΠΆΙΚΟΥ»
Μέσα από δασικό μονοπάτι κατηφορίσαμε στην Καστανερή, για μια γνωριμία με το «Μπαλκόνι του Πάικου». Περπατήσαμε στα πέτρινα δρομάκια του αμφιθεατρικά χτισμένου οικισμού, απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή θέα προς την κορυφή του βουνού και την πεδιάδα, αλλά και επισκεπτόμενοι το παραδοσιακό καφενεδάκι του χωριού, καθώς και την εκκλησία της Αγ.Παρασκευής. Και όλα αυτά πάντοτε με τη συνοδεία και -γεμάτη ενδιαφέρουσες πληροφορίες- ξενάγηση του Δάνου, ο οποίος μας μίλησε για τις γιορτές/ φεστιβάλ του βουνού (γιορτή κάστανου Γρίβας, ημιμαραθώνιος Πάικου, γιορτή Αγ.Τρύφωνα/ αμπελουργών κλπ.), για τα επισκέψιμα μοναστήρια και οινοποιεία της περιοχής, για τις πολλές δυνατότητες αγροτουριστικής ανάπτυξης κ.ά.

ΠΙΚ-ΝΙΚ ΔΊΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΒΟΠΌΤΑΜΟ
Αφήσαμε τη ζώνη του κάστανου για να βρεθούμε σε αυτή της οξιάς. Με τα ΙΧ μας κινηθήκαμε κονβόι 7-8χλμ. ψηλότερα στο βουνό, με στόχο να γνωρίσουμε ένα τμήμα του Στραβοπόταμου και του δασικού μονοπατιού Πραματάρι (ή Πριματάρι), του εντυπωσιακότερου φυσικού αξιοθέατου του Πάικου.

Φτάσαμε 2-3χλμ. πριν το χωριό Μεγ. Λιβάδια, σε ένα σημείο όπου το ποτάμι σχηματίζει όμορφους μαιανδρισμούς, μέσα σε δάσος οξιάς. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία με ξύλινα γεφυράκια, πάγκους, παιδική χαρά και βρύση. Περπατήσαμε δίπλα στο κρυστάλλινο ρέμα του Στραβοπόταμου για 25-30 λεπτά, διασχίζοντας τα 6 από τα 9 ξύλινα γεφυράκια του μονοπατιού. Εδώ φάγαμε και το μεσημεριανό μας, στήνοντας ένα κεφάτο πικ-νικ μέσα στην καρδιά της φύσης. Ένα ποτάμι που πηγάζει από την πλατεία χωριού! Τελευταίος μας σταθμός ήταν τα Μεγάλα Λιβάδια, ο υψηλότερος οικισμός του Πάικου (1250μ.), το χωριό της πατάτας. Με φόντο ένα σχεδόν γυμνό, πλέον, ημιαλπικό τοπίο, περπατήσαμε στα φαρδιά πέτρινα δρομάκια και πλατείες του οικισμού, επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο του χωριού (το οποίο καταγράφει τη βλάχικη παράδοση του χωριού), καθώς και την πλατεία «Επτά Βρύσες», από όπου πηγάζει ο Στραβοπόταμος. Εδώ παρατηρήσαμε το σπάνιο φαινόμενο, κατά το οποίο ένα ποτάμι ξεκινά το υδάτινο ταξίδι του μέσα από την πλατεία ενός χωριού! Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η μονοήμερη δράση του επισκέψιμου καστανεώνα «Γλυκομαγεία», η οποία κατά γενική ομολογία προσέφερε σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, πλήθος διοαφορετικών ερεθισμάτων. Μάθαμε με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο για το κάστανο, το βουνό, τους ορεινούς οικισμούς, τις δυνατότητες αγροτουρισμού στη χώρα και πολλά άλλα. Ενστερνιστήκαμε το μότο του ζευγαριού ότι «το βουνό δεν πρέπει να είναι μόνο πάρκινγκ-ταβέρνα», αλλά πολλά περισσότερα ερεθίσματα, αν θέλουμε να έχουμε πιο υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες. Άλλωστε το 70% της χώρας μας είναι ορεινό.

Η Γλυκομαγεία υλοποιεί τις δράσεις της με σχολεία (τις καθημερινές) και τα Σαββατοκύριακα/ αργίες με γκρουπ (συλλόγους, μεγάλες παρέες κλπ.). Αξίζει να ζήσετε την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα αυτή εμπειρία, σε απόσταση μόλις 90χλμ. από τη Θεσσαλονίκη! Η δράση αφορά παιδιά από 3ετών και πάνω και προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε γκρουπ. Επίσης διοργανώνονται και διήμερες δράσεις με επίσκεψη σε μοναστήρι, οινοποιείο, στους καταρράκτες Σκρα/ Γαλάζια Λίμνη κ.ά.

info:: Καστανεώνας «Γλυκομαγεία»
Δάνος Δανιηλίδης: τηλ. 6934.064242, 6932.860.825,
e-mail: danospress@gmail.com
fb: Οικοτεχνία Γλυκομαγεία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ