Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Ιόλη το Σκυλί που ανιχνεύει δηλητηριασμένα δολώματα!!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ιολη είναι ένα Μπόρντερ Κολι 7 μηνών που καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των σκύλων στην Ελλάδα! Είναι το πρώτο σκυλί που εκπαιδεύεται από Έλληνα εκπαιδευτή στην έρευνα δηλητηριασμένων δολωμάτων, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου και με πολλές προεκτάσεις προβλήματος που μαστίζει τη χώρα μας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαλέξεις το σωστό κουτάβι από μια γέννα για να εκπληρώσει ένα τόσο δύσκολο έργο. Θα πρέπει να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να μπορείς πραγματικά να πεις πως “είναι το σωστό κουτάβι για τη δουλειά”. Η Ιόλη είναι ακριβώς αυτό που περίμενα.

Καθήκον της θα είναι να βρίσκει δηλητηριασμένα δολώματα στο δάσος. Δολώματα που βάζουν κάποιοι για να σκοτώσουν λύκους, αρκούδες, τσακάλια, αλεπούδες κ.α. Ο θάνατος όμως ενός ζώου δεν είναι και το τέλος στην ιστορία. Οι επιπτώσεις είναι μια μακριά αλυσίδα από συνεπακόλουθους θανάτους ζώων και πουλιών που θα φάνε κομμάτια των πτωμάτων. Πουλιά κινδυνεύουν με αφανισμό, διάφορα άλλα είδη της πανίδας βρίσκουν τον θάνατο ως παράπλευρες απώλειες του θανάτου άλλων.

Το έργο μου προτάθηκε απο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία που σε συνεργασία με την WWF και την Βρετανική RSPB μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life, ανέφεραν την ανάγκη εκπαίδευσης ενός σκύλο που να ανιχνεύει και να βρίσκει τα δηλητηριασμένα δολώματα στο βουνό.

Δουλειά της Ιόλης θα είναι να βρίσκει το δόλωμα, να ειδοποιεί τον χειριστή της και να περιμένει στην άκρη τους αρμόδιους να περισυλλέξουν το δόλωμα. Τα δολώματα είναι συνήθως μέσα σε λαχταριστά κομμάτια κρέατος, σπαρμένα σε σημεία όπου θα είναι πιο πιθανό να βρεθούν και να καταναλωθούν απο τα υποψήφια θύματα. Είναι άκρως θανατηφόρα και σε κάποιες περιπτώσεις μια πολύ μικρή ποσότητα είναι αρκετή να σκοτώσει ακαριαία.

Ο κίνδυνος για το σκυλί είναι πολύ μεγάλος. Η εκπαιδευτική μέθοδος απαιτητική και ο χρόνος εκπαίδευσης αναρίθμητος. Η πρώτη και μεγάλη προτεραιότητα είναι βέβαια η ασφάλεια του σκύλου – σε κάθε εκπαιδευτικό μάθημα και σε κάθε πραγματική περίσταση. Ως εκπαιδευτής πρέπει να διασφαλίσω την ευζωία της Ιόλης που συνεπακόλουθα θα σώσει την ζωή πολλών άλλων ειδών.

Η εκπαιδευτική μέθοδος είναι καθοριστική για την πορεία και την επιτυχία του προγράμματος. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο θετικής ενίσχυσης συμπεριφορών, δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ του χειριστή και του σκύλου και ισχυρό κίνητρο στο να ψάχνει να βρει την επικίνδυνη οσμή. Η Ιόλη μόλις μυρίσει το δηλητήριο θα κάνει το συγκεκριμένο σινιάλο που φανερώνει στον χειριστή ότι βρέθηκε το δηλητηριασμένο δόλωμα!

Όταν η εκπαίδευση φτάσει στο τέλος της, η Ιόλη θα πάει στην νέα της οικογένεια, αυτή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Ο νέος χειριστής της θα εκπαιδευτεί στον χειρισμό και στη διατήρηση των μαθημένων συμπεριφορών της Ιόλης, με στόχο την ανεύρεση δολωμάτων με αποτελεσματικότητα, πάθος και αφοσίωση αλλά και την προάσπιση της ασφάλειας του σκύλου ανιχνευτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ