Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Εργοστάσιο Παραγωγής Βιομάζας στα Βασιλικά – Ικανοποιήθηκε το αίτημα των κατοίκων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΣΤΈΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΏΤΤΑΣ
Μέλος επιτροπής κατοίκων Βασιλικών

Βαθιά δικαίωση αγαπητοί συνδημότες ύστερα από το ΟΧΙ του υπουργείου Ενέργειας κ περιβάλλοντος προς τις μονάδες βιομάζας που επρόκειτο να εγκατασταθούν στις περιοχές Βασιλικά και Λακκιά. Το μελάνι της υπογραφής του γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης δεν ήταν αρκετό να καλύψει τις 3.600 υπογραφές των κατοίκων που ήταν αντίθετοι με τις δύο αυτές μονάδες. Σημειωτέον πως η επιτροπή αγώνα με μπροστάρη το θεσμοθετημένο όργανο του Δήμου Θέρμης είχε προσφύγει προς το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης. Το υπουργείο έκανε δεκτές τις προσφυγές ακυρώνοντας τις αδειοδοτήσεις των μονάδων και ικανοποιώντας το αίτημα των κατοίκων.

Ως μέλος της επιτροπής εκφράζω την ικανοποίηση μας από την απόφαση και νιώθουμε ανακουφισμένοι προς το παρόν. Οι έντιμοι αγώνες δικαιώνονται και επειδή διάβασα με προσοχή στο προηγούμενο τεύχος τις θέσεις της εταιρίας για φιλοπεριβαλλοντικες και νόμιμες τις μονάδες, ας τα πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή. Οι συγκεκριμένες μοναδες, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την αεριοποιηση και παράγοντας το συνθετικό αέριο SINGAS, δεν καλύπτονται από καμία υφιστάμενη νομοθεσία. Η αποκεντρωμένη διοίκηση αδυνατώντας να υπογράψει τις αδειοδοτήσεις είχε απευθυνθεί επανειλημμένως προς το υπουργείο ζητώντας εντολές και διευκρινίσεις διότι δεν καλυπτόταν από την κείμενη νομοθεσία. Βέβαια τέλη Μαΐου του 2017 λίγες μέρες πριν αντικατασταθεί ο γραμματέας αποκεντρωμένης πώς τις υπέγραψε είναι ένα ερώτημα. Τα θερμοκήπια της περιοχής των κατοίκων που κάνει λόγο η εταιρεία, ούτε ηλεκτρισμό παράγουν, ούτε 498 kwatt το καθένα είναι, ούτε 365 μέρες 24 ώρες το 24ωρο λειτουργούν οι καυστήρες τους παράγοντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Στην αρχή η εταιρεία έλεγε κοντά οι μονάδες σε γη υψηλής παραγωγικότητας για να είναι κοντά η πρώτη ύλη, τώρα επειδή καταρρίφθηκε το θέμα της εγγύτητας της πρώτης ύλης, αφού η περιοχή δεν δύναται να καλύψει την απαιτούμενη ποσότητα και θα γίνεται εισαγωγή από ξένες χώρες, η εταιρεία μιλάει για υδροπονικά θερμοκήπιά της. Όποιος έχει κάνει αυτοψία στα δύο εν λόγω αγροτεμάχια θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Συνεχίζοντας γίνεται λόγος για οφέλη της τοπικής κοινωνίας και για μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Ανοίξτε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ και θα καταλάβετε για ποια μείωση-αύξηση λογαριασμού μιλάμε (εκπομπές ρύπων, ΑΠΕ).

Ελάχιστοι εργαζόμενοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού, διότι η μονάδα είναι αυτοματοποιημένη και εκμηχανισμένη compact. Η περίπτωση βιομηχανικού ενεργειακού ατυχήματος ας σκεφτούμε τι συνέπειες θα δημιουργούσε στους 500 καλλιεργητές που παράγουν ασφαλή βρώσιμα κηπευτικά προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας. Αυτοί οι παραγωγοί στην περίοδο υπεραξίας της γης κράτησαν τη γη τους ως κόρη οφθαλμού και δεν την εκποίησαν. Ακόμη γίνεται λόγος ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν εντός οικισμών και πόλεων ξένων χωρών βοηθώντας την οικονομία. Σε ημερίδες που παραβρεθηκαμε παρουσία μηχανικών και περιβαλλοντολόγων δόθηκε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, βιώσιμη μεταφορά: καταναλίσκεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας στη μεταφορά πρώτης ύλης. ΑΠΕ: υπογράμμισαν ότι είναι ήλιος, άνεμος, γεωθερμία, νερό. Ταφή και καύση δεν αναφέρονται. Ακόμη και στην Ευρώπη επαναπροσδιορίζουν και να επανατοπωθετούνται π.χ. όχι χωροθέτηση εντός πόλεων, επαναδημοτικοποίηση του παραγόμενου ρεύματος και όχι εμπόριο προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών και φυσικά όχι καύση βιομάζας μέσα στις πόλεις αλλά έξυπνη και καθαρή υγιεινή ενέργεια. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία που συλλέξαμε ως επιτροπή των κατοίκων.

Μπορεί αγαπητοί συνδημότες να μην έχω σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας αλλά φοιτώντας στο περίφημο σχολείο των Βασιλικών μου έμαθαν πως η ευθεία γραμμή είναι η συντομοτέρα και καθαροτέρα οδός σε αντίθεση με τις τεθλασμένες, υπόγειες και παρακαμπτήριες. Η επιτροπή αγώνα προερχόμενη από την τοπική κοινωνία ως ευθεία γραμμή και χωρίς υστεροβουλίες και ιδιοτέλειες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς ανακολουθίες τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερή και έδωσε έναν έντιμο αγώνα ο οποίος φαίνεται να δικαιώνεται. Ευχαριστούμε τον κόσμο της περιοχής και όλους τους φορείς (πολιτιστικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, αγροτικούς, σχολικούς και αυτοδιοικητικούς).

Η απόφαση του υπουργείου δεν αποτρέπει μόνο τις συγκεκριμένες μοναδες αλλά και κάθε μελλοντική επένδυση τέτοιου είδους. Χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν μπορούν να προοδεύσουν τέτοιου είδους εγχειρήματα. Να πω εδώ πως η επιτροπή και εγώ προσωπικά δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε με το συγκεκριμένο επενδυτή αλλά με τον οποιοδήποτε που θα επιχειρούσε να εγκαταστήσει αυτού του είδους τις μονάδες. Για αυτό και θα νιώσουμε πλήρως ανακουφισμένοι αν όπως υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός ενέργειας κ. Φάμελλος, προβεί η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση – τροπολογία θωρακίζοντας και προστατεύοντας την περιοχή μας και από άλλες μελλοντικές περιπέτειες.

Αγαπητοί συνδημότες μπορεί στο μονοπώλιο της ενέργειας και στην αγορά να κάνουν κουμάντο οι λίγοι, στη δημοκρατία κάνουν κουμάντο οι πολλοί. Και επειδή ακούγονται ψίθυροι για προσφυγή της εταιρίας στο συμβούλιο επικρατείας να πω χωρίς αντεκλησεις και με φιλική διάθεση προς την εταιρεία πως οι Βασιλικιώτες αποφεύγουν τις δικαστικές διαμάχες και πως το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας δεν είναι ούτε οι νόμοι ούτε οι δικαστικές αποφάσεις αλλά το δίκαιο και η ντροπή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ