Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Τέλος στις πλαστικές σακούλες από το 2018

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών της Θέρμης το επόμενο διάστημα από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας, καθώς έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον χώρο της παραγωγής πλαστικών, αλλά και με τον χώρο της εμπορίας -τα σούπερ μάρκετ και όλη τη λιανική πώληση. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται ειδικό τέλος τριών λεπτών που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές από την Πρωτοχρονιά 2018 για κάθε πλαστική σακούλα, ένα τέλος που όμως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στα έξι λεπτά. Το συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗ ΧΡΉΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΉΣ ΣΑΚΟΎΛΑΣ
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης κ. Σαμαράς με αφορμή το συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνει στους δημότες της Θέρμης το σημαντικό πρόβλημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των πλαστικών και της μεγάλης ποσότητας πλαστικής σακούλας που χρησιμοποιείται και διατίθεται καθημερινά. Συγκεκριμένα ο κ. ΣΩΚΡΆΤΗΣ ΣΑΜΑΡΆΣ τονίζει:

«Οι πλαστικές τσάντες είναι εξαιρετικά εύχρηστες, λειτουργικές, ελαφρές, ανθεκτικές και δυστυχώς φθηνές ή δωρεάν για τους καταναλωτές, σε χώρες όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση. Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που είναι πεταμένα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα φυσικά υλικά, δεν διαλύονται στο περιβάλλον παρά μετά από πολλά χρόνια. Στη θάλασσα διαλύονται ακόμα με πιο αργούς ρυθμούς και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πτηνά, τα ψάρια, τα δελφίνια, τις φώκιες και κυρίως τις θαλάσσιες χελώνες. Στο βυθό οι σακούλες καλύπτουν τη θαλάσσια βλάστηση και νεκρώνουν την περιοχή που καλύπτουν. Επιπλέον, το πλαστικό, το οποίο καταλήγει στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα ή σε ΧΥΤΑ αποσυντίθεται σιγά σιγά και επιβαρύνει το χώμα και το νερό με επικίνδυνα χημικά από το πλαστικό. Οι ποσότητες των πλαστικών που δυστυχώς παράγονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 250 εκατομμύρια τόνους και η ζήτηση γι αυτά συνεχώς αυξάνεται. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών προορίζεται για χρήσεις με μικρό χρόνο ζωής όπως π.χ. για συσκευασίες προϊόντων. Δεδομένων των κινδύνων που παρουσιάζουν τα πλαστικά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι δημότες μας πως τα πλαστικά αυτά δεν πρέπει να καταλήγουν στο περιβάλλον».

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προαναγγέλλει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων γύρω από το ζήτημα της μείωσης της πλαστικής σακούλας και της εκπαίδευσης στη χρήση εναλλακτικών επιλογών πλαστικής σακούλας καθώς και την έκδοση σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων για όλους του πολίτες της Θέρμης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ