Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Εναλλακτικές θεραπείες στον σκύλο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πλέον αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για τους ίδιους αλλά και για τα σκυλιά τους. Οι θεραπείες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στα ιατρικά προβλήματα αλλά και στα συμπεριφοριστικά προβλήματα. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο αναζητούν την ίαση στις εναλλακτικές θεραπείες είναι για να μειώσουν την ποσότητα πρόσληψης των συμβατικών φαρμάκων που παίρνουν τα σκυλιά τους. Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια στη θεραπεία των ανθρώπων. Και παρόλο που δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν τη χρήση τους, σήμερα φαίνεται να είναι πιο αποδεκτές ως μέθοδοι διαχείρισης προβλημάτων απ’ ότι είκοσι χρόνια πριν. Αν μια θεραπεία κατατάσσεται ως εναλλακτική, δε σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματική αλλά ούτε όμως ότι είναι και πραγματικά ασφαλής.

Ως εναλλακτικές θεραπείες βρίσκουμε τον Βελονισμό, τη Χειροπρακτική, τη δίαιτα, τις φυσικές θεραπείες/βότανα, τα ανθοϊάματα, το μασαζ, την Ομοιοπαθητική… Σε κάθε μια από τις παραπάνω θεραπείες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιατρικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν στους ανθρώπους αλλά και στα σκυλιά. Κάθε μια τέτοια θεραπεία είναι μια τεράστια ενότητα με πραγματικά αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Στα σκυλιά ,πολλές φορές, τα συμπεριφοριστικά προβλήματα έχουν ως επακόλουθο, προβλήματα στην υγεία και αντίστροφα. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι αν ένας σκύλος βιώνει ένα παρατεταμένο άγχος αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη (ναι και τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη) και αυτό σταδιακά σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Ομοίως, αν υπάρχει κάποια ασθένεια, η οποία δεν είναι ορατή η εκδήλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου (μια ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια άδηλη ασθένεια). Από τις κυριότερες εναλλακτικές θεραπείες που ακολουθούμε στα σκυλιά μας είναι:

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Παρόλο που ένας σκύλος δεν μπορεί να μιλήσει για να μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάστασή του, η επιλογή της θεραπείας θα βασιστεί στην παρατήρηση που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης του και ο κτηνίατρος ομοιοπαθητικός, αλλά και στην “παθολογική περιγραφή” του. Όποιες αλλαγές, όσο ελάχιστες και αν είναι, σε προτιμήσεις ή σε αντιδράσεις του σκύλου, μπορεί να είναι σημαντικές για την επιλογή της σωστής θεραπείας. Η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι πριν την εμφάνιση των φυσικών συμπτωμάτων μιας ασθένειας, υπάρχει μια ενεργειακή ανισορροπία, ως εκ τούτου, σκοπός είναι η ίαση όλων αυτών των αλλαγών στην ενεργειακή αυτή ισορροπία στο ζώο και όχι απλά των συμπτωμάτων της ασθένειας.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΒΟΤΑΝΑ

Πολλοί, αν όχι όλοι, αρχαίοι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει τα βότανα για τη θεραπεία ιατρικών προβλημάτων για εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο τέτοιες θεραπείες δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους αφού και τα ζώα, έχει παρατηρηθεί ότι, τρώνε κάποια φυσικά βότανα όταν δεν νιώθουν καλά, πολύ πιθανόν ενστικτωδώς. Πολλά συμβατικά φάρμακα προέρχονται από τα φυτά, αλλά βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ουσία του φυτού που χρησιμοποιούν, ο βοτανισμός από την άλλη πλευρά χρησιμοποιεί τα μέρη του φυτού που είναι γνωστά για τις επιπτώσεις τους στο σώμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φυτικά φάρμακα, δεν είναι τελείως αβλαβή και ότι πολλά έχουν ως αποτέλεσμα την τοξικότητα αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Προηγούμενη φυτική θεραπεία μπορεί να παρεμποδίσει την θεραπεία που θέλει να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος. Σε πολλές περιπτώσεις, πριν από μια επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να παρέλθει ένα δεκαπενθήμερο για να σταματήσουν οι επι- δράσεις των φυτικών φαρμάκων από το σώμα. Φυτικά και βότανα όπως το Ginseng έχουν χρησιμοποιηθεί σε σκυλιά με ανορεξία, κατάθλιψη, νευρικές διαταραχές, κ.λ.π. Το σπαθόλαδο για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων, στρες αποχωρισμού, επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.

ΑΝΘΟϊΑΜΑΤΑ BACH

Τα αρώματα των λουλουδιών και οι ιδιότητές τους έχουν μελετηθεί την δεκαετία του 1930 από τον Άγγλο Δρ. Edward Bach, έναν γιατρό που το ενδιαφέρον του κυρίως βρισκόταν στους τρόπους με τους οποίους η πνευματική κατάσταση του νου μπορούσε να επηρεάσει την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Τα ανθοϊάματα χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του στρες. Συνήθως χορηγούνται σε σταγόνες στο νερό του σκύλου, ή κατευθείαν κάτω από τη γλώσσα του. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εναλλακτικές θεραπείες που όμως δεν έχουμε τον χρόνο και τον χώρο να αναφέρουμε και να αναπτύξουμε εδώ. Το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μία από αυτές θα πρέπει να γίνει με την συμβουλή, την καθοδήγηση και την παρακολούθηση από τον κτηνίατρο του σκύλου μας και ποτέ από μόνοι μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ