Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Συντήρηση του σπιτιού την άνοιξη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ

H άνοιξη έφθασε και παρά την έντονη όρεξη για βόλτες, δεν πρέπει να ξεχνάτε τη συντήρηση του σπιτιού σας. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για το σπίτι σας αυτή την περίοδο.

• ελέγξτε το εξωτερικό του σπιτιού σας – ενεργειακή επιθεώρηση

Ελέγξτε την οροφή για ζημιές, εξετάστε την καμινάδα (θα πρέπει να καθα- ρίσετε τον καπναγωγό από ένα πιστοποιημένο συνεργείο) και κοιτάξτε τους εξωτερικούς τοίχους για τυχόν σημάδια ρωγμών. Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε το σπίτι για μικρά ραγίσματα και τρύπες ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να επισκευάσετε. To καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να κάνετε ενεργειακή επιθεώ- ρηση και να εντοπίσετε όλα τα προβληματικά σημεία μέσα στο σπίτι. Η φροντίδα αυτών των σημείων μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση έως και 20% από τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού.

• Αντιμετωπίστε την υγρασία

Η υγρασία και η μούχλα αποτελούν τα συνηθέστερα αλλά και δυσκολότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε στο σπίτι και μάλιστα άμεσα. Η υγρασία προκαλεί ζημιές που δεν περιορίζονται μόνο στις υλικές βλάβες του σπιτιού. Μάλιστα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις ακόμη και σε προβλήματα υγείας όπως είναι το άσθμα ή οι δερματικές παθήσεις.

• Περιποιηθείτε τον κήπο και τη βεράντα σας

Ετοιμάστε την αυλή σας, κόβοντας τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, προσθέτοντας λίπασμα, καθαρίζοντας τις βεράντες, τακτοποιώντας όλα τα εργαλεία κήπου, αντικαταστήστε όσα χρειάζεται και προμηθευτείτε ό,τι δεν έχετε. Πλύνετε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου.

• Καθαρίστε τις υδρορροές

Ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από τα φύλλα και τα σκουπίδια που άφησε ο χειμώνας και να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη λειτουργία των υδρορροών σας. Ελέγξτε την κατάσταση των υδρορροών, πιθανόν να χρειάζεται αντικατάσταση.

• Ελέγξτε τη σοφίτα και το υπόγειο

Η μούχλα και τα έντομα είναι τα δύο πιο κοινά προβλήματα. Για τη μούχλα, ελέγξτε τις ορατές ζημιές (συνήθως μαύρες ή πράσινες κηλίδες) ή εντοπίστε την χαρακτηριστική μυρωδιά της υγρής μούχλας. Θα ξέρετε ότι έχετε πρόβλημα με τα έντομα, εάν υπάρχει κάποια φυσική ζημιά στους τοίχους ή την επίπλωση, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, ή αν υπάρχουν περιττώματα εντόμων. Καλέστε εμπειρογνώμονες, αν υποπτεύεστε κάποιο πρόβλημα.

• Ελέγξτε τα υδραυλικά

Ο έλεγχος των υδραυλικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε στη συντήρηση του σπιτιού. Επισκευάστε τα καζανάκια που τρέχουν, αλλάξετε τα τηλέφωνα για τις ντουσιέρες, αν τυχόν έχουν μαζέψει άλατα και το κυριότερο, μην παραλείψετε να ελέγξετε τις σωληνώσεις για διαρροές!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ