Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Διατροφή για καλή διάθεση & ενέργεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ψυχολογία μας επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές αλλά και οι διατροφικές μας επιλογές συμβάλλουν στην ψυχική μας διάθεση έστω και προσωρινά.

Ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι όρεξη και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το απαιτητικό πρόγραμμά της αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθετε τα αποθέματα της μπαταρίας σας χαμηλά και τη διάθεσή σας «πεσμένη». Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημε ρινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε υγιείς, να διατηρήσετε την ενέργεια και την καλή σας διάθεση καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η παράλειψή του έχει συσχετιστεί με το αίσθημα της κόπωσης και της μειωμένης συγκέντρωσης. Επιλέξτε για το πρωινό σας γεύμα άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδα τάνθρακες και καλά λιπαρά ώστε να εξασφαλίσετε στον οργανισμό τα «καύσιμα »που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα του!

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ λΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φρόντιστε να καταναλώνετε 5 μερίδες από το καθένα ώστε να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ευεξία και ενέργεια! Να καταναλώνετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

ΕΠΙλΕΞΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προτιμήστε μικρά και ελαφριά γεύματα που θα σας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγη τά από επεξεργασμένους υδατάνθρακες διότι δημιουργούν ένα αίσθημα υπνηλίας και κού ρασης καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί όλη την ενεργεία στην προσπάθεια να «χωνέψει» το βαρύ γεύμα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ λΙΠΑΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑλΩΝΕΤΕ

Επιλέξτε μονοακόρεστα λιπαρά και ω3 που θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής μας διάθεσης.

ΝΕΡΟ

Φροντίστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυ δατωμένο πίνοντας αρκετές ποσότητες νερού. Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης είναι η κούραση! Δώστε γεύση στο νερό σας προσθέτοντας φύλλα δυόσμου, λουΐζας ή τζίντζερ.

O συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και ποιοτικού ύπνου θα σας προσφέρουν όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική υγεία! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ