Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από το τέλος Φεβρουαρίου επιστρέφουν τα ΚΤΕλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατάρρευση του ΟΑΣΘ είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή όλων των περιφερειακών συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ, αφού δεν βρέθηκε άλλη αξιόπιστη λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο περιορισμός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από 500 σε λιγότερα από 200, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο χρόνος αναμονής λεωφορείου μέσα στη Θεσσαλονίκη φτάνει σε πολλές περιπτώσεις τα 90 λεπτά, σημειώνοντας αρνητικά ρεκόρ, ενώ άμεσος ήταν ο κίνδυνος να μείνουν τα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης χωρίς συγκοινωνία. Έτσι, επιλέχθηκε η λύση της ανάθεσης έργου και σύναψης σύμβασης του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης με την ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (μαζί με τα ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και ΚΙΛΚΙΣ) για την παραχώρηση 25 γραμμών του ΟΑΣΘ, με 120 λεωφορεία, αρχικά για δύο χρόνια, με τίμημα 22 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, κονδύλιο τα οποίο έχει εξασφαλιστεί. Το έργο θα πιστοποιείται από Ανεξάρτητο Ελεγκτή και οι πληρωμές θα καταβάλλονται μηνιαία
μετά από έλεγχο του ΟΣΕΘ. Ήδη τα ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, εξυπηρετούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο άλλες έξι γραμμές του ΟΑΣΘ από τον Μάιο 2019. Στο μεταξύ, με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η παραλαβή, η προετοιμασία και οι εργασίες για τη σταδιακή ένταξη των 120 λεωφορείων των ΚΤΕΛ τα οποία πρόκειται να αναλάβουν το έργο αστικής συγκοινωνίας στις 25 επιπλέον γραμμές του ΟΑΣΘ. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί τα πρώτα 40 λεωφορεία, στα οποία έχουν τοποθετηθεί εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα καθώς και συστήματα τηλεματικής ενώ ολοκληρώθηκε ο σχετικός έλεγχος για την τεχνική επάρκειά τους. Όλα τα οχήματα των ΚΤΕΛ είναι σύγχρονα, 90-95 θέσεων, είναι χαμηλά και διαθέτουν σύστημα εύχρηστης ράμπας ώστε να είναι άμεσα και απόλυτα προσβάσιμα από ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, ηλικιωμένους, εγκύους κ.ά. δείχνοντας ευαισθησία και μέριμνα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από τον ΟΣΕΘ, οι γραμμές του ΟΑΣΘ που εξυπηρετούν τους Δήμους Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Θέρμης και σημαντικά τμήματα των Δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη θα αποκτήσουν πολύ καλύτερες συχνότητες διέλευσης και πληρέστερη κάλυψη, μέσω της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ και των ΚΤΕΛ Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέχρι στιγμής, τα δρομολόγια θα είναι ίδια με αυτά του ΟΑΣΘ ενώ και η τιμή του εισιτηρίου δεν θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η γραμμή 87 (Θεσσαλονίκη -Βασιλικά) θα καλύπτεται με 41 δρομολόγια καθημερινά και 31 τα Σαββατοκύριακα, ενώ η γραμμή 66 (Χαριλάου-Θέρμη με 70 και 60 αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ