Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Αναστάτωση από κλοπές – διαρρήξεις σε Βασιλικά & Σουρωτή – Κάμερες επιστρατεύουν οι καταστηματάρχες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Βασιλικών, της Σουρωτής, αλλά και γενικότερα του δήμου Θέρμης η μεγάλη έξαρση στις κλοπές και διαρρήξεις, που σημειώθηκε κυρίως κατά το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος. Όπως προκύπτει από στοιχεία των αστυνομικών αρχών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώθηκαν στο δήμο Θέρμης 158 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί μόλις 95. Πιο συγκεκριμένα, φέτος τον Αύγουστο καταγγέλθηκαν 80 διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι δεν ξεπερνούσαν τις 40. Επίσης, το φετινό Ιούλιο αναφέρθηκαν άλλα 50 περιστατικά, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν 30 και τέλος τον Ιούνιο σημειώθηκαν 28 κλοπές και διαρρήξεις σε όλο το δήμο, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 25. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 κλοπές και διαρρήξεις μόνο στην περιοχή των Βασιλικών και άλλες 10 στη Σουρωτή με λεία χρήματα, κοσμήματα ακόμη και… τρόφιμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί ο πραγματικός αριθμός των διαρρήξεων και κλοπών είναι διπλάσιος ακόμη και τριπλάσιος σε κάποιες περιοχές, αλλά δυστυχώς πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

IMG 20220622 094316 1

Έξαρση κλοπών, αλλά… έλλειψη αστυνομικών
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν πως οι σπείρες των διαρρηκτών προτιμούν να «χτυπάνε» εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των χωριών είναι δύσκολο να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση. «Οι δράστες βάζουν έναν τσιλιαδόρο στην είσοδο του χωριού, ο οποίος τους ενημερώνει εάν τυχόν πλησιάζει περιπολικό. Έτσι οι υπόλοιποι δρουν ανενόχλητοι και μπορούν να ανοίξουν πολλά σπίτια μέσα σε ένα βράδυ χωρίς να τους εντοπίσει κανείς», αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας. Ωστόσο, και οι δύο υπηρεσίες, που καλύπτουν το δήμο Θέρμης, το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας (που εδρεύει στα Βασιλικά), είναι υποστελεχωμένες, ενώ διαθέτουν στο σύνολο τρία περιπολικά, τα οποία πρέπει να καλύπτουν μία τεράστια περιοχή, που αποτελείται από δεκαεννέα κοινότητες και οικισμούς και περίπου 60.000 κατοίκους. Από πληροφορίες προκύπτει πως τα 30 άτομα, που υπηρετούν στο τμήμα ασφαλείας των Βασιλικών, μόλις και βίας επαρκούν για να βγαίνουν οι απαραίτητες βάρδιες, ενώ δύο από αυτούς στέλνονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη ως σκοποί σε προξενεία. Επίσης, από τα περίπου 45 άτομα που υπηρετούν στο αστυνομικό τμήμα στη Θέρμη τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί στέλνονται στη Θεσσαλονίκη είτε σε μέτρα στο Δικαστικό Μέγαρο είτε ως φύλαξη σε προξενεία.

Αρπάζουν από λίρες και κοσμήματα μέχρι… λάδια
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δράστες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή αρπάζουν ότι μπορούν να μεταφέρουν εύκολα, όπως χρήματα και χρυσαφικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφαίρεσαν ακόμη και τρόφιμα, αλλά και… λάδια. Αξίζει να αναφερθεί ότι από κάποια σπίτια άρπαξαν κοσμήματα, ακόμη και λίρες, που η αξία τους φτάνει τα 10.000 – 15.000€. Ωστόσο, από όσα περιγράφουν οι κάτοικοι φαίνεται πως οι επιτήδειοι έχουν αποθρασυνθεί, καθώς «χτυπάνε» σπίτια νωρίς το βράδυ, όταν ο κόσμος κυκλοφορεί ακόμη στους δρόμους, σπάνε πόρτες και παράθυρα, ενώ έχουν μαζί τους εξοπλισμό για να κόβουν ακόμη και μεταλλικούς σύρτες, που έχουν ορισμένες πόρτες από την εσωτερική μεριά. «Είχαμε περιστατικά, στα οποία οι δράστες μπήκαν σε σπίτια το διάστημα που οι ιδιοκτήτες είχαν πάει στην εκκλησία, ενώ έχω ακούσει για οίκημα που το διέρρηξαν δύο φορές ξέροντας ότι ο ιδιοκτήτης του έλειπε στο εξωτερικό», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Αστέριος Καρακώτας.

Κάμερες στις επιχειρήσεις
Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής αναστατωμένοι από τα αυξημένα περιστατικά διαρρήξεων απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της κοινότητας ζητώντας να δημιουργηθούν ομάδες πολιτών για περιπολίες σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε δεκτό. «Δεν γίνεται οι πολίτες να οργανώσουν ομάδες περιφρούρησης, είναι πολύ επικίνδυνο. Κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να αντιδράσουν οι επιτήδειοι. Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας και εκεί απευθυνθήκαμε και εμείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακώτας. Ωστόσο, ύστερα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τους επιχειρηματίες της περιοχής τους ζήτησε να τοποθετήσουν κάμερες, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που έχει διπλό όφελος, αφού όχι μόνο δρα αποτρεπτικά οδηγώντας στη μείωση των κλοπών, αλλά παράλληλα ακόμη και αν γίνει κάποια διάρρηξη θα υπάρξει καταγραφή των δραστών, κάτι που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό και τη σύλληψη τους. Ανάλογη είναι όμως η κατάσταση και στη γειτονική Σουρωτή, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Θωμάς Ασλάνης. «Οι κάτοικοι φοβούνται και εξέταζαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ομάδες εθελοντών, ώστε σε περίπτωση που δουν κάτι ύποπτο να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τελικά δεν προχώρησε», επισημαίνει ο ίδιος.

ΟΔΗΓΊΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ

• Όταν φεύγετε βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

• Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε για να επιβλέπουν την οικία σας.

• Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό απουσίαζετε, μη δηλώνετε την απουσία σας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

• Το σπίτι να μη δείχνει εντελώς κλειστό (αναμμένο φως, ανοιχτό ραδιόφωνο,τηλεόραση κλπ)

• Αποφύγετε να αφήνετε σκάλες, έπιπλα, ογκώδη πράγματα στο κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχηση του.

• Τοποθετήστε αν είναι δυνατόν χρονοδιακοπτη αυτόματου φωτισμού.

• Ενεργοποιήστε, αν υπάρχει σύστημα συναγερμού.

• Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

• Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά, συγγενικά πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας μη διστάσετε να ειδοποιήσετε το “100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

• Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το Τμημα Ασφαλείας της περιοχής.

Screenshot 2022 09 02 11 10 29 654 com.android.chrome

Απευθύνθηκαν σε σεκιούριτι
Στο μεταξύ, σωρεία κλοπών καταγράφεται το ίδιο διάστημα και σε πολλές ακόμη περιοχές του δήμου Θέρμης, όπως στην Αγία Παρασκευή, στους Ταγαράδες, αλλά και στο Πλαγιάρι και ειδικότερα σε σχετικά απομακρυσμένους οικισμούς ή σε μονοκατοικίες που βρίσκονται έξω από τα χωριά. Μάλιστα, στην επέκταση της Θέρμης, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ανοικοδόμηση πολλοί είναι οι κάτοικοι, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, καθώς τα σπίτια τους έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο διαρρηκτών και οι περιπολίες της αστυνομίας είναι ελάχιστες.

Η κατάσταση σε όλη τη χώρα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές το 2021 σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά 88.962 αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, από κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες μέχρι κλοπές οχημάτων. Μάλιστα από αυτά τα 16.985 σημειώθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 2020 καταγράφηκαν 91.478 αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας και πάλι σε όλη τη χώρα, ενώ από αυτά τα 17.718 αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ