Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τράπεζες: Κλείνουν καταστήματα, ανοίγουν οι αγορές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερό «μαχαίρι» στο δίκτυό τους συνεχίζουν να βάζουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα λειτουργικά τους κόστη σε μία περίοδο, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον μονόδρομος. Θύμα των περικοπών και οι χιλιάδες κάτοικοι της δημοτικής κοινότητας Βασιλικών που απέκτησαν ακόμα ένα λόγο να μετακινούνται καθημερινά προς την κεφαλή του Δήμου, μετά από απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος Πειραιώς στα Βασιλικά, την πάλαι ιστορική Αγροτική Τράπεζα του κάμπου. Ας κάνουμε όμως μία αναδρομική έρευνα στα γεγονότα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που οι ίδιες δημοσιοποίησαν, με αφορμή τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2022, στα τέλη του Ιουνίου και οι «4» μετρούν 28.626 άτομα προσωπικό, ενώ λειτουργούν 1.301 καταστήματα ανά την Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο, βρέθηκαν εκτός συστήματος περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι, ενώ έβαλαν «λουκέτο» 147 καταστήματα, με την πλειονότητα να αφορά στην επαρχία, γεγονός που, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, εγείρει ζητήματα τραπεζικού αποκλεισμού, αδυναμίας, δηλαδή, πρόσβασης του κάθε πολίτη, νοικοκυριού ή επιχείρησης σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες που να βρίσκονται σε λογική απόσταση από τον τόπο της κατοικίας ή της δραστηριότητάς του. Να σημειώσουμε ότι στο απόγειο της λειτουργίας τους, εν έτη 2008, οι τραπεζικοί όμιλοι αριθμούσαν 66.125 εργαζομένων και 4.100 καταστημάτων.

Σχεδιάγραμμα 1

Μείωση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρόμοια αλλά πολύ πιο ήπια είναι η εικόνα στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου οι δείκτες δείχνουν μείωση κατά μέσο όρο 1,98% σε όλα τα κράτη μέλη. Ο συνολικός αριθμός των γραφείων στο τέλος του 2021 ήταν 138.294 με μειώσεις να κυμαίνονται από -0,2% έως -22,93%.

Αύξηση Κερδών παρά τις πιέσεις

Τράπεζας Πειραιώς: Κέρδη 614 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε τον Αύγουστο ο Ομιλος της. Αναλυτικά στοιχεία από τις δηλώσεις του διευθύνων συμβούλου Χρ. Μεγάλου: O Όμιλος παρήγαγε καθαρά έσοδα από προμήθειες σε επίπεδα ρεκόρ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με ικανοποιητική απόδοση σε όλες τις γραμμές. Η λειτουργική αποτελεσματικότητα βελτιώνεται διαρκώς σύμφωνα με τους στόχους μας και βρισκόμαστε σε τροχιά υλοποίησης μείωσης κόστους περίπου 25% στην 4ετή περίοδο του επιχειρηματικού μας σχεδίου, παρά τα πληθωριστικά εμπόδια. Τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,21 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν ο ετήσιος στόχος ήταν €0,05.

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 490 εκατομμυρίων ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2022. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξακολουθεί να σημειώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τους εγγεγραμμένους χρήστες των ψηφιακών καναλιών να αγγίζουν τα 3,5 εκατ. (+10% σε ετήσια βάση) και τους ενεργούς χρήστες τα 2,6 εκατ. (+14% σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο 2022. Η πώληση προϊόντων τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις μέσω των ψηφιακών καναλιών της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών με εξωτερικούς συνεργάτες, σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 58% ετησίως. Το διευρυνόμενο δίκτυο συνεργατών μας συνεχίζει να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς διατηρούμε μερίδιο αγοράς άνω του 50% στα καταναλωτικά δάνεια μέσω τρίτων. Tα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση. Τράπεζα Alpha: Κέρδη Μετά από Φόρους €243 εκατομμυρίων ευρώ για το α’ εξάμηνο. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους μας και στους στόχους μας για ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου, την αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας και των εποπτικών κεφαλαίων και την ανταμοιβή των Μετόχων μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τράπεζα Eurobank: Συνολικά καθαρά κέρδη 941 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Eurobank, έναντι 190 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% και η λογιστική αξία ανά μετοχή ενισχύθηκε κατά 18 σεντς το εξάμηνο.

Διανομή μερισμάτων

Διαβάζοντας κάποιος τα θέματα ημερήσιας διάταξης και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα εν όψει των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (21-28 Ιουλίου), εντοπίζει μια περιγραφή λογιστικών εγγραφών που έχουν ως στόχο τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών, που είναι απαραίτητες προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλουν αίτημα στις εποπτικές αρχές για διανομή μερίσματος, ακόμα και από τη χρήση του 2022 (πληρωμή το 2023). Στις τελευταίες παρουσιάσεις προς τους αναλυτές, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν επιβεβαιώσει ότι ο στόχος για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 παραμένει. Για μία χρήση αργότερα ετοιμάζονται Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σχεδιάγραμμα 2

Τα digital καταστήματα

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, προχωρά και η μετατροπή μέρους των υφιστάμενων καταστημάτων σε μονάδες χωρίς ή με ελάχιστα ταμεία. Σε αυτές οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μηχανήματα, με την καθοδήγηση τραπεζικών στελεχών. Στον ίδιο χώρο κατάλληλα εκπαιδευμένοι σύμβουλοι πραγματοποιούν συναντήσεις κατόπιν ραντεβού με την πελατεία για πιο σύνθετες ανάγκες, όπως η διαχείριση κεφαλαίων ή οι δανειοδοτήσεις. Ήδη Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς λειτουργούν αυτόνομες μονάδες αυτού του είδους, τις οποίες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη μάλιστα μετέτρεψε 5 κανονικά της καταστήματα σε i-bank χωρίς ταμεία το περασμένο τρίμηνο. Από την άλλη, η Eurobank έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει ένα υβριδικό μοντέλο σε κάποια καταστήματα, τα οποία εξοπλίστηκαν με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ αναβαθμίστηκαν και οι χώροι των συναντήσεων με τους πελάτες. Η ευχέρεια για συναλλαγές παρέχεται και σε περιορισμένο αριθμό γκισέ. Τέλος, η Alpha Bank λειτουργεί ψηφιακές γωνιές εντός των τραπεζικών της μονάδων, στις οποίες οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν για ταμειακές συναλλαγές. Εξάλλου, προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης των καταστημάτων, που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του αριθμού τους, λειτουργεί και η ανάπτυξη του video-banking, που δίνει τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ