Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Επιστροφή στα καυσόξυλα λόγω της ενεργειακής κρίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στροφή προς τα καυσόξυλα και το πέλλετ κάνουν χιλιάδες νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να βρουν φθηνότερους τρόπους θέρμανσης, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη Ρωσία να ανοιγοκλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε μια επίδειξη δύναμης όλη η Ευρώπη βλέπει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα και οι πολίτες προσπαθούν να μειώσουν με κάθε τρόπο το δυσβάσταχτο κόστος της θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση σε καυσόξυλα στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα σε περιοχές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως ο δήμος Θέρμης, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το αποτέλεσμα είναι να έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή, κάτι που οφείλεται παράλληλα και στην έλλειψη υλοτόμων, αλλά και στο γεγονός ότι φέτος είναι ελάχιστες οι εισαγωγές καυσόξυλων από τη γειτονική Βουλγαρία. Μάλιστα, πολλά είναι τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προμηθευτεί ξυλόσομπες και έκαναν παραγγελίες για καυσόξυλα, ώστε να έχουν μια εναλλακτική για τη θέρμανση των σπιτιών τους σε περίπτωση, που οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος «τινάξουν» στον αέρα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

concept payment heating rise heating prices

Προτίμηση καταναλωτών στα καυσόξυλα
Όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πώλησης καυσόξυλων και πέλλετ στην περιοχή της Θέρμης φέτος η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα και φαίνεται να «αγγίζει» το 40% με 50%, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική άνοδος και στην τιμή του ξύλου. Συγκεκριμένα, η τιμή για τα καυσόξυλα ξεκινάει φέτος από 120 με 130€ το κυβικό μέτρο και ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή ξεκινούσε από τα 85€ το κυβικό μέτρο. Επίσης, η τιμή για το πέλλετ είναι φέτος στα 560€ ανά τόνο, ενώ πέρυσι ήταν στα 320€ ο τόνος και τέλος οι μπρικέτες κοστίζουν 550€ ο τόνος αντί για 380€ ανά τόνο πέρυσι. «Οι καταναλωτές φοβούνται πολύ για το χειμώνα που έρχεται. Γι΄ αυτό και είναι πάρα πολλοί αυτοί, που θέλουν να έχουν την εναλλακτική του ξύλου σε περίπτωση που οι τιμές για αέριο και πετρέλαιο αυξηθούν κατακόρυφα. Έχουμε διαπιστώσει πως φέτος πολλοί καταναλωτές προμηθεύτηκαν ξυλόσομπες για να είναι προετοιμασμένοι, ενώ ακόμη και όσοι είχαν τζάκια και δεν τα χρησιμοποιούσαν βλέπουμε ότι φέτος έχουν παραγγείλει ξύλα για να είναι έτοιμοι για το χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας πώλησης καυσόξυλων και πέλλετ στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

concept payment heating heating season top view1

Αυξημένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Στο μεταξύ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς φαίνεται πως κυμαίνεται μεταξύ 1,60 με 1,70€ το λίτρο (τιμές που καταγράφηκαν τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη) και αναλογεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά θα φτάσει και μπορεί και να ξεπεράσει και το 1,80€ ανά λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,15€ το λίτρο και προς το τέλος της σεζόν είχε «σκαρφαλώσει» στο 1,50 με 1,60€ το λίτρο. «Είναι σίγουρο πως η ζήτηση θα είναι πολύ αυξημένη, γιατί όλοι οι καταναλωτές έχουν άδειες δεξαμενές. Πέρυσι η τιμή στο τέλος της σεζόν ήταν αρκετά υψηλή και έτσι όλοι άδειασαν τα αποθέματα τους, αλλά δεν αγόρασαν καινούριες ποσότητες γιατί το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και δεν φαντάζονταν ότι θα ανέβει και άλλο», εξηγεί ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Ο ίδιος επισημαίνει πως επιχειρήσεις και γενικά μεγάλοι καταναλωτές κάνουν μετατροπές ή επανεγκαθιστούν καυστήρες πετρελαίου για να επιστρέψουν στο πετρέλαιο αφού το φυσικό αέριο είναι πάρα πολύ ακριβό.

Τι συμβαίνει με φυσικό αέριο και ρεύμα
Με τη Ρωσία να κρατάει κλειστή τη στρόφιγγα στον αγωγό Nord Stream 1, μία από τις κύριες οδούς τροφοδοσίας της Ευρώπης (αρχές Σεπτεμβρίου), το φυσικό αέριο θεωρείται μία ιδιαίτερα ακριβή λύση θέρμανσης για τους περισσότερους καταναλωτές (παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τροφοδοτείται από τον Turk Stream). Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές του Σεπτέμβρη η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έφτανε στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για επιβολή πλαφόν και μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι καταναλωτές περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρει μία μικρή «ανάσα» ο προϋπολογισμός τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι το φθινόπωρο το φυσικό αέριο είχε 6 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ φέτος έχει ήδη φτάσει τα 24 λεπτά και ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω άνοδος. Την ίδια ώρα αυξήσεις καταγράφονται και στο ηλεκτρικό ρεύμα με την τιμή να κυμαίνεται στην Ελλάδα στα 454€/MWh, καθιστώντας τη χώρα μας ως μία από τις ακριβότερες της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη την κρατική επιδότηση, αλλά και το απρόβλεπτο ράλι των τιμών η λιανική τιμή του ρεύματος ανά κιλοβατώρα ανεβοκατεβαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι τελικά το κόστος, που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ