Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Χαλβάς με αμύγδαλα

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει συνδυαστεί με ποικιλία από παραδοσιακά και γευστικά εδέσματα. Η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, ο χαλβάς, οι ελιές και τα θαλασσινά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο την συγκεκριμένη μέρα. Είναι όμως αθώοι μεζέδες ή κρύβουν παγίδες; Παρακάτω θα αναλύσουμε τη θρεπτική τους αξία.

Λαγάνα
Η λαγάνα αντικαθιστά το ψωμί τη Καθαρά Δευτέρα. Φτιάχνετε από μαλακό αλεύρι και μαγιά. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια φέτα έχει περίπου 80 θερμίδες. Καλό είναι να καταναλώσουμε 1-2 φέτες.

Ταραμοσαλάτα
Παράγετε από τα αυγά των ψαριών. Είναι πλούσια σε νάτριο, φώσφορο, κάλιο. Έχει αρκετές θερμίδες εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε λαδί. Γι αυτό 1-2 κουταλιές της σούπας θεωρούνται ικανοποιητικές.

Ελιές      
Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και μικρή ποσότητα βιταμινών Β1, Β6, και Β12. Επίσης περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο. Έξι ελιές έχουν 46 θερμίδες, όσο 1 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο.

Όσπρια
Τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, με τον σωστό συνδυασμό τους μπορούν να αποδώσουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, π.χ. όσπρια με ψωμί ή ρύζι ή φαγόπυρο. Ακόμα, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θαλασσινά   
Τα καλαμαράκια, οι γαρίδες, τα μύδια είναι πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά ο τρόπος μαγειρέματος έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Για παράδειγμα, τα 100 γραμμάρια καλαμαράκια ή γαρίδες που έχουν τηγανιστεί έχουν περίπου 250 θερμίδες ενώ μειώνονται στο μισό αν γίνουν ψητά ή βραστά.

Χαλβάς 
Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας. Είναι πλούσιος σε σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα 50 γραμμάρια έχουν περίπου 165 θερμίδες. 

 

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας συναντάμε νόστιμους μεζέδες οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θρεπτική αξία. Καλό είναι να μην το παρακάνουμε και να τους γευτούμε με μέτρο.

Καλή Σαρακοστή