Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύλλογος ΕΠΙ: Η ιδιωτική πρωτοβουλία «βελτιώνει» τη Θέρμη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους, συσπειρώθηκαν, σύστησαν ένα σύλλογο, διαμαρτυρήθηκαν, διοργάνωσαν ημερίδες και όλα αυτά με ένα και μοναδικό στόχο. Να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς.
Ο λόγος για το Σύλλογο Επί – Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης, τα μέλη του οποίου προσπαθούν να συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων του δήμου τους, σε μία από τις πιο ακριβές και με μεγαλύτερη ανοικοδόμηση περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη έχουν καταγράψει σημαντικά «κατορθώματα» στο ενεργητικό τους και συνεχίζουν. Κάθε ζήτημα, που λύνεται είναι και μία νίκη, αλλά και ένα βήμα προς μία καλύτερη καθημερινότητα.
Αφορμή για την κινητοποίηση τους ήταν ένα τροχαίο δυστύχημα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους τον Ιανουάριο του 2019. Από τότε μέχρι και σήμερα και με τη φωνή, που απέκτησαν μέσα από το Σύλλογο ζητούν τα αυτονόητα. Οδική ασφάλεια, αστυνόμευση για τη μείωση των διαρρήξεων, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμό και μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

Το δυστύχημα στην Κουγιάμη
Ο θάνατος ενός συμπολίτη τους, αλλά και αρκετά ακόμη τροχαία ατυχήματα στην οδό Κουγιάμη, τους ανάγκασαν να αναλάβουν δράση. «Θέλαμε να προβάλλουμε τα αιτήματα της περιοχής μας, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και το σύλλογο. Ήταν ένας τρόπος για να δυναμώσουμε τη φωνή μας», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επί, Γιώργος Λίτος.
Όπως τονίζει η περιοχή της επέκτασης στη Θέρμη βρίσκεται σε φάση πολύ μεγάλης ανοικοδόμησης, η ζήτηση σπιτιών είναι τεράστια, αλλά την ίδια ώρα και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. «Ο ρυθμός αντίδρασης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τραγικός. Αναγκαστήκαμε μόνοι μας να απευθυνθούμε σε συγκοινωνιολόγο για να δούμε τι μπορεί να γίνει με το θέμα της οδικής ασφάλειας»
, αναφέρει ο ίδιος.

foto3
foto2

Αίτημα για νέους κυκλικούς κόμβους
Μάλιστα, προσθέτει ότι ως Σύλλογος είχαν ζητήσει τη δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων στην οδό Κουγιάμη, οι οποίοι και έγιναν έστω και με καθυστέρηση… 50 μηνών. Απευθύνθηκαν, όμως και πάλι στο δήμο ζητώντας την κατασκευή άλλων δύο κυκλικών κόμβων για να προλάβουν νέα ατυχήματα σε δρόμους, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία.
«Ζητάμε έναν κόμβο στη συμβολή των οδών Καζαντζίδη με Μυριβήλη, δηλαδή στο δρόμο Θέρμης – Χαριλάου και ένα δεύτερο στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών με το δρόμο Θέρμης – Πανοράματος. Έχουμε στείλει επιστολές και μιλήσαμε και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Τους υποδείξαμε όλα τα επικίνδυνα σημεία, τα οποία εντοπίσαμε σε συνεργασία με συγκοινωνιολόγο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Έκαναν δική τους έρευνα
Τα μέλη του Συλλόγου Επί πραγματοποίησαν, μάλιστα, και δική τους έρευνα πέρυσι, την οποία θα επαναλάβουν και φέτος, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τα ζητήματα, που απασχολούν περισσότερο τους κατοίκους της επέκτασης στη Θέρμη. «Τα αποτελέσματα που βγάλαμε την περσινή χρονιά μας έδειξαν ότι οι κάτοικοι ανησυχούν περισσότερο για την ελλιπή αστυνόμευση, καθώς είχαμε πάρα πολλές διαρρήξεις. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και η οδική ασφάλεια, αντίστοιχα. Και ακολουθούν το θέμα της σχολικής στέγης και η έλλειψη πάρκων και παιδικών χαρών», επισημαίνει ο κ. Λίτος.

foto7
foto5

Σε αναζήτηση… πάρκου
Ο Σύλλογος Επί πρωτοστάτησε και σε ένα ακόμη θέμα. Βλέποντας πως στην περιοχή τους δεν υπήρχαν πάρκα ούτε παιδικές χαρές για τα παιδιά ζήτησαν από το δήμο Θέρμης να τους δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν ως σύλλογος κάποιο δημοτικό χώρο.
«Έχουμε εντοπίσει οικόπεδα, που δε χρησιμοποιούνται. Το αναφέραμε στη διοίκηση του δήμου και τελικά μας πρότειναν δύο – τρεις χώρους από τους οποίους μπορούμε να διαλέξουμε», επισημαίνει ο κ. Λίτος και προσθέτει: «Η επέκταση είναι μία πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πάρκα. Δεν μπορούμε να πάμε κάπου με τα παιδιά μας και βλέπουμε πως ο δήμος μάλλον θα καθυστερήσει τη δημιουργία τους. Έτσι κινητοποιούμαστε για άλλη μία φορά, ώστε να διαμορφώσουμε εμείς ένα χώρο – με χορηγίες – για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας».

Συνεχίζουν να αγωνίζονται
Ο Σύλλογος Επί, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Ένα από τα θέματα που τους έχει απασχολήσει επανειλημμένα είναι ο μεγάλος αριθμός διαρρήξεων και έχουν ζητήσει αύξηση περιπολιών. Επιπλέον, το θέμα του ηλεκτροφωτισμού στις γειτονιές της επέκτασης της Θέρμης είναι κάτι, που όπως πιστεύουν οι κάτοικοι μάλλον θα καθυστερήσει πολύ ακόμη, με συνέπεια να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.
«Έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Δυστυχώς υπάρχουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα χωρίς μία κολόνα φωτισμού. Ότι φως υπάρχει στην περιοχή προέρχεται από τις λάμπες εξωτερικού χώρου, που αφήνουν αναμμένες το βράδυ οι οικοδομές. Ακόμη και η οδός Καζαντζίδη, σε μεγάλο τμήμα της φωτίζεται από τα καταστήματα», υπογραμμίζει ο κ. Λίτος.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη, πως ένα από τα πολλά θέματα που τους έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια είναι και η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. «Μάθαμε πως ο δήμος ξεκίνησε εργασίες για την κατασκευή αποχετευτικού στο 30% της επέκτασης. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την υπόλοιπη περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

foto6

Ημερίδες και δράσεις
Όπως χαρακτηριστικά λένε τα μέλη του Συλλόγου Επί σκοπός τους είναι «να αγαπήσει ο καθένας τη γειτονιά του, ώστε να καταφέρουμε, με τη συμμετοχή όλων, την αναβάθμιση του τόπου στον οποίο ζούμε». Κάνοντας, λοιπόν, πράξη τα πιστεύω τους έχουν ενεργή συμμετοχή σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους είτε πραγματοποιώντας συναντήσεις με το δήμαρχο Θέρμης ή με αντιδημάρχους, με αντιπεριφερειάρχες, ακόμη και με την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης όπου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις. Μάλιστα, κατόρθωσαν και πήραν διαβεβαίωση για την αύξηση περιπολιών στην περιοχή τους.

Επιπλέον, ο Σύλλογος πραγματοποιεί ημερίδες με θέματα όπως «Η ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων», αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας και αστυνόμευσης, ενώ έχουν προβεί και σε μεγάλο αριθμό δράσεων, όπως ο καθαρισμός της περιοχής, η οδική ασφάλεια, αλλά και η δημιουργία μικρών «ελεύθερων» βιβλιοθηκών σε τέσσερα υπαίθρια σημεία της επέκτασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ