Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρόδι: Ο θησαυρός του φθινόπωρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Πολλοί το θεωρούν υπερ τροφή και όχι άδικα καθώς μέσα του κρύβει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και πολλαπλά οφέλη για τη υγεία. Ο λόγος, για το φθινοπωρινό φρούτο, το ρόδι.

Είναι φρούτο συνδεμένο με την καλοτυχία, την αφθονία, τη γονιμότητα και τον πλούτο. Η ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο. Το φρούτο είναι σφαιρικό και γυαλιστερό κοκκινωπό όταν ωριμάσει, γεμάτο με τραγανούς σπόρους. Οι καρποί ωριμάζουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Χρειάζεται μια σχετική προσπάθεια για να καταναλωθεί αφού πρέπει να βγάλουμε κάθε σπόρο χωριστά αλλά η θρεπτική του αξία μας ανταμείβει για τον κόπο!

Το ρόδι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξεός. Είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο ενώ είναι και πηγή φυτικών ινών. Περιέχει περίπου 124 διαφορετικά φυτοχημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό αλλά και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς του και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά στις διάφορες μορφές του καρκίνου, στην αρτηριακή πίεση, στον σακχαρώδη διαβήτη και στη νόσο αλτσαχάϊμερ. Η κατανάλωση των σπόρων του μειώνει την οδοντική πλάκα και βοηθούν στην ομαλή λειτουργιά του εντέρου. Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με ελκκοπωματίτιδα.
Είναι από τις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης βελτιώνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης. Ακόμα βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Η πικρή – στυφή του γεύση οφείλεται στις τανίνες που περιέχει. Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 85 θερμίδες!

Μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου καταναλώνοντάς το ωμό ως φρούτο, να το προσθέσεις στις σαλάτες σου αλλά και να το πιεις σε μορφή χυμού ή σμούθι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ