Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σακχαρώδης Διαβήτης στα κατοικίδια ζώα! Είναι δυνατόν;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σχετικώς συχνή ασθένεια στο σκύλο και τη γάτα. 1 στα 200 κατοικίδια των ειδών αυτών μπορεί να προσβληθεί. Πρόκειται για μία διαταραχή του μεταβολισμού η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα αλλά και στα ούρα. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη δράση της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός και των δύο. Οι σκύλοι συνήθως πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι σε αντίθεση με τις γάτες οι οποίες εμφανίζουν πιο συχνά διαβήτη τύπου ΙΙ (δευτερογενής λόγω παχυσαρκίας), ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν του ανθρώπου.

Πώς θα καταλάβετε όμως ότι το ζωάκι σας πιθανόν να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη; Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πιο συχνά συμπτώματα που θα πρέπει να σας χτυπήσουν το καμπανάκι:

  • Αυξημένη δίψα (πολυδιψία) και κατανάλωση αντίστοιχα μεγάλης ποσότητας νερού χωρίς να μπορείτε να τη δικαιολογήσετε (πχ ζεστή μέρα, έντονη άσκηση, αλλαγή τροφής κ.α)
  • Αυξημένη ούρηση (πολυουρία) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ατυχήματα μέσα στο σπίτι που δε συνήθιζε ο σκύλος σας ή ούρηση εκτός αμμοδόχου στη γάτα σας σε συνδιασμό με πολυδιψία.
  • Αυξημένη πείνα – παχυσαρκία, παρόλο που το κατοικίδιο σας τρώει τα τακτικά του γεύματα συνεχώς αναζητά επίμονα και άλλη τροφή κάτι που μπορεί να το οδηγήσει προοδευτικά σε παχυσαρκία.
  • Απότομη απώλεια βάρους παρά την αυξημένη πείνα και τη συνεχή κατανάλωση τροφής.
  • Αδυναμία – κούραση και ίσως και τρέμουλο ιδιαίτερα στους σκύλους. Στις γάτες, πολύ πιθανή είναι η βάδιση στους ταρσούς.
  • Θόλωση των ματιών. Όπως και στον άνθρωπο ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και αν δεν αντιμετωπιστεί, το ζώο πιθανόν να οδηγηθεί σε πλήρη τύφλωση.
  • Κατάπτωση – ανορεξία – εμετοί. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά είναι της κετοξέωσης (διαβήτης τελικού σταδίου) που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα κινδυνεύει η ζωή του ζώου.

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη είναι αρκετά εύκολη γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε το κτηνίατρό σας εάν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σας ανησυχήσουν. Η καλή διαχείριση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη στους τετράποδους φίλους μας περιλαμβάνει εξατομικευμένα ινσουλινοθεραπεία, σωστή διατροφή και άσκηση.
Όμως επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, φροντίστε ο τετράποδος φίλος σας να διατρέφετε σωστά προς αποφυγήν της παχυσαρκίας, η οποία θεωρείται η αρχή του παγόβουνου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ