Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η επιστροφή του φθινοπώρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Oι καλοκαιρινές διακοπές είναι όµορφες, ξέγνοιαστες και γεµίζουν µε ενέργεια τις µπαταρίες µας. Όταν, όµως, το Φθινόπωρο επιστρέφει, οι διακοπές µας µαζί µε τις υπέροχες αναµνήσεις, κάποιες φορές, µας αφήνουν και µερικά περιττά κιλά.
Οι καλοκαιρινές µας εξορµήσεις συνήθως συνδυάζονται µε τη συχνή κατανάλωση fast food και αλκοόλ, αλλά κυρίως δροσιστικών κοκτέιλ και παγωτών. Οι περισσότεροι από εµάς παραλείπουµε γεύµατα και ταυτόχρονα µειώνουµε τη φυσική µας δραστηριότητα.
Η επιστροφή του Φθινοπώρου, λοιπόν, µας βρίσκει στην διαδικασία της οργάνωσης και επανένταξης στους καθηµερινούς µας ρυθµούς. Αρχίζουµε την προετοιµασία τόσο για τη δουλειά µας όσο και για τις δραστηριότητές µας. Με την επιστροφή στην καθηµερινότητα, έρχεται η στιγµή που ο επαναπροσδιορισµός της διατροφικής µας συµπεριφοράς θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους νέους µας στόχους.

Η οργάνωση ξεκινάει από το Super Market
Ετοίµασε το εβδοµαδιαίο πλάνο διατροφής. Εφόσον το έχεις φτιάξει, είναι ιδιαίτερα εύκολο να οργανώσεις τη λίστα σου µε τα ψώνια της εβδοµάδας!

Εντάσσουµε ένα Υγιεινό Πρωινό στη διατροφή µας
Ενόψει των διακοπών, οι επιλογές σου για πρωινό µπορεί να µην ήταν και οι πιο υγιεινές, όπως τυρόπιτα, κρουασάν, µπουγάτσα. Επιστρέφοντας, όµως, µπορείς να επιλέξεις πιο υγιεινές προτάσεις, όπως ψωµί µε µέλι και ταχίνι, γάλα µε δηµητριακά ή γιαούρτι µε φρούτα.

Μικρά και Συχνά Γεύµατα
Η παράληψη γευµάτων είναι κάτι σύνηθες στις διακοπές. Επανένταξε τα µικρά και συχνά γεύµατα στη διατροφή σου, µιας και σε βοηθούν να διατηρήσεις ένα υγειές σωµατικό βάρος.

Βάλε Ποικιλία και Ισορροπία στη διατροφή σου
Να έχεις ποικιλία τροφίµων στο εβδοµαδιαίο πλάνο διατροφής σου. Επίλεξε κατά κύριο λόγο όσπρια, λαδερά φαγητά, ψάρι και κοτόπουλο.

Ενυδάτωση
Προσπάθησε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες υγρών. Χρειαζόµαστε 8-10 ποτήρια υγρών καθηµερινά, εκ των οποίων τα 6-8 να προέρχονται από το νερό. Ακόµα, απέφευγε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι εκτός του ότι προσφέρει «κενές» θερµίδες, αφυδατώνει και τον οργανισµό µας.

Φυσική ∆ραστηριότητα
Ένταξε ξανά την φυσική δραστηριότητα στην καθηµερινότητά σου. Μην ξεχνάς πως βελτιώνει αισθητά τη σωµατική και ψυχική µας υγειά.

Καλή Επάνοδο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ