Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εσείς πως βλέπετε τις επερχόμενες εκλογές;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεσσαλονικείς, ενεργοί πολίτες καταθέτουν τις απόψεις τους στα ερωτήματα της ‘ΑΠΟΨΗΣ’

Tο προεκλογικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων έβαλε αρκετό κόσμο σε προβληματισμό και εμάς σε διαδικασία να μιλήσουμε με πολίτες ενεργούς, άνδρες και γυναίκες. Η Αποψη news μίλησε με τέσσερις πολίτες από διαφορετικές περιοχές για να διαπιστώσει πως αντιλαμβάνονται την πολιτική κατάσταση της χώρας τον τελευταίο καιρό.
Τέσσερα πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την πολιτική σκηνή της χωράς μας εκθέτουν την άποψή τους για τις εκλογές του 2023

Έλενα Ιωαννίδη, Innovation Consultant
Έχω γυρίσει και εργάζομαι στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, όχι πραγματικά από επιλογή αλλά λόγω συνθηκών. Την απόφασή μου να γυρίσω έκανε πιο εύκολη η κυβέρνηση που έχουμε από το 2019, με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ακόμα η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι δεν είναι όλα ιδανικά παρόλο αυτά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Σαν νέος άνθρωπος, ένιωσα μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μετά από αρκετό καιρό. Όχι, γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήταν παντοδύναμος και θα αλλάξει όλη την ελληνική κοινωνία με τις αμέτρητες παθογένειες που έχει, αλλά γιατί κατανοεί την ανάγκη της χώρας για εξωστρέφεια και επενδύσεις.
Κατανοώ την οργή του κόσμου για πολλά περιστατικά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το δυστύχημα στα Τέμπη. Είναι όμως αρκετό για να επιστρέψουμε στο χάος; Δυστυχώς ο ανταγωνισμός που υπάρχει για τη θέση του πρωθυπουργού είναι τραγελαφικός. Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός για 4,5 χρόνια και ένας από τους βασικούς λογούς του brain drain, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ήταν καλύτερος σαν ευρωβουλευτής. Στις ερχόμενες εκλογές θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση σαν κοινωνία, θέλουμε η χώρα και οι άνθρωποί της να προοδεύουν ή θέλουμε να γυρίσουμε στην αταξία και το χάος; Δυστυχώς ο μονός άνθρωπος που μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει τη χώρα να προοδεύει είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Παύλος Αργυρόπουλος, Τεχνικός φυσικού αεριού υδραυλικός 32 ετών
Θα σας πω τη γνώμη μου για το θέμα τον εκλογών, το θέμα δεν είναι το τι θα ψηφίσει ο καθένας μας το θέμα είναι οτιδήποτε ψηφίσουμε ή ακόμα και αν δεν ψηφίσουμε να είμαστε μια γροθιά σαν μια αγέλη από λιοντάρια που δεν μπορεί να τα πειράξει κανένας. Μια συσπειρωμένη και ομαδική χωρά κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Από αρχαιοτάτον χρονών έχουμε διχόνοια και ίντριγκα ακόμα και στους φίλους και στην οικογένειά μας.
Όσο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουμε αφού οποίο και να έβγαινε θα έκανε το καλό της συγκεκριμένης χωράς οπότε εάν θέλαμε να αλλάξει η χωρά καλό θα ήταν πρώτα να αλλάξουμε εμείς σαν άνθρωποι στην προσωπική μας ζωή και μετά να κοιτάξουμε τι θα ψηφήσουμε όπως λέει μια παροιμία: πρώτα βαλέ σε τάξη το σπίτι σου και μετά σχολίασε το σπίτι του διπλανού. Κλείνοντας λοιπόν δεν είμαι άνθρωπος που θα ψηφίσει ένα κόμμα μεγάλο, γιατί ότι και να ψηφήσουμε άλλοι είναι εκείνοι που κάνουν κουμάντο.
Οπότε όλοι μας είμαστε ένα κομμάτι του τροχού, ας είμαστε στην τελική ένα κομμάτι ενωμένο φτιαγμένο από ατσάλι και όχι από ξύλο όπως είμαστε τώρα.

Αχιλλέας Μπεναβίδης, Logistics Manager
Έφτασε η άνοιξη και πέραν των υπέροχων χρωμάτων και αρωμάτων της εποχής, ήρθε η ώρα να αναπνεύσουμε και τον γνώριμο σε όλους μας αέρα τον εκλογών. Για κάποιους, θεωρείται δύσοσμος και τοξικός, ενώ για κάποιους άλλους μια ευκαιρία να σπείρουν και να καλλιεργήσουν με την ψήφο τους, το έδαφος της Δημοκρατίας και της πολιτικής της οποίας θα ασκήσουν και στο τέλος θα θερίσουν οι πολιτικοί τους οποίους θα επιλέξουν.
Όπως γνωρίζουμε και βιώνουμε, οι μέρες δυσκολεύουν όλο και περισσότερο και η παγκόσμια οικονομική ανισορροπία, η έλλειψη πρώτων υλών και η αύξηση του κόστους παραγωγής βασικών αγαθών μας κάνει να σκεφτόμαστε με σοβαρότητα τις επόμενες ώρες, μέρες και χρόνια τα οποία έρχονται.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η ψήφος των Ελλήνων στις ερχόμενες εκλογές και η μάχη των χρωμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη νίκη των χρωμάτων της ίριδας και της αισιοδοξίας, σε σχέση με αυτά της έριδος του μίσους και της διχόνοιας.
Θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός, η παραγωγή, το εμπόριο και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εργασίας και δημιουργίας, σε νεότερους και μη ανθρώπους. Θα καλλιεργήσει την ασφάλεια και την υγεία για όλους.
Με πίστη κι ελπίδα μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε στο καλύτερο για τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Αρετή Καρατσιώρη, Εκπαιδευτικός
Οι εκλογές μάς κλείνουν το μάτι. Για πολύ κόσμο, όπως και για μένα είναι κάτι που ακούγαμε εδώ και καιρό και τις περιμένουμε με τη λαχτάρα της προσφυγής στην κάλπη και του εκλογικού αποτελέσματος που αυτή θα φέρει. Βλέπουμε τους υποψήφιους όλων των παρατάξεων, κάποιους ήδη γνωστούς, κάποιους καινούριους και ανάμεσά τους και φίλοι μας, να οργώνουν τη χώρα και να παρουσιάζουν με θέρμη τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε περίπτωση εκλογής τους.
Προσωπικά, πολλά ακούω, λίγα με πείθουν μιας και όλο αυτό έχει καταντήσει μια φραστική μάχη χωρίς ουσία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αντιμετωπίζω τις φετινές εκλογές με ένα είδος απαξίωσης και αυτό γιατί δεν πιστεύω στις δήθεν υποσχέσεις, για την ασφάλεια της χώρας, τη μείωση των τιμών, την πρόοδο της υγείας, την εξέλιξη της παιδείας, το ευμενές συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και τη διασφάλιση των αγρίως λεηλατημένων μισθών και συντάξεων. Ζούμε στο «κράτος» των επιδομάτων και των βοηθημάτων, όχι όμως για όλους, κάτι που θυμίζει την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Μια τακτική που σκοπό έχει να χρυσώσει το χάπι και να κάνει τους πολίτες να απολαμβάνουν μια μέτρια ποιότητα ζωής αδιαμαρτύρητα. Οι φετινές εκλογές, αν κι ελαφρώς απαξιωμένες, θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία να μιλήσει ο λαός, όπως και οι ίδιοι διατυμπανίζουν, προς δικό τους όφελος και όχι ως προς των πολιτικών παρατάξεων. Η Δημοκρατία φαίνεται πώς έχει κοιμηθεί και ίσως ήρθε η ώρα να ξυπνήσει στη χώρα, που καυχιόμαστε ότι γεννήθηκε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ