Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άλυτο θέμα η Λευκή ψήφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το λευκό αποτελεί για κάποιους τη μόνη διέξοδο του λαού απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν τον εκφράζει πλέον, τον οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και θέλει να τον απομακρύνει από την εξουσία και τη διαχείριση του κράτους.
Κανονικά το λευκό έπρεπε να προσμετράται ξεχωριστά και να ισχύει αυτό που λέει το άρθρο για το 51%. Έχουν όμως ψηφίσει νόμο, ώστε να απαξιώσουν την ισχύ του λευκού, και παρ’ όλο που το ΣτΕ απεφάνθη για την αντισυνταγματικότητά του ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει.

Στην Ελλάδα η λευκή ψήφος αποκλείστηκε από το σύστημα κοινοβουλευτικής κατανομής (δεν προσμετράται στο σύνολο και μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την άκυρη κατά τον υπολογισμό) με τον νόμο 3434 του 2006, πιθανόν για τη διευκόλυνση του σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας. Προηγούμενα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική μια τέτοια κίνηση με την απόφαση 12/2005, θεωρώντας ότι η ρίψη λευκής ψήφου είναι εξάσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα το πόσο παράλογη είναι η “συμπεριφορά” του νόμου προς τη λευκή ψήφο, σκέψου το εξής: Όταν κάποιος ψηφίζει λευκό, στην πραγματικότητα θέλει να “μαυρίσει” όλα τα κόμματα. Σωστά; Σωστά. Αν η ψήφος του θεωρούνταν “έγκυρη”, τότε (με απλά μαθηματικά) το σύνολο των λευκών θα έριχνε το ποσοστό όλων των κομμάτων.
Άρα κάποιος ψηφίζει λευκό και ΑΝΕΒΑΖΕΙ οριζόντια τα ποσοστά όλων των κομμάτων που θέλει ν’ αποδοκιμάσει!
Δεν είναι απλά παράλογο, είναι κι αντιδημοκρατικό. Στην πραγματικότητα η ίδια η ελληνική δημοκρατία, σπρώχνει έξω από την πόρτα της ανθρώπους που θέλησαν να βρίσκονται εκεί μέσα και διάλεξαν ένα απ’ τα ψηφοδέλτια που τους δόθηκαν. Φυσικά τα διάλεξαν χωρίς κανείς να τους πει πως: “Τούτο δω, το λευκό, μην το παίρνεις! Δεν είναι δημοκρατική επιλογή!”

Αναγνώριση του λευκού σημαίνει κενά έδρανα στη βουλή. Φυσικά, για να γίνει αυτό και να προσμετρήθουν τελικώς τα λευκά θα πρέπει να δράσουν οι πολίτες. Χριστός Ανέστη Έλληνες, ελπίζοντας και στην ανάσταση της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ