Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Χόλυγουντ τα Βασιλικά;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πίσω από το πολύ φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκονται ο Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας και επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών-εσχάτως και των κινηματογραφικών παραγωγών-, Γιάννης Καλαφάτης, και η βουλγαρική εταιρεία Nu Boyana Film Studios, που διαθέτει ένα τεράστιο στούντιο στις παρυφές της Σόφιας. Τα Nu Boyana Film Studios αποτελούν μέλος του ομίλου Nu Image, συνιδιοκτήτης του οποίου είναι η αμερικανική εταιρεία παραγωγής Millennium Pictures. «Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη. Εχει μεγάλο αεροδρόμιο και πολύ ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση, ενώ το κυριότερο κριτήριό μας είναι πως δεν έχει το χάος της Αθήνας. Μπορούμε να βρούμε ωραίες, γραφικές γειτονιές σε μικρή απόσταση από τα στούντιο για τυχόν εξωτερικά γυρίσματα των παραγωγών. Και φυσικά βρίσκεται πολύ κοντά στη Σόφια, όπου είναι η έδρα των nu Boyana Film Studios, που μπορούν να συμπληρώσουν σε υλικοτεχνική υποδομή» λέει στο «Έθνος της Κυριακής», ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ.


Στην κατοχή της νέας εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών, που κατά 50% ανήκει στον κ. Καλαφάτη και κατά 50% στην οικογένεια Λερνέρ από τη Βουλγαρία, είναι πλέον η έκταση των 83 στρ. στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που ανήκαν σε ιδιώτες και στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως μεγάλες σιταποθήκες. Τα κτίρια είναι σε σχετικά καλή κατάσταση -στο παρελθόν μάλιστα εί χαν φιλοξενήσει για κάποιο διάστημα πρόσφυγες- και ήδη υπάρχουν ως κατασκευές. Οι επενδυτές προγραμματίζουν να δημιουργήσουν τα δύο μεγάλα πλατό και δύο μικρότερα, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη θα κάνει ο ίδιος ο Γιάννης Καλαφάτης σε συνεργασία με γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 75 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.


«Εκτιμούμε ότι σε έναν χρόνο θα είμαστε έτοιμοι και η λειτουργία των κινηματογραφικών στούντιο θα δημιουργήσει άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ χιλιάδες θα είναι οι έμμεσες θέσεις. Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν 20.000 τ.μ., από τα οποία τα 6.000 τ.μ. θα είναι πλατό και τα υπόλοιπα βοηθητικοί χώροι» μας αναφέρει ο κ. Καλαφάτης.

Η εταιρεία Nu Boyana Film Studios αποτελεί τη συνέ χεια του πρώην κρατικού βουλγαρικού κινηματογραφικού εργαστηρίου Boyana, που ιδρύθηκε το 1962 και αποτελούσε την κύρια κινηματογραφική και τηλεοπτική εγκατάσταση στη γειτονική χώρα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Απασχολούσε 2.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης στον οπτικοακουστικό τομέα και παρήγε ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Το 2007 τα στούντιο πέρασαν στην οικογένεια Λερνέρ, που είναι συνιδιοκτήτρια μαζί με την αμερικανική εταιρεία Millennium Film που εδρεύει στο Χόλιγουντ. Στα 350 στρ. στούντιο της εταιρείας, στις παρυφές της Σόφιας, έχουν γυριστεί πάνω από 350 διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία 12 χρόνια. Ανάμεσά τους οι ταινίες «Criminal» (2016) με τους Κέβιν Κόστνερ και Ράιαν Ρέινολτς, «Αγαπώντας τον Πάμπλο» (2017) με τους Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ και «Η διπλή όψη της επανάστασης» (2015) με τη Σάλμα Χάγιεκ.


ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα Nu Boyana Film Studios θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας κινηματογραφικό στούντιο στα Βασιλικά. Το νέο στούντιο θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό (π.χ. soundstages, postproduction και CGI), προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Millennium Films αλλά και άλλων διεθνών εταιρειών παραγωγής» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Nu Boyana Film Studios, Γιαρίν Λερνέρ. ‘Ηδη στο νέο στούντιο της προγραμματίζεται να γυριστεί η ταινία «Ο μύθος του Σεβάχ του Θαλασσινού», που αποτελεί συμπαραγωγή της Millennium με την Eagle Films, προϋπολογισμού 50 εκατ. δολαρίων, ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα θα γίνουν στην Κρήτη.


«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ»
«Στόχος μας, η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος στην Ελ λάδα που θα συνδέει την εκπαίδευση με την παραγωγή και συγχρόνως την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε η χώρα να λάβει τη διακεκριμένη θέση που δικαίως της αναλογεί στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη» δήλωσε ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ ΑΕ. Ευχόμαστε να προσεγγίσουμε μεγάλες παραγωγές για να απασχολούνται κάθε φορά όλο και περισσότερα άτομα»μας είπε ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Αυτό θα αποτελέσει μια διαφορετική διαφήμιση από αυτήν που ξέρουμε μέχρι τώρα και προβάλλει μόνο τη Μύκονο, το σουβλάκι και το τζατζίκι».


Who is Who
Ο Γιάννης Καλαφάτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και µεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1972 έφυγε για σπουδές αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Εκεί έχει δηµιουργήσει τέσσερις µεγάλες εταιρείες στον τοµέα των κατασκευών (Skyline Restoration, CGI, SRW και Spring Scaffolding) και στα µεγάλα έργα που έχει αναλάβει συµπεριλαµβάνονται η ανακαίνιση του Πανεπιστηµίου Columbia, του ιστορικού New Yorker Hotel, καθώς και άλλων γνωστών κτιρίων της αµερικανικής µεγαλούπολης. Εδώ και έναν χρόνο είναι ο ιδιοκτήτης των κινηµατογραφικών στούντιο York Studios στη συνοικία Μπρονξ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ