Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη βιταμίνης D. Πλέον η αιματολογική εξέταση στην αρχή της κύησης για τα αποθέματα της βιταμίνης στο αίμα της μητέρας είναι απαραίτητη. Παρόλο που ζούμε σε μια χώρα με πάρα πολύ ήλιο φαίνεται ότι η πλειοψηφία δεν καταφέρνει να έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν φτάνει η ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια του σώματος όπως θα έπρεπε. Η κατάχρηση αντηλιακών, η μολυσμένη ατμόσφαιρα και η αιθαλομίχλη έχει επιτείνει το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης D. Επιπλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας βρίσκει συνεχώς κάτω από μια στέγη. Θα βγεις από το σπίτι, θα μπεις στο αυτοκίνητο, θα κατέβεις στο γραφείο για να ξαναμπείς στο αυτοκίνητο, να οδηγήσεις μέχρι το γυμναστήριο και να γυρίσεις ξανά στο σπίτι. Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο σε έχει δει ο ήλιος σε όλη τη μέρα; Πόσο μάλλον όταν ως έγκυος πια προσπαθείς να αποφύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις πιστεύοντας λανθασμένα ότι έτσι θα έχεις μια ευκολότερη κύηση.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με επιπλοκές του παραθυροειδή αδένα στην μητέρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γεννηθεί ένα παιδί με έλλειψη σε βιταμίνη D. Παλαιότερα η βιταμίνη D ήταν γνωστή μόνο για τον καταλυτικό της ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε ότι ο ρόλος της είναι πολύ πιο σπουδαίος και σύνθετος. Εκτός από ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενήλικες, η έλλειψη της μπορεί να σχετίζεται με διάφορα ήδη καρκίνου, με νεανικό διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και εύκολες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι πολύ λίγα. Θα την βρεις στον κρόκο του αβγού, στα λιπαρά ψάρια, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στο συκώτι και στο μουρουνέλαιο. Τα δύο τελευταία όμως ως εγκυμονούσα δεν μπορείς να τα πάρεις επειδή εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, τόση που μπορεί να βλάψει το έμβρυο ενώ μέσα στα δημητριακά ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων.
Επιπλέον τα λιπαρά ψάρια καλό θα ήταν να μην τα καταναλώνεις πάνω από 2 φορές την εβδομάδα διότι εμπεριέχουν ποσότητα υδραργύρου που επίσης είναι τοξικό για το έμβρυο. Φαίνεται ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης είναι η πιο αξιόπιστες λύσεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου όμως όπως προανέφερα η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α που περιέχει είναι ασύμβατη με την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου γι’ αυτό το συκώτι θα πρέπει να αποφεύγεται καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης. Τα ωμά αβγά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν μέσα τους ωμά, όπως πχ η σπιτική μαγιονέζα, διάφορες σάλτσες και η πουτίγκα και τα μαλακά τυριά όπως είναι το brie, το camembert και το blue cheese θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Τα φρέσκα λαχανικά θα πρέπει να είναι πάντα πολύ καλά πλυμένα και όλα τα κρέατα να είναι πολύ καλά ψημένα, ιδιαίτερα τα πουλερικά. Τα μεγάλα ψάρια όπως είναι ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο τόνος, η παλαμίδα και ο μεγάλος κολιός συσσωρεύουν υδράργυρο που είναι τοξικός για το έμβρυο.
Τα ωμά και καπνιστά θαλασσινά, όπως το σούσι, και οστρακοειδή που δεν έχουν μαγειρευτεί ενδέχεται να περιέχουν λιστέρια, ένα επικίνδυνο βακτήριο γι’ αυτό θα πρέπει να αποκλείονται και αυτά από τη διατροφή της εγκύου. Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις μια διατροφή περισσότερο ποιοτική και λιγότερο ποσοτική. Δεν θα έχει κανένα όφελος το παιδί σου αν τρώς για δύο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις το βάρος σου. Τα κιλά που θα πρέπει να πάρεις κατά την διάρκεια της κύησης σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος που είχες όταν έμεινες έγκυος. Για παράδειγμα, αν ξεκίνησες την κύηση με ΔΜΣ >30 (Παχύσαρκη) θα πρέπει να πάρεις μόνο 7 κιλά. Αν ξεκίνησες με ΔΜΣ 26-29 (υπέρβαρη) τότε το βάρος που θα πρέπει να πάρεις κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά. Αν ξεκίνησες με ΔΜΣ 20-25 (φυσιολογική) μπορείς να πάρεις 12 με 16 κιλά και τέλος αν ξεκίνησες την κύηση με ΔΜΣ<19 (ελλειποβαρής) θα πρέπει να πάρεις από 12 έως 18 κιλά. Το καλύτερο για σένα θα ήταν να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις την κύηση σου όπως ακριβώς σου αποτυπώθηκε στην ένδειξη του τεστ: Θετικά!