Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Τεστ εγκυμοσύνης θετικό και διατροφή… για δυο! (Μέρος Ά)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντρέας Κωνσταντίνου
Αντρέας Κωνσταντίνουhttps://apopsinews.gr
Κλινικός Διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στην Κύπρο

Είναι η στιγμή που ο υπέρηχος στο ιατρείο του γυναικολόγου σου επιβεβαιώνει την ένδειξη του τεστ ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Το μητρικό ένστικτο ξυπνάει από το πρώτο κιόλας λεπτό που βλέπεις την καρδούλα να αναβοσβήνει στην οθόνη του υπερήχου και το μόνο που θέλεις είναι να προσφέρεις στο παιδί σου ότι καλύτερο μπορείς για να το φέρεις στη ζωή γερό και υγιές. Ο ενθουσιασμός σου περιπλέκεται με το άγχος και δημιουργούνται ερωτηματικά για τα πρέπει και τα δεν στη διατροφή σου. Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχουν περίοδοι που χρειάζεται να δίνεις περισσότερη έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία για να βοηθήσεις το έμβρυο να φτιάξει τους διάφορους ιστούς του. Οι πρώτες ύλες μέσω της διατροφής σου θα το βοηθήσουν να φτιάξει τις κυτταρικές του μεμβράνες, τα όργανα, το κεφάλι, τα οστά, τα άκρα κλπ. Η σωστή διατροφή θα εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες του εμβρύου που αναπτύσσεται όσο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σου ως εγκυμονούσα. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μητέρες στην αρχή της κύησης νιώθουν αναγούλες και έχουν τάση για εμετό. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά σταματούν μετά την 12η εβδομάδα. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων η μητέρα οφείλει να κάνει μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα ενδιάμεσα να καταναλώνει σνακ που να έχουν βάση το ψωμί (παξιμάδι, κράκερς, κουλούρι, φρυγανιές κ.α.).

Επιπλέον, ο δυόσμος και το χαμομήλι φαίνεται ότι συμβάλουν στην μείωση των συμπτωμάτων. Η δυσκοιλιότητα και οι καούρες που συχνά ταλαιπωρούν αρκετές έγκυες είναι απόρροια της έκκρισης μιας ορμόνης, της προγεστερόνης. Σκοπός της ορμόνης αυτής, μεταξύ άλλων, είναι να χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες του γαστρεντερικού σωλήνα για να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο. Αυτή η επιβράδυνση δυστυχώς δεν εστιάζεται μόνο στο λεπτό έντερο αλλά κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο το παχύ έντερο προκαλώντας δυσκοιλιότητα όσο και ο κατώτατος οισοφαγικός σφιγκτήρας δημιουργώντας καούρες. Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με εμπλουτισμό της δίαιτας με φυτικές ίνες (ψωμιά και δημητριακά ολικής, φρούτα και λαχανικά), αρκετό νερό και ήπια άσκηση, ενώ οι καούρες υποχωρούν με μικρά γεύματα και αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά το φαγητό. Επίσης τα τηγανιτά, τα λιπαρά, η σοκολάτα, τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, οι όξινοι χυμοί φρούτων (πορτοκαλιού, λεμονιού, ντομάτας), τα καρυκεύματα, το τσιγάρο, το αλκοόλ και η μέντα θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Το σημαντικότερο θρεπτικό στοιχείο σε μια εγκυμοσύνη είναι το φυλλικό οξύ. Πρόκειται για μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β (Β9), που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει στο έμβρυο βλάβες που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα και με τη σύνθεση του DNA. Το φυλλικό οξύ μπορούμε να το βρούμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια (ιδιαίτερα στη φάβα) στα αβγά, στα πορτοκάλια, στις μπανάνες και στα εμπλουτισμένα δημητριακά. Κατά τη 13η έως τη 16η εβδομάδα δημιουργούνται τα κύτταρα του εγκεφάλου, το νευρικό σύστημα και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού του εμβρύου. Αυτά τα όργανα χρειάζονται τα απαραίτητα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα για να δημιουργηθούν.

Σ΄ αυτό το διάστημα εμπλούτισε την διατροφή σου με λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο και τρεύλα. Ο σίδηρος πολλές φορές δίνεται συμπληρωματικά από την αρχή της κύησης μαζί με το φυλλικό οξύ αν οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν ότι χρειάζεται. Κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο για όλες της μέλλουσες μητέρες διότι σ΄αυτό το διάστημα το έμβρυο αποθηκεύει στο συκώτι του σίδηρο τον οποίο θα χρησιμοποιήσει στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του. Επειδή το γάλα της μητέρας είναι φτωχό σε σίδηρο (και δεν εμπλουτίζεται με σίδηρο κατά την διάρκεια του θηλασμού ακόμα και αν η μητέρα παίρνει συμπλήρωμα ή τρώει κάθε μέρα κρέας), θα πρέπει να φροντίσει μέσω της διατροφής της να «γεμίσει» τις αποθήκες σιδήρου του νεογνού όσο βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της.

Αυτό επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και κατά δεύτερον με σπανάκι, φακές, πατάτα με την φλούδα, αποξηραμένα φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά, όλα τους συνδυασμένα με μια πηγή βιταμίνης C και σε ξεχωριστό γεύμα με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ