Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Συμβουλές για ένα ασφαλές Πασχαλινό Τραπέζι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Καθώς πλησιάζει η γιορτή του Πάσχα, πολλοί από μας έχουν αρχίσει τα πασχαλινά ψώνια, ώστε να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για το τραπέζι της Λαμπρής. Τόσο η ορθή επιλογή των προϊόντων όσο και η σωστή προετοιμασία τους στο σπίτι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για ένα υγιεινό και …ασφαλές τραπέζι.


Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ως καταναλωτές, ώστε να μη τεθεί η υγεία μας σε κίνδυνο;


ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ: Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τα αμνοερίφια που διατίθενται στην ελληνική αγορά και είναι εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα με τυρκουάζ χρώμα. Ενώ τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Τα «εντεράκια», τα οποία χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της παραδοσιακής μαγειρίτσας και για το κοκορέτσι, δε θα πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές στο χρώμα και να είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και έντομα. Σε περίπτωση που προμηθευτείτε κατεψυγμένα εντόσθια, φροντίστε να μην έχουν αποψυχθεί και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία τόσο κατάψυξης όσο και λήξης του προϊόντος.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ: Όσον αφορά τα νωπά κοτόπουλα, πρέπει να διαθέτουν ειδικό καρτελάκι με την επωνυμία προέλευσης και να βρίσκονται στο ψυγείο ή σε ψυχομένη προσθήκη. Προσέχουμε να είναι καλοσχηματισμένα, το δέρμα τους να είναι άθικτο, λευκό ή ελαφρά ροδαλό (για τα μικρά) ή λευκο-κίτρινο (για τα μεγαλύτερα), χωρίς σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Σχετικά με τα κατεψυγμένα, αυτού του είδους τα κοτόπουλα συσκευάζονται σε ατομικό, διαφανές περιτύλιγμα (θερμοκρασία συντήρησης -18οC) και πρέπει να έχουν σφραγίδα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, την προέλευση, την ημερομηνία σφαγής ή κατάψυξης και την ημερομηνία κατανάλωσης.


ΚΙΜΑΣ: Ο κιμάς πρέπει να κόβεται πάντα παρουσία μας, ενώ η διάρκεια συντήρησής του στην απλή ψύξη είναι πολύ μικρή, μόλις 2-3 μέρες. Πιθανότατα, όμως, το σημαντικότερο για μια ασφαλή και συμφέρουσα αγορά κρέατος είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τον κρεοπώλη της περιοχής μας.


ΑΥΓΑ: Σημαντικό θέμα αποτελούν και τα αυγά. Αυτά με τη σειρά τους, θα πρέπει να αναγράφουν πάνω στο κέλυφός τους τον αριθμό του παραγωγού. Επίσης, να είναι γέρα, χωρίς ρωγμές και καθαρά, να μην υπάρχουν δηλαδή αίμα και ακαθαρσίες. Θα πρέπει να αποφεύγουμε το πλύσιμο, όταν πρόκειται να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό, δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι εσωτερικά λευκό και ο κροκός είναι στο κέντρο. Σχετικά με τις Πασχαλινές βαφές των αυγών, αυτές θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Προτιμότερο είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυτών των αυγών, στα οποία η βαφή έχει διαπεράσει το κέλυφος και έχει φθάσει στο ασπράδι.


ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΕΙΣ: Εξίσου σημαντική με όλα τα προηγούμενα είναι και η μείωση στο ελάχιστο του κινδύνου επιμολύνσεων, ο οποίος ελλοχεύει ακόμα και στον χώρο του σπιτιού μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να πλένουμε πολύ καλά και προσεκτικά τα χέρια μας, τα σκεύη οικιακής χρήσης, τα μαχαίρια και τον πάγκο της κουζίνας. Επιπροσθέτως, να πλένουμε πολύ καλά το κρέας και να αφαιρούμε οτιδήποτε μας φαίνεται «ύποπτο». Να εφαρμόζουμε, τέλος, την απαραίτητη και κατάλληλη συντήρηση, αλλά και επεξεργασία των τροφίμων.


Καλό Πάσχα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ