Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Συγχωνεύσεις/καταργήσεις – υποβιβασμοί Σχολικών Μονάδων και στον δήμο Θέρμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Βλαχομήτρος
Δημήτρης Βλαχομήτρος
Επικεφαλής του συνδυασμού “ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”

Μετά την εισηγητική πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τον Δήμο Θέρμης και την συζήτηση η οποία έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, πέρυσι 08/12/2021, με θέμα μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήρθε και το ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας με αριθ. Φ. 10/103443/Δ1 – 30 /08/2022. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, συγχωνεύονται και υποβιβάζονται σχολικές μονάδες και στον Δήμο Θέρμης. Επιπρόσθετα, δεν αναφέρεται καμία ίδρυση σχολικής μονάδας, παρόλες τις ανάγκες για ίδρυση στον δήμο ενός ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού δημοτικού σχολείου. Συγκεκριμένα: σύμφωνα με την αρχική πρόταση της διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επικύρωση αυτής από το δημοτικό συμβούλιο, διατηρούνται οι συγχωνεύσεις στα νηπιαγωγεία 1ο και 2ο Καρδίας, 1ο και 2ο Τριλόφου, 1ο και 2ο Πλαγιαρίου. (δηλαδή καταργείται το ένα σχολείο σε κάθε κοινότητα.) Επιπλέον, υποβιβάζει: α) το δημοτικό σχολείο Περιστερας από 4θεσιο σε 2θεσιο! (και όχι σε 3θεσιο όπως ήταν η αρχική πρόταση της διεύθυνσης) β) το δημοτικό σχολείο Καρδίας από 10θεσιο σε 6θεσιο και όχι 8θεσιο όπως ήταν η πρόταση της διεύθυνσης. Το ΦΕΚ διατηρεί την αρχική πρόταση της διεύθυνσης η οποία υποβιβάζει το νηπιαγωγείο Βασιλικών από 3θεσιο σε 2θέσιο και το δημοτικό σχολείο Βασιλικών από 13θεσιο σε 12θεσιο.

Επιπλέον, ενώ η αρχική πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε τις νέες ιδρύσεις α) ειδικό νηπιαγωγείο 1θεσιο και ειδικό 3θεσιο δημοτικό σχολείο στη Σουρωτή, καθώς και την ίδρυση του 8ου 2θέσιου νηπιαγωγείου στη Θέρμη, το ΦΕΚ δεν αναφέρει τίποτα για αυτά. Το Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής διαφώνησε και καταψήφισε πέρυσι στο δημοτικό συμβούλιο 08/12/2021 την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζει να διαφωνεί και καταγγέλλει την τακτική του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης η οποία με το συγκεκριμένο ΦΕΚ υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη σχολική κοινότητα στο Δήμο Θέρμης αλλά και σε όλη την χώρα. Αυτή η υποβάθμιση επιτελείται με την πλήρη συναίνεση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Δήμων. Οι σχολικές μονάδες συγχωνεύονται, καταργούνται, υποβιβάζονται, τα παιδιά στοιβάζονται σε αίθουσες με το ανώτατο όριο των 25 μαθητών/ τριών, που κάποιες φορές ξεπερνιέται και αυτό το όριο, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες σε προσωπικό και σε λειτουργικά έξοδα. Αυτές οι τακτικές δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, αφού η σύγχρονη παιδαγωγική και οι συνδικαλιστικοί φορείς απαιτούν μέχρι 15 μαθητές/τριες ανά τάξη. Επίσης, με την μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, που προκύπτει από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμούς,(όπως κάνει και το υπουργείο Εσωτερικών με τις καθαρίστριες) οδηγεί τους μόνιμους/τις μόνιμες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους στην ανασφάλεια και στη διατάραξη του οικογενειακού τους προγραμματισμού, ενώ τους αναπληρωτές/τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς στην ανεργία και τη φτώχεια.

Μετά τα παραπάνω:

α) Προτείνουμε στην Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στο Δήμαρχο του Δήμου Θέρμης να φέρει την συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου παιδείας για συζήτηση άμεσα εκτός ημερήσιας διάταξης σε δια ζώσης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 08/09/2022 και όχι δια περιφοράς όπως το έχει προγραμματίσει.

β) τα 14 τοπικά Συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων πρέπει να μελετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα και τους συλλόγους γονέων να διεκδικήσουμε συλλογικά

  • δωρεάν και δημόσια σχολική στέγη με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της παιδαγωγικής και του «ένα σχολείο για όλους» για όλα τα παιδιά που κατοικούν στον δήμο
  • εκπαιδευτικό προσωπικό
  • μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου και όχι 3ωρες με συμβάσεις εξαντλητικές
  • δημόσια μέσα μεταφοράς των μαθητών, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θέρμης.

γ) Καλούμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, συλλογικότητες εκτός Δ. Σ. με συμμετοχή του εκπαιδευτικού κινήματος για την οργάνωση μιας συζήτησης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Δήμο Θέρμης.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του δήμου δεν θέλουν (η διοίκηση ακολουθεί και εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης). Εμείς μπορούμε ενωμένοι/ες να διεκδικήσουμε, να ανατρέψουμε, να δημιουργήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ