Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Στο κόκκινο 200.000 συνταξιούχοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για νέες περικοπές επικουρικών συντάξεων, το 2019, από 5 έως και 70 ευρώ τον μήνα, βρίσκονται περίπου 200.000 συνταξιούχοι. Το νέο «μαχαίρι» προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου, και αφορά τις προσωπικές διαφορές που διατηρούν όσες επικουρικές συντάξεις δεν μειώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Οπως, δε, και στην περίπτωση των κύριων συντάξεων, η συνολική επικουρική σύνταξη δεν θα κοπεί πάνω από 18%.

Καθώς, μάλιστα, το σύνολο των προσωπικών διαφορών στις επικουρικές υπολογίστηκε το περυσινό καλοκαίρι, παρότι ο σχετικός νόμος Κατρούγκαλου δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, το Ταμείο γνωρίζει ήδη τα μελλοντικά… θύματα. Οι μειώσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, κυρίως στις χαμηλές συντάξεις, κάτω από τα 180 ευρώ. Ακόμη και όσοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια –τα οποία καταργήθηκαν πέρυσι– που είναι 121 ευρώ, δεν αποκλείεται να δουν μειώσεις μέχρι και 18%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα έχει απώλειες από 5 έως και 30 ευρώ τον μήνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φθάσουν έως και τα 70 ευρώ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλότερες περικοπές διατρέχουν περίπου 60.000 συνταξιούχοι από το πρώην ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων και το ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες). Επίσης, κινδυνεύουν πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ), όπως και συνταξιούχοι δικηγόροι.

Στον αντίποδα, μειώσεις στις επικουρικές δεν θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, καθώς οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, κάτω του 20%. Επίσης δεν κινδυνεύουν όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις πέρυσι, καθώς έπαιρναν πάνω από 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Αντίθετα απώλειες θα μετρήσουν το 2019 χιλιάδες πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που διατηρούν προσωπική διαφορά, είτε επειδή βρίσκονταν ούτως ή άλλως κάτω από τον πήχυ των 1.300 ευρώ, είτε διότι ο «κόφτης» αυτός ανέκοψε την πτώση της σύνταξής τους πέρυσι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ