Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πέτρες στη χολή… και κοτρώνες στο κεφάλι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντρέας Κωνσταντίνου
Αντρέας Κωνσταντίνουhttps://apopsinews.gr
Κλινικός Διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στην Κύπρο

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Μια ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet” τα αποτελέσματα ενός περιστατικού μιας σαραντάχρονης γυναίκας η οποία είχε μεγάλο αριθμό χολόλιθων διαμέτρου 1-2mm στη χολή η ύπαρξη των οποίων εντοπίστηκε με υπέρηχο. Έπειτα η γυναίκα ακολούθησε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης που της το είχε συντάξει ένας βοτανοθεραπευτής. Επρόκειτο για μια παραλλαγή σχημάτων «αποτοξίνωσης» όπως περιγράφω πιο πάνω. Η συγκεκριμένη κυρία πήρε χυμό μήλου και λαχανικών, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άλλη μέρα το πρωί να αποβάλει αρκετούς πρασινωπούς κρυστάλλους που μοιάζανε με πέτρες και αφού τα μάζεψε τα πήγε στην κλινική για εξέταση. Η μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρχε τίποτα το στερεό στο δείγμα που τους παρουσίασε και μάλιστα όταν οι ερευνητές το άφησαν για 10 λεπτά στους 40 βαθμούς κελσίου οι «πέτρες» έλιωσαν σαν κερί αφήνοντας τελικά πίσω τους ένα πράσινο υγρό. Τα συστατικά δε που απαρτίζουν τους χολόλιθους (χοληστερίνη, χολελυθρίνη και ασβέστιο), δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα.

Τι είναι τελικά αυτό που βλέπουν στα κόπρανά τους όσοι κάνουν αποτοξίνωση;

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, από την ανάμειξη ελαϊκού οξέος (το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου) με χυμό λεμονιού και κάλιο (από τα φρούτα και τα λαχανικά) παράγονται ημιστερεές άσπρες μπάλες οι οποίες σε θερμοκρασία δωματίου μετατρέπονται σε στέρεες και σκληρές. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι αυτές οι μπάλες παίρνουν τελικά το συγκεκριμένο πρασινωπό χρώμα λόγω της δράσης της γαστρικής λιπάσης που διασπά τα συστατικά του ελαιόλαδου. Με άλλα λόγια οι πέτρες που παρουσιάζονται ως απόδειξη αποτοξίνωσης του οργανισμού οφείλονται σε σαπωνοποίηση του ελαιόλαδου με μια χημική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο σώμα. Γι’ αυτό όπως εξήγησα πιο πάνω, τα βασικά στοιχεία όλων των αποτοξινωτικών προγραμμάτων θα πρέπει να περιέχουν απαραιτήτως χυμό λεμονιού, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδο (και από εκεί και πέρα ότι άλλο φαντάζονται ότι θα βοηθήσει) για να μπορούν τελικά να πετύχουν τη σαπωνοποίηση και να την παρουσιάσουν ως απόδειξη αφαίρεσης πέτρας από τη χολή και το συκώτι. Όταν βλέπει κάποιος να του προσφέρεται μια επιλογή που θα περιέχει μέσα ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και χυμούς αυτών, άφθονο νερό και αποκλεισμό επεξεργασμένων τροφίμων, γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, κρεάτων, γλουτένης, αγελαδινού γάλακτος και πάσης φύσεως πρόσθετων (συντηρητικά, χρωστικές, γαλακτοματοποιητές κλπ), εύκολα πείθεται ότι αυτό θα του κάνει καλό. Τα προγράμματα αποτοξίνωσης όχι μόνο δε θα σου κάνουν καλό αλλά αντιθέτως κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Και δεν εννοώ την έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τον αποκλεισμό πολλών τροφίμων. Η χρονική διάρκεια άλλωστε της αποτοξίνωσης είναι μικρή και το θεωρώ δύσκολο να προκαλέσει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά στοιχεία. Εννοώ τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση που προκαλούν στον κόσμο για το τι είναι τελικά μια σωστή διατροφή και πως μπορεί αυτή να σε διατηρήσει υγιή. Εννοώ επίσης ότι σε παρεμπο- δίζουν από το να εστιάσεις στους πραγματικούς λόγους που έχεις προβλήματα με την υγεία σου και συνεπώς να ζητήσεις βοήθεια από αυτούς που σου λένε την αλήθεια και έτσι να μπορέσεις να τη βελτιώσεις. Η κακή διατροφή και ο κακός τρόπος ζωής δε διαγράφονται πίνοντας μαγικά φίλτρα σε μπουκαλάκια αποτοξίνωσης.

Γι’ αυτό κλείνοντας, δεν έχω σκοπό να πρωτο- τυπήσω όσον αφορά στις συστάσεις σωστής διατροφής. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με σιτηρά ολικής άλεσης, με όσπρια, με ψάρια και άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά και καλής ποιότητας λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Δε χρειάζεται ποτέ να διακόψεις μια τέτοια διατροφή και να ακολουθήσεις κάτι άλλο για να «καθαρίσεις». Ούτε χρειάζεται μετά από μια περίοδο κακής διατροφής να κάνεις πρώτα αποτοξίνωση για να απαλλαγείς από τις τοξί- νες και μετά να μπεις σε μια υγιεινή διατροφή. Περιοδικά (2 με 4 φορές τον μήνα) τρώγε ότι θέλεις, ακόμα και τα λεγόμενα «junk foods», αν τα έχεις ανάγκη, και προσπάθησε να ενυδατώνε- σαι επαρκώς έχοντας παράλληλα μια ελάχιστη φυσική δραστηριότητα (περίπου δυόμιση ώρες την εβδομάδα από τη δραστηριότητα που σου αρέσει και σε ευχαριστεί όταν την κάνεις).

Εφαρμόζοντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς από την πρώτη κιόλας στιγ- μή να εμπι- στευτείς την αποτοξίνωση στο σώμα σου, διότι σε διαβεβαιώ- νω, ότι αυτό ξέρει πολύ καλά πώς να την κάνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ