Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Πέτρες στη χολή… και κοτρώνες στο κεφάλι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντρέας Κωνσταντίνου
Αντρέας Κωνσταντίνουhttps://apopsinews.gr
Κλινικός Διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στην Κύπρο

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Mια τυχαία αναζήτηση στο “google” με τη λέξη κλειδί «αποτοξίνωση» θα βγάλει σωρεία επιλογών «κάθαρσης» του σώματος για κάθε γούστο: Αποτοξίνωση 2 ημερών, 3 ημερών, 7 ημερών, ήπατος, εντέρου, συκωτιού, χολής, για μετά τις γιορτές κοκ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα όπου προτείνεται η επιλογή της ολιστικής παρέμβασης αποτοξίνωσης ολόκληρου του οργανισμού, η οποία θα απαλλάξει το σώμα από κάθε λογής τοξίνη. Αυτό που μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση διαβάζοντας τις αναρτήσεις σε σχετικές ιστοσελίδες με θέμα την αποτοξίνωση, είναι ο ρόλος της πέτρας στη χολή και στο συκώτι σε σχέση με την ικανότητα του σώματος να παραμένει υγιές. Σύμφωνα με το αφήγημα των όσων υπόσχονται θεραπεία ή πρόληψη μέσω της «αποτοξίνωσης», οι πέτρες αυτές είναι η πηγή όλων των ασθενειών καθώς έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύουν όλες αυτές τις τοξίνες που δέχεται καθημερινά το σώμα από πλήθος παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα φυτοφάρμακα, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες κ.α. Στην επιστήμη όμως, για να μπορέσει μια αρχική υπόθεση να μετατραπεί σε θεωρία και τελικά να βρει εφαρμογή στην καθημερινότητα μας, σε γενικές γραμμές ακολουθεί την εξής πορεία:

Βήμα πρώτο: Αρχική υπόθεση, πχ η «αποτοξίνωση» του οργανισμού (ότι και αν αυτό σημαίνει) θεραπεύει μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Βήμα δεύτερο: Μελέτες που μπορούν να στηρίξουν ή να απορρίψουν την παραπάνω υπόθεση. Στη πυραμίδα που δείχνω παρακάτω, το είδος των μελετών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας θεωρούνται πιο ισχυρές από αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν και του πλήθους των ατόμων και των ερευνών που εξετάζουν.

Βήμα τρίτο: Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας (αν αυτά δείχνουν κάποια θετική επίδραση) στους ανθρώπους.

Το πρόβλημα με την πρακτική της «αποτοξίνωσης» είναι ότι παρακάμπτει το δεύτερο βήμα και πηγαίνει απευθείας από την υπόθεση (βήμα πρώτο) στην πράξη (βήμα τρίτο). Η σοβαρότητα και η εγκυρότητα της επιστήμης αποδεικνύεται, όταν οι απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα δίνονται βάση μελετών. Όπως για παράδειγμα: Ποια τοξίνη αντιστοιχεί σε ποια ασθένεια και με ποιο τρόπο οι τοξίνες αυτές προκαλούν τα συμπτώματα της ασθένειας; Οι «αποτοξινωτές» παρουσιάζουν μια σειρά από γενικότητες που αφορούν όλους μας κατά διαστήματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η αϋπνία, η κόπωση, η πείνα αλλά και άλλα πιο σοβαρά όπως αλλεργίες, γαστρεντερικά προβλήματα και καρκίνοι τα οποία όλα, όπως υποστηρίζουν, οφείλονται στην συσσώρευση τοξινών που παγιδεύονται στα όργανα. Έτσι απλά! Αυτό πιστεύουν! Χωρίς μάλιστα να παραπέμπουν σε έγκυρη βιβλιογραφία που να στηρίζει την υπόθεση ότι η αιτία όλων των ασθενειών είναι η «υπερτοξίνωση» του σώματος από παράγοντες στους οποίους εκτίθεται το σώμα μας καθημερινά. Κατά συνέπεια, με βάση τη δική τους λογική, η αφαίρεση των λίθων αυτών (που μαζεύουν τοξίνες) αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ακεραιότητας του σώματος.

Επιπλέον, αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των οργάνων, όπως είναι το συκώτι και τα νεφρά, ως «φίλτρα» καθαρισμού του οργανισμού από τις διάφορες τοξικές ουσίες. Καθώς τα όργανα μοιάζουν με φίλτρα που μαζεύουν ακαθαρσίες, ο καθαρισμός τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απαραίτητος. Τα όργανα όμως δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, το συκώτι πραγματοποιεί μια σειρά από χημικές αντιδράσεις διαχείρισης των τοξινών όπου τα τελικά βλαβερά προϊόντα τα απομακρύνει μέσω της ουρίας. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και τα νεφρά.

Εν ολίγοις, ο οργανισμός διαθέτει από μόνος του ένα ισχυρό σύστημα αυτοκάθαρσης και εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχει διαπιστωμένη ηπατική ή νεφρική βλάβη, η αποτοξίνωση γίνεται αυτόματα από το ίδιο το σώμα. Όσοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα όργανα χρειάζονται προληπτικά αποτοξίνωση (λόγω της αδυναμίας τους να το πράξουν από μόνα τους), απλώς δηλώνουν ότι στερούνται βασικών γνώσεων ανατομίας και φυσιολογίας του σώματος. Ποια τρόφιμα εμπεριέχονται στις μεθόδους αποτοξίνωσης; Υπάρχουν πολλές παραλλαγές «προγραμμάτων αποτοξίνωσης», όμως η κεντρική ιδέα, είναι η υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών (και των χυμών τους), τσαγιού, νερού, κρυστάλλων ή σκόνης θεϊκού μαγνησίου και ελαιολάδου. Η επιλογή αυτών των συστατικών, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν είναι καθόλου τυχαία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ