Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πείτε όχι στο… όχι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πρώτο βήμα, στο χτίσιμο μιας καλύτερης σχέσης με τον σκύλο μας είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις λέξεις που από μόνες τους έχουν αρνητισμό. Αφήνουμε κατά μέρος όποια χρήση σωματικής και λεκτικής βίας, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της λέξης “Μη – Όχι”. Το “Μη” πολύ εύκολα κλιμακώνεται σε ένα ουρλιαχτό “Μη”, συμπαρασέρνοντας έτσι αρνητικά συναισθήματα από μας τα οποία μεταδίδονται και στον σκύλο. Δείτε το κι αλλιώς! Το “Μη ή το Όχι” δεν παρέχει καμία πληροφορία. Δε λέει στον σκύλο μας τί είναι αυτό που θα θέλαμε να κάνει , αντί αυτού που κάνει εκείνη την στιγμή. Και σίγουρα δεν του δείχνει ποια είναι η εναλλακτική επιθυμητή συμπεριφορά που θα θέλαμε να κάνει. Είναι μια διόρθωση που στέκεται απλά και μόνο στο “Όχι”.

Σκεφτείτε να ζείτε με κάποιον που συνεχώς αρπάζεται μαζί σας, σας φωνάζει και σας χτυπάει. Σκεφτείτε να ακούτε συνεχώς “Όχι” και “Μη”. Μετά από λίγο διάστημα θα βρισκόσασταν σε σύγχυση και θα τα παρατούσατε αφού τίποτα από αυτά που κάνετε δε θα ήταν το “σωστό”. Το ίδιο ισχύει και με τον σκύλο μας. Αν ασχοληθούμε με όλα αυτά που κάνει σωστά, τότε όλα θα είναι καλύτερα για όλους μας. Οι λέξεις που «λένε» στον σκύλο μας ότι έχει κάνει κάποιο λάθος, δεν του δίνουν καμιά πληροφορία για το τι πρέπει να κάνει αλλά για το τι ΔΕΝ θέλουμε εμείς να κάνει…. και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για το ζώο, το οποίο κινείται από εσωτερικές φυσιολογικές ανάγκες που έχουν ως αποτέλεσμα τις συμπεριφορές που βλέπουμε και για εμάς είναι λάθος!

Το “ΜΗΝ κάνεις αυτό” δε φέρνει κανένα μόνιμο αποτέλεσμα και πιάνουμε τον εαυτό μας να επαναλαμβάνεται συνεχώς και να κλιμακώνουμε την ένταση της φωνής μας, λέγοντας ολοένα και πιο πολλές φορές και δυνατότερα ΟΧΙ – ΜΗ και μάλιστα πολλές φορές χτυπώντας τον σκύλο για να σταματήσει τη για εμάς λάθος συμπεριφορά! Το στρες από την άλλη που θα του μεταδίδουμε θα είναι περισσότερο, ρισκάροντας την καλή σχέση που έχουμε μαζί του και πιθανόν ο σκύλος να προβεί και σε άλλες συμπεριφορές θέλοντας έτσι να εκτονώσει την εσωτερική του ανάγκη, και μάλιστα πολύ πιθανόν χειρότερες ή ακόμη και επιβαρυντικές για την υγεία του π.χ δυσανεξίες, αλλεργίες, διάρροιες, να κυνηγά την ουρά του, να ξύνεται όλη την ώρα, να δαγκώνει το σώμα του κ.α.

Αντί αυτού πολύ ευκολότερο για τον σκύλο θα ήταν να ασχοληθούμε λίγο μαζί του κατανοώντας τις ανάγκες του και δίνοντας διέξοδο σε αυτές αλλά και δείχνοντάς του τι θέλουμε να κάνει! Ένας καλός τρόπος είναι να γράψετε σε ένα χαρτί ποιες συμπεριφορές του δε σας αρέσουν και τι θα θέλατε να κάνει ο σκύλος αντί αυτών.

Κάνοντας σωστή διαχείριση του χώρου ώστε να ελέγχουμε το περιβάλλον του σκύλου και οδηγώντας τον σε αυτές ακριβώς τις επιθυμητές για εμάς συμπεριφορές, επιβραβεύοντάς τες, δημιουργούμε ένα δυνατό ιστορικό καλών συμπεριφορών που αργότερα θα γίνουν ρουτίνα και θα ακολουθούνται από το ζώο σχεδόν μηχανικά!

Η εκπαίδευση με επιβράβευση και οι δραστηριότητες θα προσφέρουν εκτόνωση στον σκύλο μας, μαζί με ένα καθημερινό πρόγραμμα με συνέπεια που θα βοηθήσει πολύ! Το “Όχι” είναι αντιπαραγωγικό και το μόνο σίγουρο είναι πως θα κερδίσουμε καλύτερες και γρηγορότερα επιθυμητές συμπεριφορές, αν δεν το χρησιμοποιούμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ