Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκινά και είναι μια καλή αφορμή για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή -από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα- απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Το ψάρι επιτρέπεται μόνο δύο ημέρες, στις 25 Μαρτίου -γιορτή του Ευαγγελισμού- και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ το ελαιόλαδο επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι νηστίσιμες τροφές έχουν υψηλή θρεπτική αξία, διότι είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Η πρόσληψη πρωτεϊνών συνεχίζεται κανονικά και προέρχεται αυτή τη φορά από φυτικές πήγες, όπως όσπρια, λαχανικά, αλλά και από τα θαλασσινά. Κύρια πηγή του λίπους αποτελούν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, παρακάτω μία-μία τις «super» αυτές τροφές.
ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας.Ωστόσο,με τον σωστό συνδυασμό τους μπορούν να αποδώσουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, π.χ. όσπρια με ψωμί ή ρύζι ή φαγόπυρο. Ακόμα, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

λΑΧΑΝΙΚΑ: Τα λαχανικά αποτελούν καθημερινή επιλογή στο νηστίσιμο τραπέζι μας. Τα συναντάμε είτε βραστά είτε ωμά ως συνοδευτικά στο κυρίως γεύμα, αλλά και ως το βασικό μας γεύμα με τη μορφή των «λαδερών φαγητών» π.χ. φασολάκια. Ενισχύουν την υγεία, διότι προσφέρουνστον οργανισμό μας φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα όποια με τη σειρά τους συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του.

ΨΕΥΔΟΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Τα ψευδοδημητριακά, όπως η κινόα και το φαγόπυρο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και σίδηρο. Ακόμα, περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΘΑλΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά περιέχουν και αυτά πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες με κυρία βιταμίνη τη Β12 και σελήνιο, ενώ είναι και η πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν προστατευτικό ρόλο στην κάρδια μας.

ΕλΑΙΟλΑΔΟ: Το ελαιόλαδο απο- τελεί την κύρια πηγή λίπους. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα όποια μας προστατεύουν από τον κίνδυνο θρομβώσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

ΣΟΥΣΑΜΙ: Το σουσάμι είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και το σύμπλεγμα βιτα- μινών Β. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (π.χ. ταχίνι) μειώνουν τη χοληστερίνη και έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

ξΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Πρόκειται για μια ομάδα τροφίμωνπλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και σε φυτικές ίνες. Μια χούφτα ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών αρκεί, για να μας δώσει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
