Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θερμης – Δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

MΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

H κρίση βαθαίνει. Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων του χρηματιστικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και του Δ.Ν.Τ. Η κυβέρνηση αντί να δώσει δουλειά στους ανέργους και να αυξήσει τους μισθούς στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, καταφεύγει στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο πολύ λίγοι θα πάρουν για να το ξαναδώσουν πίσω σύντομα μέσα από την μείωση του αφορολόγητου, μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τόσους άλλους άμεσους και έμμεσους φόρους από τα ακριβά τιμολόγια του ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης, της βενζίνης και των ειδών διατροφής και ένδυσης.

Στη λαίλαπα των μέτρων που επιτάσσουν οι αξιολογήσεις των θεσμών έχει ήδη μπει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η εφαρμογή των τριών μνημονίων από τις κυβερνήσεις μείωσε τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους κατά 65%, έδωσε τα κουπόνια των παιδικών σταθμών στους γονείς οδηγώντας τους στον ιδιωτικό τομέα, καθυστερεί να πληρώσει μισθούς στους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας και στους συμβασιούχους , προκειμένου να καλύψουν τις δόσεις για το χρέος προς τους δανειστές. Επί πλέον δε, με το νέο νομοσχέδιο για την τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργεί τα τοπικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων συγκεντρώνοντας την τοπική εξουσία σε ένα κέντρο, σε μια ελίτ διοίκηση.

Παρ όλα αυτά η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος αρκούνται σε απλές άνευ ουσίας διαφωνίες προς την κυβέρνηση χωρίς καμιά αντίσταση μέσα από την Π.Ε.Δ. και την ΚΕΔΕ. Αρκούμενοι στα ψίχουλα της Ε.Ε. μέσα από τα προγράμματα της φτώχειας, όπως ΤΕΒΑ, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κέντρο κοινότητάς. Στο Δήμο Θέρμης ο προϋπολογισμός για το 2018 φτάνει τα 53.000.000 ευρώ. Έχει δε, χρηματικό υπόλοιπο από το 2017 12.339.989. ευρώ. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του δήμου. Συγκεκριμένα, σε όλους τους οικισμούς υπάρχει πρόβλημα με τον νυχτερινό ηλεκτροφωτισμό στους δρόμους. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται αλλά οι καμένοι λαμπτήρες δεν αντικαθίστανται, επειδή, με βάση τους ισχυρισμούς του Δημάρχου, οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των λαμπτήρων βγαίνουν άγονοι!!! Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση για έργα έκτακτης ανάγκης, όπως αντιπλημμυρικά έργα (η Μάνδρα Αττικής κρούει το κουδούνι κινδύνου και για άλλες περιοχές της χώρας) καθαρισμό ρεμάτων, γέφυρες στον Ανθεμούντα, η κατολίσθηση στο Σχολάρι περιμένει ακόμη χρηματοδότηση και, λόγω της μεγάλης έλλειψης στη σχολική στέγη, ο Δήμαρχος προσφεύγει στα ΣΔΙΤ χωρίς καμιά αντίθεση προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, για την παντελή έλλειψη προγραμμάτων για κατασκευή σχολικής στέγης.

Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αντιγραφή του προηγούμενου, από το οποίο δεν υλοποιήθηκε τίποτα, στη μεγάλη πλειοψηφία των χωριών, από όσα είναι καταγεγραμμένα. Ο κόμβος για τα σχολεία στα Βασιλικά είναι καταγεγραμμένος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όμως δεν έχει κατασκευαστεί. Ο κόμβος στα παλιά μνήματα έχει διαγραφεί. Καμία αναφορά δεν γίνεται για το Ξερολάκκι, όπου γεμίζει ο δρόμος με λάσπη, ούτε για την κατασκευή γέφυρας στον Ανθεμούντα, την περιβαλλοντική ανακαίνιση του Ανθεμούντα και την κατασκευή πεζοδρομίων και κυρίως την στατική ενίσχυση του κινηματοθεάτρου της ΦΩΦΗΣ στα Βασιλικά. Καμία αναφορά δεν γίνεται για τα τεράστια προβλήματα με τις συνεχείς διαρροές και βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ εισπράττεται το χαράτσι του 80%+ΦΠΑ. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην επέκταση της Θέρμης όπου οι κάτοικοι δυο φορές κατέθεσαν στο Δήμο τα αιτήματά τους ενυπόγραφα, ζητώντας τη λύση των προβλημάτων στην περιοχή τους. Προβλήματα όπως: ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης διότι το καλοκαίρι το νερό δεν επαρκεί, αποχέτευση, παιδική χαρά, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός. Βέβαια ζητάνε την συζήτηση των προβλημάτων τους στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν βλέπουμε καμία ευαισθησία από την πλευρά της Διοίκησης και του Δημάρχου, καθώς ο χρόνος έχει παρέλθει σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Η κεντρική πλατεία της Θέρμης παραμένει ασυντήρητη με προβλήματα στο δάπεδο, στα καθίσματα του αμφιθεάτρου και στον αθλητικό χώρο. Η αγορά στενάζει με πολλά καταστήματα κλειστά λόγω της κρίσης,και των πολυκαταστημάτων γύρω από τη Θέρμη αλλά και σε αυτά που λειτουργούν, ο κόσμος δεν μπορεί να τα προσεγγίσει εύκολα λόγω της μεγάλης έλλειψης δημοτικών ΠΑΡΚΙΓΚ γύρω και εντός της αγοράς. Στον Τρίλοφο οι λάμπες ακόμη και στην κεντρική πλατεία είναι καμένες, η δε αποχέτευση λειτουργεί μόνο στη μισή κοινότητα, ενώ στην άλλη μισή και σε όλη την Καρδία δεν λειτουργεί. Το γήπεδο Καρδίας ξεκίνησε την ανακαίνισή του τον Αύγουστο του 2016 και ενώ έπρεπε να τελειώσει σύμφωνα με την σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2016, δυστυχώς δεν τελείωσε ακόμη από λάθος χειρισμούς και των δυο πλευρών, Διοίκησης και Αναδόχου του έργου. Από την προηγούμενη χρονιά 2016, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των παιδικών χαρών του δήμου. Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση στις 25/7/2014 ζήτησε τροποποίηση και συμπλήρωση της με αριθμό ΥΑ 28492/2009 και ζητάει πρόσθετα μέτρα ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι ουσιαστικό από την πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας και της διοίκησης του δήμου, ενώ από την πλευρά του εισαγγελέα αποφασίστηκε το κλείσιμό τους έως ότου γίνει έλεγχος και πιστοποίηση. Η διοίκηση του δήμου έχει μεγάλη ευθύνη για την κωλυσιεργία, ενώ έχει τα χρήματα, δεν προχωρά άμεσα στον έλεγχο και αρκείται σε ανακοινώσεις που ρίχνουν την ευθύνη για τη χρήση των παιδικών χαρών στους γονείς. Αυτά και τόσα άλλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών συμβουλίων στον προγραμματισμό λειτουργίας του δήμου, είναι αδύνατον να δοθούν λύσεις. Ο Καλλικράτης δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να απομονώσει την τοπική κοινωνία και τα συμβούλια από τη διοίκηση του δήμου. Δημιούργησε μία νέα ελίτ, η οποία αποφασίζει και διοικεί μακριά από τη γνώμη των κατοίκων, με αποτέλεσμα το μαράζωμα της περιοχής να είναι αναπόφευκτο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ διαφώνησε και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την μέχρι σήμερα τακτική της διοίκησης του δήμου ως προς την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, αυτή η τακτική δεν λαμβάνει υπόψη τις έγγραφες προτάσεις των τοπικών συμβουλίων, τις προτάσεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό της και τα αιτήματα των κατοίκων.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ καλεί τους κατοίκους της περιοχής:

• Να συμμετέχουμε σε λαϊκές συνελεύσεις με θέμα τα προβλήματα της περιοχής και να αποφασίσουμε συλλογικά.

• Να απαιτήσουμε αντιπλημμυρικά έργα, επαρκή ύδρευση παντού, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, παιδικές χαρές, σχολεία εντός των οικισμών, πάρκινγκ και κυρίως να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής νεολαίας, αξιοποιώντας τον πλούτο του δήμου, δηλ. δημοτική γη, αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμό, αξιοποίηση κλειστών επιχειρήσεων, αξιοποίηση Λουτρών Θέρμης, προβολή της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, καθώς και προβολή και διαφήμιση των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή από τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Nα συνεχισθεί η διαπλάτυνση της εθνικής οδού από Λακκιά έως Γαλαρινό και να γίνει επίσης διαπλάτυνση της εθνικής οδού Νέου Ρυσίου –Αγίου Αντωνίου και Σουρωτής –Βασιλικών.

• Να αποκατασταθούν και να πιστοποιηθούν άμεσα και να λειτουργήσουν οι παιδικές χαρές με ασφάλεια για τα παιδιά.

• Να εγγράφονται δωρεάν όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις δομές πολιτισμού και αθλητισμού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Να καταργηθούν οι δίμηνες, οχτάμηνες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου από την κυβέρνηση.

• Να δημιουργηθούν υπηρεσίες στο δήμο, ώστε να αποφεύγονται οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες. Να γίνει αποκέντρωση των υπηρεσιών και προς τις άλλες Δημοτικές κοινότητες.

• Να παλέψουμε για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στη λειτουργία των λατομείων στο Λιβάδι, να σταματήσει η λειτουργία των λατομείων στους Ταγαράδες με την λήξη των συμβάσεών τους. Να μην γίνει η εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στον Άγιο Αντώνιο. Η λύση που επιτεύχθηκε μετά τον ενωμένο αγώνα των κατοίκων των Βασιλικών ενάντια στη βιομάζα, μας δείχνουν το δρόμο για μια συνολική προστασία του περιβάλλοντος στο δήμο Θέρμης. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την κατάργηση του Καλλικράτη, διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ των μνημονίων, των κλειστών συνόρων και την κατάργηση της Επιτροπείας.

Να αγωνιστούμε για τη δημιουργία ενός εργατικού, λαϊκού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο κόψιμο του ρεύματος και του νερού. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και των δημόσιων χώρων από το ΤΑΙΠΕΔ. Για μόνιμη δουλειά, δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή διαβίωση όλων. Τέλος, προτείνουμε σε όλα τα δημοτικά σχήματα, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, καθώς και τους εργαζόμενους και ανέργους σε μια διαρκή συζήτηση για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την έξοδο από την κρίση. Η δυναμική της αντιπαράθεσης και της ενότητας έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και φθάνει ως την διοίκηση του δήμου. Αντίθετα, ο καθένας μόνος, πετυχαίνει πολύ λίγα.

Καλές γιορτές και καλή χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ