Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Μεγάλη η συμμετοχή στις δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις και ελέγχου διαβήτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεκάδες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης δωρεάν οφθαλμολογικών εξετάσεων και ελέγχου διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Ραιδεστού, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Θέρμης και σε συνεργασία με τις Λέσχες LIONS Θεσσαλονίκης οι οποίες και έχουν εξασφαλίσει συνεργασία με την επιστημονική μονάδα της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και την Επιτροπή διαβήτη θ117Β. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έσπευσαν στο Κέντρο Πολιτισμού της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ραιδεστού, στη μονάδα οφθαλμολογικού ελέγχου της Διεθνούς Οργάνωσης LIONS CLUBS INTERNATIONAL, που είχε τοποθετηθεί στο σημείο, η οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένη, για τη διενέργεια των ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεων. Οι ΔΩΡΕΑΝ οφθαλμολογικές εξετάσεις καθώς και ο έλεγχος διαβήτη πραγματοποιήθηκαν στην κατεύθυνση πρόληψης σοβαρών παθήσεων, που προκαλούν σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια όρασης.

nea raidestos eksetaseis 3 1
nea raidestos eksetaseis 4

Ειδικότερα, οι Λέσχες LIONS Β. Ελλάδας με την επιστημονική συνεργασία της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προγραμματίζουν ΔΩΡΕΑΝ οφθαλμολογικές εξετάσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για την απώλεια όρασης από παθήσεις που γίνονται πολύ αργά αντιληπτές. Με δεδομένο ότι μόνον το 40% του γενικού πληθυσμού έχει τέλεια όραση, ο συχνός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση των σοβαρών αυτών οφθαλμικών παθήσεων, αποτελεί το μοναδικό όπλο προστασίας από τη σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης.

Θυμίζουμε πως ο διαβήτης αποτελεί ακόμη και σήμερα την κύρια αιτία τύφλωσης στον ενεργό πληθυσμό και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες και μία από τις κυριότερες αιτίες στις αναπτυσσόμενες, εξαιτίας της πάθησης που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αφορά στον βυθό του οφθαλμού, όπου αναπτύσσεται το οίδημα της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα την ελάττωση της οπτικής οξύτητας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη μικρών αγγείων που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αιμορραγίες του υαλοειδούς μέχρι και σε αποκόλληση αμφιβληστροειδή, απειλώντας με ολική τύφλωση. Για την πρόληψη και αποφυγή όλων αυτών, σημαντικοί παράγοντες είναι η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του διαβήτη και ο τακτικός έλεγχος του ασθενή από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συνδημότες μας που συμμετείχαν, ανταποκρίθηκαν και στο κάλεσμα για ανακύκλωση παλιών «σκελετών γυαλιών» προσφέροντας τα παλιά και κατεστραμμένα γυαλιά και σκελετούς που δεν χρησιμοποιούν πια, τα οποία και τοποθετούσαν σε ειδικά δοχεία ανακύκλωσης από plexi-glass.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ