Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με τη γάτα στον κτηνίατρο – Μπορεί να γίνει πιο εύκολα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

VETCARE ΘΕΡΜΗΣ
Ιατρείο μικρών ζώων (φιλικό στη γάτα)

Η επίσκεψη στον κτηνιάτρο αποτελεί συχνά μια δύσκολη πρόκληση, διότι υπάρχουν πραγματικά αντικειμενικές δυσκολίες και μπορεί να καταλήξει σε μία δυσάρεστη εμπειρία, τόσο για τη γάτα, όσο και για τον ιδιοκτήτη της. Οι γάτες είναι ζώα ανεξάρτητα που νιώθουν έντονα την ανάγκη να ελέγχουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, ενώ λατρεύουν την ησυχία και τη μοναξιά του σπιτιού τους. Στον οικείο χώρο που ζούνε νιώθουν σίγουρες και ασφαλείς. Τη στιγμή όμως που θα απομακρυνθούνε από αυτόν στρεσσάρονται, γιατί έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς ήχους και μυρωδιές, αλλά και με νέες εικόνες και παραστάσεις.

Τι μπορεί να γίνει για τη διευκόλυνση της αναγκαίας αυτής διαδικασίας;

  • Επιλογή του κατάλληλου κλουβιού που απαιτείται για τη μεταφορά του ζώου. Στόχος είναι το ζώο να αισθανθεί ασφάλεια.
  • Εξοικείωση της γάτας με το κλουβί μετάφορας ενθαρρύνοντάς την να κοιμηθεί και να φάει σ΄αυτό. Δεν το εμφανίζω μόνο όταν επίκειται η επίσκεψη στον κτηνίατρο.
  • Τοποθέτηση μέσα στο κλουβί κάποιου υφάσματος, πανί ή κουβερτάκι, που διατηρεί τη μυρωδία του σπιτιού μας. Οικείες μυρωδιές βοηθούν τη γάτα να παραμείνει ήρεμη.
  • Κατά τη μεταφορά σκεπάζουμε το κλουβί με ένα πανί, ώστε να περιορίσουμε την οπτική επαφή της γάτας με ερεθίσματα που θα αυξήσουν την νευρικότητά της. Εξάλλου της γάτας της αρέσει να κρύβεται.
  • Στο κτηνιατρείο τοποθετήστε το κλουβί σε ένα υπερυψωμένο μέρος και όχι στο πάτωμα. Ένα μέρος ήσυχο και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σκύλων είναι ιδανικό. Αφήστε το κλουβί σκεπασμένο, μέχρι να έρθει η ώρα της εξέτασης.

Διατηρώντας τη γάτα ήρεμη και συνεργάσιμη, επιτρέπουμε στον κτηνίατρο με ήπιους και αποτελεσματικούς χειρισμούς να κάνει ο,τι κρίνει αυτός ότι χρειάζεται και είναι το καλύτερο για το ζώο σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ