Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η εγκατάλειψη σκύλου… δεν είναι λύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Λένε πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις… πως να περιγράψεις μια τέτοια εικόνα. Στην άκρη του δρόμου, σε ένα χαντάκι, στη μέση του πουθενά, ένα μικρό κουτάβι, κοιτάζει απορημένο, σαστισμένο, φοβισμένο. Άραγε τι έγινε, πού είναι η οικογένειά του. Έπρεπε να είναι μαζί τους, όμως δεν είναι πουθενά. Έτσι απλά περιμένει και περιμένει μόνο, στην άκρη του δρόμου, την οικογένειά του να έρθει.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες σκυλιά που αφήνονται στο δρόμο και στη μοίρα τους. Μια μοίρα προδιαγεγραμμένη. Η ζωή στο δρόμο είναι σύντομη. Πολύ γρήγορα η πείνα, η δίψα, οι αρρώστιες, ένα αυτοκίνητο ίσως ή ακόμα και οι αγέλες των άλλων αδέσποτων θα την κάνουν ακόμα πιο σύντομη. Ένα πτώμα στην άκρη του δρόμου θα μας θυμίζει την απρονοησία κάποιων ανθρώπων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δε θα έχει προκληθεί ένα θανατηφόρο ατύχημα.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να εγκαταλείψεις τον σκύλο σου στο δρόμο;
Καμία από τις επερχόμενες συνέπειες δεν μπορεί να σου αλλάξει την απόφαση; Απεγνωσμένα βλέμματα, αδιάκοπη αναμονή και απελπισμένα μόνα κατοικίδια. Ίσως κάποιοι να νομίζουν πως όλα είναι υπερβολές, όμως μια πιο προσεκτική μάτια σε τέτοια ζώα θα σας το επιβεβαίωσει. Σκυλιά που περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους με τις μέρες στο ίδιο σημείο, να κοιτούν στην ίδια κατεύθυνση – γιατί από εκεί που έφυγε περιμένουν πως θα έρθει.

Πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να πάρετε ένα σκύλο και έτσι απλά γιατί σας κούρασαν οι ευθύνες του, να το πετάξετε στο δρόμο;
Ένα σκυλί στο δρόμο είναι άμεσος κίνδυνος για τους οδηγούς, ένας έμμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και μια εικόνα παρακμής για τη χώρας μας. Όταν αποφασίζουμε να πάρουμε ένα σκύλο, καλά θα είναι να σκεφτούμε πολύ καλά την απόφασή μας αυτή. Οι ανάγκες ενός τέτοιου νέου μέλους της οικογένειάς μας είναι πολλές. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο σίγουροι μπορούμε γι΄αυτο που πάμε να κάνουμε. Να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά τον χρόνο, το χρήμα, τα αποθέματα κουράγιου που χρειάζονται έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε σε μια νέα πρόκληση όπως είναι το μεγάλωμα ενός σκύλου.

Αν παρόλα αυτά έχουμε κάνει λάθος – είναι ανθρώπινο – θα πρέπει να βρούμε τρόπο να δώσουμε το ζώο μας αλλού. Κάπου, κάποιος θα το έχει ανάγκη. Μπορεί ίσως να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Πολύ σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και να στειρώσετε το σκύλο σας για να αποφύγετε μια πιθανή αναπαραγωγή αλλά και να προστατέψετε το ζώο σας από αρρώστιες.

Η νομοθεσία μας απαγορεύει την εγκατάλειψη ζώων στο δρόμο, δε μας δίνει όμως καμία λύση στο πρόβλημά μας. Μια και δεν υπάρχουν χώροι υποδοχής και μέριμνας υιοθέτησης ζώων, τότε είναι ευνόητο να μεριμνήσουμε σωστά εμείς οι ίδιοι για το πώς θα διαθέσουμε το σκύλο μας.

Η εγκατάλειψη, δεν είναι η λύση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ