Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λίγα λόγια για τα Βασιλικά κι όχι μόνο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

46 5
ΑΣΤΈΡΙΟΣ (ΣΤΈΛΙΟΣ) ΚΑΡΑΚΏΤΤΑΣ
Μόνιμο Στέλεχος Σωμάτων Ασφαλείας
Μέλος Επιτροπής Κατοίκων Βασιλικών

Kάποιος κύριος σήμερα στη λαϊκή αγορά, διαβάζοντας την πινακίδα “Κολοκυθάκια Βασιλικών”, ψέλλισε κάτι και βούρκωσε. Τον ρώτησα: “Γιατί κύριε;” και μου είπε πως έμαθε από τους γονείς του πόση ευγνωμοσύνη χρωστάνε σε δύο οικογένειες των Βασιλικών που τους παρείχαν στέγη και τροφή στη διάρκεια της κατοχής του ‘40. Την ίδια στιγμή, κάποιος άλλος κύριος πλησίον, ο οποίος διετέλεσε Ειρηνοδίκης Βασιλικών, πλέκει το εγκώμιο των Βασιλικιωτών, λέγοντας ότι ποτέ στη θητεία του οι Βασιλικιώτες δεν εγκάλεσαν ο ένας τον άλλον σε υποθέσεις αντιδικίας. Πριν ακόμη τελειώσει η συζήτηση με τους δύο κυρίους, στο τηλέφωνο ο γιος μου, μαθητής Α1 Γενικού Λυκείου Βασιλικών, μου ανακοινώνει πως τo Τμήμα τους κατέλαβε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο project του διαγωνισμού: “ΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ”, όπου έλαβαν μέρος και πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας. Λίγα λεπτά του χρόνου ήταν αρκετά για να νιώσω υπερήφανος που είμαι Βασιλικιώτης.

Αυτός ο τόπος ο ευλογημένος εκτός από προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας παράγει και πολιτισμό. Το ήθος, η φιλευσπλαχνία, η φιλοξενία, η καλοσύνη, η αλληλεγγύη, η αρμονία και η τοποφιλία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτόν τον τόπο. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν αυτό το χωριό είχε πρώτο στη χώρα (εκτός πρωτεύουσας – συμπρωτεύουσας) εξατάξιο Γυμνάσιο και μάλιστα απ’ το υστέρημα και την προσωπική εργασία των κατοίκων; Ένα Γυμνάσιο και Λύκειο πανελλήνιας φήμης με πολλές πρόσφατες διακρίσεις. Ο πολιτισμός της περιοχής προϋπήρχε κι αυτό φάνηκε όταν η αρχαιολογική σκαπάνη πριν λίγο καιρό έδειξε στη θέση “Κυπαρίσσι” Βασιλικών οικισμό νεολιθικό που χρονολογείται έως την εποχή του χαλκού: μία εντυπωσιακή δομή με διαδοχικές φάσεις κατοίκησης, πλίνθινα κτίσματα, λίθινα εργαλεία, αγγεία, ειδώλια, διαδοχή κλειστών και ανοιχτών χώρων· στους τελευταίους μάλιστα, βρέθηκαν εστίες και φούρνοι. Επίσης, αυτοί οι κάτοικοι, μολονότι δεν γνώρισαν προσφυγιά, απεναντίας “επιτέθηκαν” με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν δίπλα και σήκωσαν το ένα μέρος του βάρους του προσφυγικού, κι ας πήραν άλλοι τα “μπράβο”! Βέβαια, μπορεί να μην έχουμε καλούς δρόμους, φανταχτερές πλατείες και σχέδιο πόλεως, αλλά έχουμε όλα τα παραπάνω διαμάντια που, όση λάσπη και να έχουν πάνω τους, παραμένουν διαμάντια. Και φυσικά έχουμε τη νέα γενιά, τη μαγιά για τη ζύμη του αύριο που αφήνει ένα μεγάλο ελπιδοφόρο μήνυμα. Η νέα γενιά η οποία εμπνέεται και καθοδηγείται από έναν Αθανάσιο Κοτζιά (μέλος της Φιλικής εταιρείας), έναν Αναγνωστούδη, έναν Πατίκα και έναν Μιχαλάκα (Μακεδονομάχους οπλαρχηγούς). Όταν ξέρεις από πού προέρχεσαι τότε γνωρίζεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Όμως, στην εποχή που διανύουμε έχουν μπερδευτεί λίγο τα πράγματα. Χωρίς να το ξέρουμε βαδίζουμε σ’ ένα αυλάκι αχαρτογράφητο, πρέπει να αγωνιστούμε, να ξεφύγουμε, να φτιάξουμε το δικό μας αυλάκι.

Screen Shot 2017 04 07 at 11.42.39 AM

Μίλησα πιο πάνω για δρόμους, πλατείες, σχέδιο πόλεως. Παρόλο που υπάρχουν επιτροπές στη Βουλή για αλλαγή του Καλλικράτη για να επιστρέψουν αρμοδιότητες σε κοινότητες 2-3 χιλιάδων κατοίκων, απεναντίας, τα Βασιλικά χάνουν το Δημοτολόγιο, το Δημοτικό Συμβούλιο και ενδεχομένως το Ειρηνοδικείο, το Αστυνομικό Τμήμα και το Υποθηκοφυλακείο. Και όλα αυτά στα πλαίσια της “αποκέντρωσης”. Με αποτέλεσμα, η αυτοδιοίκηση, δυστυχώς, να μετατρέπεται σε μακρύ χέρι του Κράτους. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα αλλά στη Δημοκρατία ό,τι είναι λάθος το αλλάζουμε. Η τοπική κοινωνία το έχει αποδείξει με συλλογικότητα και ψυχραιμία σε προβλήματα που την απασχολούν, απαντώντας δυναμικά και αποτελεσματικά. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτόν τον τόπο και όπως είχε πει ο Κωστής Παλαμάς: “Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, ήρθαν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί”.

Φεύγοντας, αγαπητοί συγχωριανοί και συνδημότες, απ’ τα του οίκου μας και Δήμου μας, ας πάμε λίγο και στα της χώρας μας, διότι όταν μάθεις και αγαπήσεις τον τόπο σου, τότε θα αγαπήσεις και την πατρίδα σου. Το ημερολόγιο πλησιάζει στον “Ευαγγελισμό της Θεοτόκου”, και τιμούμε την έναρξη του αγώνα απελευθέρωσης απ’ τον τουρκικό ζυγό. Κι επειδή στην επικαιρότητα των ε0ιδήσεων πολύς λόγος γίνεται για τον γείτονα εξ Ανατολής, όλοι οι Έλληνες μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα και με ασφάλεια. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είναι έτοιμα να δράσουν όταν χρειαστεί. Υψηλή εκπαίδευση, υψηλό φρόνημα, μορφωμένο στελεχιακό προσωπικό, σε αντίθεση με μεγάλο ποσοστό αναλφάβητων στη γειτονική χώρα. “Το σκυλί” είναι εκπαιδευμένο και δεμένο, πιστό, φιλότιμο, με γερά δόντια. Άριστο Πυροβολικό με εμπειρία στο αλβανικό έπος, άριστο Ναυτικό· το Αιγαίο είναι η έδρα μας και ξέρουμε μέχρι και την τελευταία λακούβα του. Αξιωματικοί υψηλού επιπέδου με τεχνογνωσία και εμπειρία με περγαμηνές Μικρασιατικού αγώνα, έπος ‘40, Κύπρος. Σε αντίθεση με τον γείτονα, που μετά το πραξικόπημα υπάρχουν τεράστια κενά στην ιεραρχία του. Έχουμε όπλα που ο γείτονας δεν κατέχει (S300, Patriot, Tormi, Apatchie, Mirage, Υποβρύχια, Πολλαπλασιαστές ισχύος) και καθιστούν ασφαλή τη διαμονή στη χώρα μας και τα νησιά μας. Ποιοτικά υπερτερούμε και δεν είμαστε πλέον μια χούφτα Έλληνες.

Screen Shot 2017 04 06 at 1.23.04 PM

Ας καταλάβουν κάποιοι διαβασμένοι κι όχι μορφωμένοι εκ Βρυξελλών πως καλά τα μεταπτυχιακά τους σε ακριβά πανεπιστήμια της Ευρώπης, καλές οι διαλέξεις στα αμφιθέατρα, αλλά σ’ αυτόν τον τόπο νοικοκύρης δεν είναι ούτε ο Βορράς, ούτε η Δύση αλλά ο Κύριος και η Υπέρμαχος Στρατηγός με υπηρέτη τον άνθρωπο. Ψηλά το κεφάλι Βασιλικιώτες, ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Ούτε το χωριό μου είναι “τρουβούδια”, ούτε η χώρα μου “Ψωροκώσταινα”. Αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε την πατρίδα μας, κι ας έγινε η Ελλάδα μητριά, διώχνοντας πολλά παιδιά στο εξωτερικό. Θα επιμείνουμε και θα αντέξουμε. Τα καλύτερα έρχονται. Κλείνω με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: “Τι να ζητά άραγε αυτός ο λαός για να είναι ήρεμος: Λίγο ψωμί, λίγο κρασί, Χριστούγεννα κι Ανάσταση”. Καλό Ευαγγελισμό, καλό Πάσχα.

Υ.Γ. Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Βασιλικών για την εξαίρετη δουλειά, στους γονείς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, που ομόφωνα αποφάσισε να συμβάλλει οικονομικά στο ταξίδι του Α1 ΓΕΛ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στα πλαίσια της προαναφερθείσας βράβευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ