Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κολοκύθι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Πασχαλίδης
Γεωπόνος, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προϊόντων της Lark Seeds Hellas

Παναγιώτης Καλαποθαράκος
Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνας &Ανάπτυξης της Lark Seeds Hellas

Το κολοκύθι αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσης και θρεπτικής αξίας. Έρχεται στο τραπέζι μας σχεδόν όλο το χρόνο και μπορεί να συνοδεύσει κάθε γεύμα. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό: Επιστημονικά, είναι αγγειόσπερμο φυτό, δικότυλο και αναρριχητικό, κυρίως μονοετές. Σαν καλλιέργεια αρέσκεται στην ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο (άριστη θερμοκρασία 22 βαθμοί), σε εδάφη πλούσια και μέσης σύστασης. Τον χειμώνα τα κολοκύθια παράγονται στα θερμοκήπια, αφού το φυτό δεν αναπτύσσεται στο κρύο.

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε: βιταμίνη C, A, Κάλιο, Ασβέστιο και φυλλικό οξύ και Μαγγάνιο (Μn).

Η κατανάλωσή του βοηθά:

  • Στην καλή λειτουργία των ματιών
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στην ενδυνάμωση της καρδιάς Περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών και βοηθά στη χώνεψη των τροφών. Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.

Ένας τέτοιος θησαυρός θρεπτικής αξίας, παράγεται κατά κύριο λόγο στην γειτονιά μας, στα Βασιλικά, που εδώ και δεκαετίες, καλλιεργεί το συγκεκριμένο λαχανικό με μεγάλη επιτυχία. Το κολοκυθάκι Βασιλικών, οφείλει τη διασημότητά του, τόσο στην παραδοσιακή του καλλιέργεια, όσο και στην προσαρμογή στις σύγχρονες τάσεις, αφού ξεπερνάει όλα τα προβλήματα παραγωγής και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της εποχής.

Κυριότερο πρόβλημα του κολοκυθιού, είναι η καταστροφή της καλλιέργειας από ιώσεις, μια μορφή αρρώστιας των φυτών που ευνοείται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που στρεσάρουν τα φυτά. Οι συνέπειες είναι ολέθριες και υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης, καθώς οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με χημικά μέσα, τα οποία περιορίζονται στην καταπολέμηση των εντόμων που μεταδίδουν κάποιες από αυτές. Μοναδική λύση στο αδιέξοδο αυτό, είναι η επιλογή και χρήση ποικιλιών ανθεκτικών στις ιώσεις, ώστε και η καλλιέργεια να μπορεί να σταθεί οικονομικά και το παραγόμενο προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας. Η χρήση λοιπόν τέτοιων ποικιλιών που μπορούν να παράγουν ικανοποιητικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και πίεσης προσβολής από ιώσεις,διατήρησε την καλλιέργεια στην περιοχή, επιτρέποντας τους παραγωγούς να ζουν από το κολοκύθι και σε όλους εμάς να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δώρο αυτό της φύσης, φρέσκο από τη γειτονιά μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ