
Αρχικελευστής Λ. Σ.
Μέλος επιτροπής ενεργών πολιτών Βασιλικών
Και το όνομα αυτού ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ο οποίος μπορεί στην αρχαία Αθήνα να διαδέχθηκε τον Πεισίστρατο και να έκανε το πολίτευμα δημοκρατικό, στη σύγχρονη ΕΛΛΑΔΑ όμως διαδέχθηκε τον Καλλικράτη ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Καποδίστρια. Νόμος 4555/2018 αποτελείται από (4) μέρη και 283 άρθρα. Μελετώντας τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση και προσπαθώντας να βρω τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία, αναρωτήθηκα τι δεν πήγε καλά με τον Καλλικράτη και συγκεκριμένα και στο δικό μας
Δήμο. Θα πρέπει εδώ να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του νομοθέτη δηλαδή τους στόχους και τους σκοπούς που τέθηκαν τόσο με το προηγούμενο νομοσχέδιο, όσο και με το τελευταίο. Ο Καλλικράτης επεδίωκε περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά ( γεωγραφικά, μορφολογικά, ιστορικά, πολιτισμικά, πληθυσμιακά ) να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία με την άλλη, δημιουργώντας ένα δυναμικό, αναπτυξιακό, βιώσιμο σύνολο από κάθε άποψη. Ειδικότερα για το δήμο μας, με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν περιοχές ανόμοιες μεταξύ τους, όπως περιοχές με ορεινό όγκο, πεδινό, αγροτικές περιοχές, αστικές κτλ. Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν με κατάλληλο σχεδιασμό και με μια συμπληρωματικότητα που θα προσέφερε η μία περιοχή στην άλλη να αποτελέσουν πόλο έλξης αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο δήμου. Το γιατί ο Καλλικράτης δεν κατάφερε να λειτουργήσει ορθά σε επίπεδο χώρας και δήμου αποτελεί ένα ερώτημα που δεν είναι της παρούσης να απαντηθεί. Και ερχόμαστε στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και στις ριζικές αλλαγές που φέρνει ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες (κοινότητες).
• Διαχωρίζεται η εκλογή Δημάρχου από αυτή του προέδρου κοινότητας. Δηλαδή ξεχωριστή κάλπη, ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για Δήμαρχο και ξεχωριστή κάλπη, ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για συμβούλιο κοινότητας.
• Τα δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί μετονομάζονται όλα σε κοινότητες.
• Κάθε κοινότητα θα έχει δικούς της πόρους (ΚΑΠ), το συμβούλιο της κοινότητας θα αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των κεντρικών Αυτοτελών πόρων που της αναλογούν. Οι αποφάσεις του συμβουλίου της κοινότητας από γνωμοδοτικές γίνονται άμεσα εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους.
• Ο δήμαρχος έχει θεσμικό δικαίωμα να μεταβιβάσει αρμοδιότητες και καθήκοντα στον πρόεδρο και το συμβούλιο της κοινότητας. Ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας υποχρεούται να παρευρίσκεται στο συμβούλιο του δήμου και μάλιστα να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, για τα θέματα της κοινότητάς του, όπως επίσης και να συμμετέχει σε επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομικές επιτροπές.
• Αυξάνονται τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας από 5 σε 7.
• Θεσμικά κατοχυρώνονται τοπικές λαϊκές συνελεύσεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
• Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας συνδυασμού υποψηφίων για την κοινότητα χωρίς απαραίτητα να είναι υπό την αιγίδα και έμβλημα του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου.
• Χωρίς επικεφαλή συνδυασμού, η εκλογή προέδρου κοινότητας από τους δύο πρώτους τερματίσαντες συνδυασμούς ανάμεσα στους δύο πρώτους εκλεγμένους με σταυροδοσία.
Γίνεται κατανοητό ότι ισχυροποιούνται οι κοινότητες με οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια. Το κάθε χωριό θα ξέρει από πριν πόσα χρήματα θα πάρει από αυτοτελείς πόρους ( ΣΑΤΑ ) και θα έχει τον δικό του προϋπολογισμό. Άρα αναβαθμίζονται, δυναμώνουν και χειραφετούνται οι κοινότητες και έτσι θα έπρεπε μιας και αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο πολιτών και διοίκησης δήμου. Βέβαια κάποιοι τεχνοκράτες που δεν έχουν ιδέα από προβλήματα της καθημερινότητας είχαν εισηγηθεί σε άλλες εποχές τη συρρίκνωση, απενεργοποίηση, ακόμη και κατάργηση των κοινοτήτων, μολονότι και οι κατακτητές αυτού του τόπου είχαν σεβαστεί τη λειτουργία τους. Μέχρι χθες στα δημαρχοκεντρικά συστήματα διοίκησης, οι κοινότητες κατάντησαν να είναι γνωμοδοτικά-παροπλισμένα όργανα μη λαμβάνοντας ούτε και την πάγια προκαταβολή που λέει ο νόμος για να καθαρίζονται τα χωριά. Δυστυχώς ταυτιζόντουσαν με τις δημαρχιακές παρατάξεις μιας και στο ίδιο ψηφοδέλτιο του δήμου υπήρχε και κάτω ο υποψήφιος πρόεδρος κοινότητας. Τώρα σπάει-κόβεται ο ομφάλιος λώρος δημάρχου και προέδρου κοινότητας με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια των συνδυασμών. Μέχρι χθες ο ψηφοφόρος του χωριού εγκλωβιζόταν και ήταν όμηρος του ενιαίου ψηφοδελτίου υποψηφίου δημάρχου και τοπικού συμβουλίου. Απ’ τη μια η δυναμική και η γραμμή του παραταξιακού ψηφοδελτίου κουβαλούσε ψήφους στον πρόεδρο της κοινότητας και το αντίστροφο, δηλαδή οι δημότες που είχαν αποφασίσει ποιον να ψηφίσουν
για πρόεδρο κοινότητας αναγκαζόντουσαν να ψηφίσουν και τον συγκεκριμένο συνδυασμό για δήμαρχο. Ο ένας δηλαδή έφερνε ψήφους στον άλλον με αποτέλεσμα πολλές φορές τα τοπικά συμβούλια να αποτελούν μετά την εκλογή τους τα μακριά χέρια των δημάρχων και τα αμορτισέρ που απορροφούσαν τους κραδασμούς-αντιδράσεις των κατοίκων. Τώρα δίνεται η θεσμική δυνατότητα αυτό να σπάσει. Βέβαια οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων θα κατεβάσουν και συνδυασμούς με το ίδιο όνομα-έμβλημα για να διεκδικήσουν και την κοινότητα.
Και εδώ αγαπητοί συγχωριανοί ερχόμαστε εμείς προβάλλοντας και προτείνοντας κάτι καινοτόμο: ΑΝΕξΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙλΙΚΩΝ.
Ακηδεμόνευτη κοινότητα Βασιλικών μακριά από κομματικές και παραταξιακές πατρονίες, ώστε μετά την Κυριακή των εκλογών και την ανάδειξη δημοτικής αρχής να μπορεί η κοινότητα απερίσπαστη και αυτόνομη να συνεργαστεί θεσμικά με την διοίκηση, να διεκδικήσει και να διαχειριστεί την τύχη του χωριού χωρίς να είναι ζήτουλας, δέσμιος και χρεωστής κανενός. Οι παραταξιακοί-κομματικοί συνδυασμοί έχουν να κάνουν με την ανάδειξη δημάρχου και δημοτικών συμβούλων. Τώρα για ποιο λόγο οι παρατάξεις να προσπαθούν ακόμη και με τον Κλεισθένη να παρεμβαίνουν και να διεκδικούν την εκλογή προέδρου κοινότητας δεν μπορώ να κατανοήσω. Στις εκλογές που έρχονται το Μάιο, πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να αφήσουν τους δημότες των χωριών να επιλέξουν μόνοι τους το συμβούλιο της κοινότητας και να αφήσουν στην άκρη όλους όσους θα επιχειρήσουν να εμπλακούν.
Ποιοι είμαστε ΕΜΕΙΣ; Ενεργοί πολίτες των Βασιλικών, σάρκα από τη σάρκα της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές ο καθένας, αλλά με κοινό στοιχείο το ότι ΑΓΑΠΑΜΕ και ΝΟΙΑζΟΜΑΣΤΕ για τα ΒΑΣΙΛΙΚΑ. Πήραμε μέρος σε έντονα κοινωνικά θέματα, αγώνες του χωριού όπως επίσης και εξακαλουθούμε να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα η οποία μας πνίγει συνεχώς. Δεν μηδενίζουμε, δεν αφορίζουμε και δεν αδειάζουμε κανένα. Με θετική σκέψη ζητάμε επίλυση των προβλημάτων. Ευαισθητοποιημένοι από τα προβλήματα του χωριού, συγκροτήσαμε μια επιτροπή ενεργών πολιτών και προσπαθήσαμε θεσμικά και σε συνεργασία με τη διοίκηση να αναδείξουμε προβλήματα και να βοηθήσουμε στη διαχείρησή τους. Όμως βρίσκουμε τείχος διότι δεν έχουμε θεσμική οντότητα (εκλεγμένοι). Ήδη διαβουλευόμαστε με τους κατοίκους των Βασιλικών για να αποφασίσουμε τι κοινότητα θέλουμε. Πολλοί κάτοικοι του χωριού ενόψει εκλογών μας εξέφρασαν την άποψή τους να δημιουργηθεί ένας και μοναδικός ενιαίος συνδυασμός υποψηφίων για την κοινότητα ώστε να επιλεγούν από τον κόσμο οι πιο ικανοί και άξιοι. Το κάναμε αυτό, απευθύναμε κάλεσμα σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του χωριού ανεξαρτήτου κόμματος και δημοτικής παράταξης να δημιουργήσουμε έναν και μόνο συνδυασμό για τα Βασιλικά, κάποιοι ανταποκρίθηκαν θετικά κάποιοι όχι. Κάποιοι βάλανε πάνω από το χωριό την ιδεολογική τους καταβολή και κάποιοι την κομματική τους πειθαρχία. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε ΟΛΟΙ. Και σας ρωτώ αγαπητοί συγχωριανοί με τη δυνατότητα που δίνει ο Κλεισθένης ( ενδοδημοτική αποκέντρωση ) και με ένα χθεσινό συγκεντρωτικό, σκληρό και αμείλικτο σύστημα το οποίο μάζεψε όλους τους πόρους στο κέντρο με τα προβλήματα της καθημερινότητας να είναι μετέωρα, ποιο δημαρχοκεντρικό
σύστημα δε θα συνεργαστεί με μια κοινότητα ενωμένη, αποτελούμενη από νέα ικανά άτομα, μακριά από κομματικές και παραταξιακές γραμμές, αναγεννημένη από έναν κοινό-ανεξάρτητο συνδυασμό;
Σκάψαμε την τοπική κοινωνία και βρήκαμε νέα άτομα διαμάντια τα οποία δεν τα είχε δωθεί ποτέ η ευκαιρία να εκφραστούν και να ενασχοληθούν με τα κοινά, επειδή κάποιοι κομματάρχες-τοπάρχες είχαν πλαίσια και προαπαιτούμενα όταν επέλεγαν τα άτομα για να σχηματιστούν οι συνδυασμοί. Βέβαια οι πολίτες και κυρίως οι νέοι αποφεύγουν την κάθε είδους εμπλοκή με τα κοινά, εκφράζοντας από απλή δυσαρέσκεια έως απέχθεια. Ο λόγος δεν είναι ότι είναι αδιάφοροι απεναντίας αποστρέφονται τις ελεγχόμενες κατεστημένες, πυραμιδικές μορφές εξουσίας. Αυτό αποδεικνύεται όταν στην ανάγκη έκφρασής τους επικοινωνούν, κοινωνικοποιούνται, ενημερώνονται, λένε την άποψή τους ή και ψηφίζουν ακόμα αδιαμεσολάβητα και ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ, χωρίς να υφίστανται ούτε τις χρονοβόρες και βαρετές διαδικασίες των πολιτικών οργανώσεων ούτε τις τυπικές και άτυπες ιεραρχίες τους που τους καθιστούν μέλη β΄ κατηγορίας. Ανιδιοτελώς και ανυστερόβουλα συστήθηκε μία ομάδα ατόμων, οι οποίοι με μεράκι και όρεξη και όχι από αγγαρεία θα δουλέψουν για το χωριό με γνώμονα το κοινό καλό και επειδή αυτό απαιτεί κόπο, χρόνο και θυσίες μία τετραετία το πολύ δύο είναι υπεραρκετές.
Με την απλή αναλογική των συνεργασιών και συγκλήσεων του Κλεισθένη και με την άποψη των κατοίκων των Βασιλικών ότι δε χωράνε κόμματα και στρατόπεδα στην αυτοδιοίκηση, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κατοίκους των Βασιλικών να δούμε σοβαρά αυτή τη φορά την επιλογή προσώπων και οργάνων της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο πολυεργαλείο σε αυτή τη συγκυρία είναι ένας ΑΝΕξΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. Χωρίς πλέγματα και αποκλεισμούς που δημιουργούν οι παραταξιακές και κομματικές γραμμές, χωρίς δεσμά και γραμμάτια που θα θέλουν εξόφληση, χωρίς αντεγκλήσεις και ανταγωνισμούς, αλλά με συναγωνισμό να εκλεγούν οι ικανότεροι οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός για τα Βασιλικά δε διεκδικεί δημαρχιακό θώκο και ούτε δέχεται να γίνει το μέσο έκφρασης δυσαρέσκειας ή ανοχής του πολιτικού δίπολου ενόψει και των εθνικών εκλογών. Άλλο οι εθνικές εκλογές που όλοι μας κάτι ψηφίζουμε και άλλο οι αυτοδιοικητικές. Τώρα εάν κάποιοι αποφάσισαν στην πληγωμένη πλάτη της κοινότητας Βασιλικών να μεταφέρουν την πολιτική πόλωση που ενδέχεται και απεύχομαι να έρθει, πιστεύω ότι θα μείνουν μόνοι τους στην άκρη.
Το τρένο της ιστορίας δεν περνάει συνεχώς τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξουμε ότι γυρνάμε σελίδα, αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει και κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία και όρεξη για προκοπή, ώστε να βρουν τα χωριά μας και οι κοινότητες την παλιά τους αίγλη. Κατά τον Κωστή Παλαμά: Χρωστάμε σε όσους πέρασαν, ήρθαν και θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί. Κατά τον Αριστοτέλη όταν δεν ασχολείσαι με τα κοινά επιτρέπεις σε ανθρώπους κατωτέρους σου να διαφεντεύουν το μέλλον σου. Και κλείνουμε με την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους στην Πνύκα: Η προκοπή σας και η αρετή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και της κοινότητας και μέσα στο καλό αυτό βρίσκεται και το δικό σας. Με τιμή, η συντονιστική επιτροπή του υπό ίδρυση Ανεξάρτητου Συνδυασμού για την Κοινότητα των Βασιλικών.