Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για την κατάσταση στις παιδικές χαρές του Δήμου Θέρμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥλλΙΔΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΟΝΔΥλΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Για άλλη μια χρονιά έφτασε το καλοκαίρι και η ανάγκη για παιχνίδι οδηγεί γονείς και παιδιά στις παιδικές χαρές. Η ύπαρξη, φροντίδα και ανανέωση των παιδικών χαρών είναι μια από τις βασικές ευθύνες που έχει ο Δήμος και ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ. Η κατάσταση όμως των παιδικών χαρών στους περισσότερους οικισμούς του Δήμου δεν είναι καθόλου καλή. Ως Δημοτική παράταξη ασχολούμαστε με το θέμα εδώ και χρόνια και δεν είναι λίγες οι φορές που με ερωτήσεις και παρεμβάσεις φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελευταία συζήτηση για το θέμα έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Ιουνίου του 2018. Στη συγκεκριμένη συζήτηση η διοίκηση του Δήμου προσπάθησε λίγο πολύ με μορφή φιέστας να παρουσιάσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Συγκεκριμένα παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου που προβλέπει παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές που υπάρχουν στις αυλές των 29 Νηπιαγωγείων. Μέρος του συγκεκριμένου έργου θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Επίσης ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση ότι για τις υπόλοιπες 35 παιδικές χαρές που υπήρχαν το 2016 η κατάσταση είναι οι εξής: Οι 15 καταργήθηκαν πλήρως. Σε 8 παιδικές χαρές «που επιδέχονται επέμβαση» θα γίνει μελέτη για να γίνουν κατάλληλες για πιστοποίηση (Περιστερά, Λιβάδι, Ταγαράδες , Φιλοθέη, Ρύσιο, Ραιδεστό, Θέρμη, Βασιλικά) , ενώ οι άλλες 12-13 έχουν πολλά θέματα και απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο και «προς το παρόν τις αφήνουμε έτσι». Επίσης είναι στο σχέδιο να γίνουν άλλες 6 νέες παιδικές χαρές σε Σουρωτή, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Αγία Παρασκευή και 2 στην Καρδία. Στη συζήτηση αυτή οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν τα εξής ζητήματα

1. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο σύνολο των παιδικών χαρών είναι άσχημη, είναι αφημένες στη μοίρα τους και σε πολλές παιδικές χαρές υπάρ- χουν επικίνδυνα παιχνίδια (Ραιδεστό, Φιλοθέη, Πλαγιάρι, Τρίλοφο κ.α).

2. Είμαστε στο Δήμο Θέρμης του 2018 και όχι στο 1950 και αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογείται. Όσο και αν επιμένει η διοίκηση του Δήμου ότι για όλα φταίνε οι άλλοι ( υποστελέχωση της υπηρεσίας, γραφειοκρατικά προβλήματα, ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανεύθυνοι που χαλάνε τα παιχνίδια, οικονομική στενότητα) έχει την ευθύνη και απαιτούμε να παρέμβει άμεσα για να υπάρχουν σήμερα και όχι σε 5 χρόνια σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές με όλες τις προδιαγραφές για όλα τα παιδιά. Έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει και πρέπει να το βάλει σε πρώτη προτεραιότητα. Όσο για την έλλειψη προσωπικού και την οικονομική στενότητα έχουν ευθύνη γιατί στο όνομα του ρεαλισμού έχουν αποδεχθεί την κατάσταση και δεν διεκδικούν ούτε τα αυτονόητα πλέον.

3. Γιατί από το 2016 η κατάσταση είναι στάσιμη;

Με την υπ.αριθμ. απόφ. 379 /19-10-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης είχαν αποφασιστεί τα εξής: « Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι με πλειοψηφία

1. Να διακόψει τη λειτουργία όσων παιδικών χαρών η προσαρμογή στις απαιτήσεις των θεσμοθετημένων τεχνικών προδιαγραφών είναι αδύνατη ή πολύ δύσκολη, σε συνέχεια των ενεργειών του Δήμου το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών με την κατάργηση 10 από αυτές και την απομάκρυνση όλων των ακατάλληλων παιχνιδιών μετά από σχετική μελέτη φορέα πιστοποίησης. Τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας είναι αυτά που προτείνει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

2. Να απομακρύνει όσα παιχνίδια θεωρούνται εκ νέου ακατάλληλα σε όλες τις λοιπές παιδικές χαρές.

3. Να συντηρήσει άμεσα όσα παιχνίδια απαιτούν συντήρηση.

4. Να ζητήσει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου: α. Να προωθήσει τη μελέτη και ανάθεση προμήθειας δαπέδου απορρόφησης κρούσεων για να τοποθετηθεί σε όσες παιδικές χαρές των νηπιαγωγείων απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ασφαλής λειτουργία τους, δεδομένου ότι το σύνολο των παιχνιδιών σ’ αυτές είναι πιστοποιημένο και σε καλή κατάσταση. β. Να συντάξει άμεσα μελέτη για όσες παιδικές χαρές επιδέχονται προσαρμογή στις απαιτήσεις των θεσμοθετημένων τεχνικών προδιαγραφών, προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες επεμβάσεις για την πιστοποίησή τους. Να αναθέσει το έργο των επεμβάσεων και να υποβάλει αρμοδίως τους φακέλους για την πιστοποίηση αυτών των παιδικών χαρών. Συγκεκριμένα: άμεση, ταυτόχρονη εκπόνηση τριών μελετών, μια σε κάθε Δημοτική Ενότητα και ταυτόχρονη ανάθεση των αντίστοιχων έργων ανακατασκευής παιδικών χαρών, μιας σε κάθε οικισμό. Λαμβάνον τας υπόψη τη χωρική κατανομή, προτείνεται να βελτιωθούν άμεσα και να επαναλειτουργήσουν οι κάτωθι παιδικές χαρές:

1η Μελέτη: Δημοτική ενότητα Μίκρας & Κοινότητα Ν. Ρυσίου: 1. Τρίλοφος: Κέντρο Νεότητας, περιοχή “Φοίνικας” (υπάρχει περίφραξη)

2. Πλαγιάρι: 28ης Οκτωβρίου

3. Καρδία: πλατεία Δημοκρατίας

4. Κ. Σχολάρι: Βρυσάκι- Πανέρη (υπάρχει περίφραξη)

5. Ν. Ρύσιο: Κοραή- Λαμπράκη (υπάρχει περίφραξη)

2η Μελέτη: Δημοτική ενότητα Βασιλικών:

1. Βασιλικά: Ανθεμούντα (υπάρχει περίφραξη)

2. Λακκιά: Πλατεία (υπάρχει περίφραξη)

3. Λιβάδι: επί της κεντρικής οδού (υπάρχει περίφραξη)

4. Περιστερά: πλησίον Δημ. Σχολείου (υπάρχει περίφραξη)

5. Αγ. Αντωνίου: Αναψυκτήριο απέναντι από γήπεδο

6. Αγ. Παρασκευή: κάτω από την Πλατεία

3η Μελέτη: Δημοτική ενότητα Θέρμης:

1. Θέρμη: Μακρυγιάννη- Στενημάχου (υπάρχει περίφραξη)

2. Θέρμη: Αναψυκτήριο Φράγματος

3. Τριάδι: Αγιορειτών

4. Ταγαράδες: Τσακάλωφ (υπάρχει περίφραξη)

5. Ν. Ραιδεστός: 25ης Μαρτίου (υπάρχει περίφραξη)

6. Φιλοθέη: κεντρικά (υπάρχει περίφραξη)

ΣΤ. Τη σταδιακή εκπόνηση μελετών και την ανάθεση έργου για ανακατασκευή των υπόλοιπων υφιστάμενων παιδικών χαρών ή κατασκευή νέων παιδικών χαρών, μετά από ιεράρχηση των αναγκών και σύμφωνα με τις σχετικές απο- φάσεις της Διοίκησης. Οι υπόλοιπες υφιστάμενες είναι:

1. Τρίλοφος: Γαλήνης- ΚΑΠΗ

2. Τρίλοφος: Γκουστίλη- Αγ. Αθανασίου

3. Τρίλοφος: Αναγνώστου- Τσιλιά

4. Τρίλοφος: Ψαρών

5. Πλαγιάρι: Δωδώνης

6. Πλαγιάρι: Ξενοφώντος

7. Καρδία: Καρατάσου- Νίκης

8. Κ. Σχολάρι: Εξοχής

9. Κ. Σχολάρι: Όχι- Πευκάκια

10. Ν. Ρύσιο: Βέλκου

11. Ταγαράδες: Κύπρου

12. Ταγαράδες: Πλατεία

13. Ν. Ραιδεστό: Ανέμη

14. Ν. Ραιδεστός: Πολυτεχνείου- Καβάφη

15. Ν. Ραιδεστός: Σπύρου Λούη

16. Ν. Ραιδεστός: Βάγιας Σταματίου

17. Ν. Ραιδεστός: Λεμονάκι 18. Αγ. Παρασκευή: Πλατεία

19. Θέρμη: Πόντου- Δημοκρίτου

20. Θέρμη: Τζαμί

21. Θέρμη: Φράγμα

22. Θέρμη: Άλσος- Τράπεζα

23. Θέρμη: Πέτρουλα.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω θα επιτευχθεί αφενός η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της 3ης Επιτροπής Ελέγχου παιδικών χαρών, κατόπιν της εισαγγελικής παραγγελίας για ελέγχους σε παιδικές χαρές Ν. Θεσσαλονίκης και αφετέρου η σταδιακή, πλήρης συμμόρφωση με τις ισχύουσες προδιαγραφές, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου.

5. Να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με έναν τουλάχιστον επιπλέον μηχανικό για την υλοποίηση των κατεπειγουσών αναγκών εκπόνησης μελέτης και εκτέλεσης προμήθειας, εργασιών και έργων.

6. Να διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο από την πολιτεία:

α. τροποποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών στις παιδικές χαρές, και

β. έκτακτη χρηματοδότηση με σκοπό την ολοκλήρωση των επεμβάσεων για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, με: i. έγγραφη ενημέρωση όλων των Βουλευτών της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης προκειμένου να προωθηθούν τα παραπάνω αιτήματα ii. προώθηση των αιτημάτων προς τα Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και iii. κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των πολιτών, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.»

Από όλα τα παραπάνω το μόνο που προχώρησε μετά από ενάμιση χρόνο είναι η απομάκρυνση των τότε επικίνδυνων παιχνιδιών και το κλείσιμο κάποιων παιδικών χαρών, ενώ μόλις προχθές, όπως προειπώθηκε, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τις παιδικές χαρές στις αυλές των νηπιαγωγείων και η οποία θα πιέσουμε για να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Σε καμιά παιδική χαρά δεν έχουν γίνει εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων και καμιά δεν έχει φτάσει στο σημείο να πάρει πιστοποίηση. Οι δε πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιούν ότι η είσοδος στην παιδική χαρά γίνεται με ευθύνη των γονιών είναι το μεγαλύτερο αποδεικτικό της εγκατάλειψης που υπάρχει. Είναι πλέον ανάγκη να γίνει υπόθεση των κατοίκων της περιοχής μας και ιδιαίτερα των γονιών η διεκδίκηση άμεσης παρέμβασης σε όλες τις παιδικές χαρές, χωρίς χρονοτριβές και δικαιολογίες. Στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή. Οι παιδικές χαρές είναι πρώτη προτεραιότητα. Μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχει κανείς να περιμένει κάτι!!!!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ