Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φουντώνει το κίνημα δεν κληρονομώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διογκώνεται το κίνημα «δεν κληρονομώ», καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι κληρονόμοι, υπό το βάρος των φόρων, των χρεών και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις περιουσίες, αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά προχωρώντας σε αποποίησή της.

Τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είναι αποκαλυπτικά. Το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που κατατέθηκαν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκτινάχθηκαν στις 54.422, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2015 και κατά 86,4% σε σύγκριση με το 2013. Πολλοί όχι μόνο φοβούνται να κληρονομήσουν αλλά και το απεύχονται, αφού οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι θανόντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι φόροι και οι οφειλές που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για τον λόγο αυτόν επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν. Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιάς με βάση τα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία της χώρας ανήλθαν το 2016 σε 54.422, από 45.628 που ήταν το 2015 και 29.199 που ήταν το 2013. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86,4%, κυρίως μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα από πέρυσι οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ μετά την κατάργηση της έκπτωσης 20%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ