Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχεται στην Θέρμη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Δήμος Θέρμης είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει άλλα 100 στρέμματα ώστε να μεταφερθούν στην περιοχή όλες οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής, αφού η μετεγκατάσταση θα φέρει και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά στο ΠΑΜΑΚ φοιτούν 5.000 προπτυχιακοί και 1.500 μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ υπολογίζεται ότι 1.500 τουλάχιστον θα μετακινούνται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στις νέες εγκαταστάσεις που θα αναγερθούν θα λειτουργήσουν τρείς σχολές μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ενώ προβλέπεται και η μετεγκατάσταση κάποιων διοικητικών υπηρεσιών και εργαστηρίων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο. Στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η ανέγερση αρχικά ενός κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. και στη συνέχεια η ανάπτυξη των υπολοίπων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την παραχώρηση της έκτασης ο Δήμος Θέρμης είχε θέσει 4 όρους που έγιναν αποδεκτοί από τυ Σύγκλητο,:

1. Να προβλέπεται η δωρεάν φοίτηση στο ΠΑΜΑΚ ενός κατ’ έτος μεταπτυχιακού φοιτητή, δημότη Θέρμης.

2. Να υπάρχει η δυνατότητα για τη δωρεάν εκπαίδευση – εξειδίκευση υπαλλήλων ή συνεργατών του δήμου, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

3. Να υπάρξει παραχώρηση εκμετάλλευσης ενός εκ των κυλικείων που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

4. Να προβλέπεται η δωρεάν χρήση μιας αίθουσας ή ενός αμφιθεάτρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων της δημοτικής κοινότητας Νέου Ρυσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την μετεγκατάσταση ξεκίνησε εδώ και οκτώ χρόνια ενώ την διεκδικούσε και ο δήμος Θερμαϊκού με παραχώρηση αντίστοιχης έκτασης στην περιοχή τσαϊρια της Περαίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ