Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Έρευνα των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Βασιλικών για – Τα δυο φύλα στα παραμύθια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παραμύθια αποτελούν διηγήσεις που μας ψυχαγωγούν και μας συντροφεύουν από τη μικρή μας ηλικία. Ωστόσο, με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως μαθητές του Α4 του 1ου Γενικού Λυκείου Βασιλικών στο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας και η οποία είχε ως θέμα τους ρόλους των δύο φύλων στα παραμύθια, διαπιστώσαμε ότι η γυναίκα έχει υποδεέστερη θέση από τον άντρα.

Αρχικά, αναλύσαμε κλασσικά παραμύθια χρησιμοποιώντας ερευνητικά ερωτήματα τα οποία μας βοήθησαν να εξάγουμε το προαναφερθέν συμπέρασμα. Πιο συγκεκριμένα, μελετήσαμε τα εξής παραμύθια: «την Κοκκινοσκουφίτσα», «τον Πινόκιο», «τον Λαγό και την Χελώνα», «την Ραπουνζέλ» και «τα Τρία Γουρουνάκια». Τα πιο σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα που θέσαμε είναι τα εξής: Ποιό από τα δυο φύλα υπερτερεί αριθμητικά; Πώς παρουσιάζεται ο ρόλος των δύο φύλων; Ποιός είναι ο χαρακτήρας τους; Και τέλος ποιό φύλο δίνει τις περισσότερες φορές τη λύση; Με βάση, λοιπόν, την έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες υπερτερούν αριθμητικά ως ρόλοι στα παραμύθια έναντι των γυναικών με αναλογία 14 προς 9. Ο χαρακτήρας των ανδρών παρουσιάζεται κυρίως δυναμικός, ενώ των γυναικών υποτακτικός. Οι άντρες εμφανίζονται μεν ως αγράμματοι και λαίμαργοι, αλλά και εργατικοί, έξυπνοι και μεθοδικοί. Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν ως κύρια ασχολία τους τα οικιακά και την ανατροφή των παιδιών και παρουσιάζονται πονηρές και έρμαια των συνθηκών. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά αυτά, οι άντρες διαδραματίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα παραμύθια, σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες εμφανίζονται να υπερτερούν μόνο στο γεγονός, ότι δίνουν συνήθως τη λύση σε διάφορα εμπόδια, που πιθανόν προκύπτουν, ενώ οι άνδρες αδρανοποιούνται.

Έτσι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα παραμύθια παρουσιάζουν προκαταλήψεις για τα δυο φύλα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σκέψη των παιδιών μικρής ηλικίας και να τους μεταφέρουν λανθασμένα πρότυπα που θα τα ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σαφές ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά παραμύθια που δεν περιλαμβάνουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και παράλληλα να προωθούμε με βιωματικό τρόπο την ισότητα των δυο φύλων τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία και για περαιτέρω έρευνες που σχετίζονται με τα πρότυπα που παρουσιάζονται για τα δύο φύλα στα σχολικά βιβλία, στη λογοτεχνία, στα ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ