Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρευνα του ΑΠΘ για τον δήμο Θέρμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρευνα σχετικά με ζητήματα καθημερινότητας, συμμετοχής των πολιτών, προοπτικής για την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και πλήθος άλλων παραμέτρων, διεξάγει στο δήμο Θέρμης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και αφορά παράλληλα ένα πείραμα συμμετοχικής διαβουλευτικής διαχείρισης θεμάτων στον δήμο Θέρμης με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών. Βασικό εργαλείο της έρευνας είναι ένα ερωτηματολόγιο με συνολικά 21 ερωτήσεις. Η συγκρότησή του έγινε έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις με μέλη των κατά τόπους τοπικών συμβουλίων του δήμου κατά το προηγούμενο διάστημα. Την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου θα οργανωθεί δειγματοληπτική έρευνα με βάση αυτό το ερωτηματολόγιο μεταξύ δημοτών από όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου και θα ακολουθήσουν ενημερωτική καμπάνια, διαβουλευτική διαδικασία αποφάσεων και τέλος, πρόταση για τη θέσπιση πολιτικού δικτύου αποφάσεων.

Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της έρευνας ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος καθώς και ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Θόδωρος Χατζηπαντελής παροτρύνουν τους δημότες να συμμετάσχουν στην έρευνα, διευκολύνοντας το έργο των φοιτητών και φοιτητριών που θα τους επισκεφθούν προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, καθώς και να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την ενεργοποίηση της διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται να οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις με τη συνδρομή των τοπικών συμβουλίων για να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις προς τη διοίκηση του δήμου για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι, πέρα από τη δειγματοληπτική, μέσα από ένα τυχαίο δείγμα πολιτών, συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, είναι αυτονόητα χρήσιμο ότι οποιοσδήποτε ο οποίος ενδιαφέρεται να καταγραφεί η άποψη του μπορεί να στείλει συμπληρωμένο το ερωτηματολόγια είτε με email στη διεύθυνση misotiro@polsci.auth.gr, είτε να το παραδώσει στο δημαρχείο, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου. Υπενθυμίζεται ότι τα ερωτηματολόγια κατατίθενται ανώνυμα.

Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ερωτήσεις οι οποίες αφορούν γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ οι περισσότερες εστιάζονται στα προβλήματα και τις προοπτικές του δήμου Θέρμης. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα ερωτήσεις σχετικά με το βαθμό εμπιστοσύνης προς τους «θεσμούς» του πολιτικού συστήματος (Βουλή, κυβέρνηση, κόμματα, Εκκλησία, στρατός, δημοτικές αρχές, συνδικάτα, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά.), για τα τοπικά δημοψηφίσματα κ.ο.κ. Στη δεύτερη κατηγορία η οποία περιλαμβάνει και τις περισσότερες ερωτήσεις ζητείται να γίνει καταγραφή και ιεράρχηση των τοπικών προβλημάτων, αξιολόγηση της δημοτικής αρχής, του τρόπου διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων και παράλληλα διερευνάται και η διάθεση των πολιτών να συμμετάσχουν στα κοινά μέσα από διάφορες συμμετοχικές μορφές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ